Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköisen ylioppilaskokeen kenraaliharjoitus sujui hyvin – opettajat jännittivät oppilaita enemmän

Lukiolaiset harjoittelivat ensi syksyllä alkavia sähköisiä ylioppilaskirjoituksia maantieteen, filosofian ja saksan kielen kokeessa.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tietokoneet valmiina sähköisen ylioppilaskokeen kenraaliharjoituspäivään Etu-Töölön lukiossa Helsingissä keskiviikkona.
Tietokoneet valmiina sähköisen ylioppilaskokeen kenraaliharjoituspäivään Etu-Töölön lukiossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kaikissa lukioissa keskiviikkona järjestetty sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoe sujui hyvin, ylioppilastutkintolautakunta arvioi.

Kokeessa mitattiin lukiolaisten osaamista maantieteessä, filosofiassa ja saksan kielen lyhyessä oppimäärässä. Näissä aineissa järjestetään ensi syksynä ensimmäinen varsinainen sähköinen ylioppilaskoe.

”Vaikuttaa siltä, että kaikki meni hyvin, järjestelmä toimi, eikä mitään fataaleja ongelmia ole tiedossa. Jännitystä oli tietysti hirveästi, mutta enemmän taisivat jännittää opettajat ja me täällä kuin oppilaat”, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä sanoo.

Sähköinen harjoituskoe oli pakollinen kaikissa lukioissa, mutta lukiot saivat itse päättää, ketkä siihen osallistuivat. Opettajat voivat hyödyntää tuloksia kurssikokeen tavoin, mutta varsinaisista yo-kirjoitusten kokeesta ei siis ollut kyse.

Koe kesti kuitenkin normaalin yo-kokeen tavoin kuusi tuntia.

Sähköistä ylioppilaskoetta harjoiteltiin ensimmäisen kerran jo viime syksynä äidinkielessä. Erona tämän kevään harjoituksessa oli kokeen pidemmän keston lisäksi se, että sen arvostelu on kaksivaiheinen.

Kokeen tarkastavat ensin oman koulun opettajat ja sitten ylioppilastutkintolautakunnan sensorit. Sensorit eivät käy harjoituskokeen vastauksia järjestelmällisesti läpi, mutta kaksivaiheista arvostelua testataan järjestelmätasolla.

Kokeessa oli myös omia järjestelyjään, kuten pidennettyä koeaikaa, esimerkiksi lukihäiriöstä kärsiville ja näkövammaisille oppilaille.

Harjoituskokeen toivottiin paljastavan mahdollisia koejärjestelyihin liittyviä puutteita. Jännitys liittyi Vähähyypän mukaan lähinnä siihen, miten tekniikka toimii.

Oppilaat voivat käyttää sähköissä yo-kirjoituksissa omaa tai koulun tietokonetta. Käyttöjärjestelmä käynnistyy muistitikun avulla.

Koneelta ei pääse nettiin tai sille tallennettuihin tiedostoihin. Samankaltaisella järjestelmällä on jo tehty aiemmin kurssikokeita.

”Opimme, että ohjeistusta pitää vielä selkeyttää. Tekniikkaan ei saisi kulua kokeessa liikaa aikaa, ja jokaisen pitää tuntea olonsa turvalliseksi sen kanssa niin, että tietää, miten toimitaan. Myös koejärjestelmässä on vielä parannettavaa, kun eri oppiaineissa on eri tarpeet, mutta sekin etenee koko ajan.”

Vähähyypän mukaan sähköisiä ylioppilaskirjoituksia kohti edetään nyt rauhallisin mielin. Niihin siirrytään asteittain ja oppiaineittain vuoteen 2019 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat