Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ähtärin eläinpuistoon tulee jättiläis­pandoja – kunhan kiinalaiset hyväksyvät tarhatilat

”Varsinaisia sopimuksia ei vielä ole, mutta olemme luottavaisia, että maaliin päästään”, Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi sanoo.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Jättiläispanda kuvattuna Pekingin eläintarhassa.
Jättiläispanda kuvattuna Pekingin eläintarhassa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Jättiläispandoja on jäljellä noin 1 600

 Jättiläispandoja oli luonnossa noin 1 600, kun ne viimeksi laskettiin 2004. Maailman eläintarhoissa on yli 400 pandaa, joista valtaosa Kiinassa.

 Luonnonvaraisia pandoja on enää vain Kiinassa, ja sielläkin vain kolmessa maakunnassa.

 Pahin uhka pandoille on sopivien elinympäristöjen pieneneminen ja sirpaloituminen, kun bambumetsiin rakennetaan esimerkiksi viljelyksiä, kaivoksia tai moottoriteitä.

 Kiinaksi panda on xiongmao eli karhukissa.

Suomeen voidaan saada jo ensi vuonna Kiinasta jättiläispandoja, jotka sijoittuisivat Ähtärin eläinpuistoon. Kiinan ja Suomen viranomaiset ovat sopineet asiasta periaatteellisella tasolla, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

”Kiinasta on varmistettu, ettei ole periaatteellisesti estettä saada jättiläispandoja Suomeen itsenäisyyden juhlavuonna”, hän sanoo.

Käytännössä pandojen tulo Suomeen vaatii sitä, että Ähtärin eläinpuisto rakentaa pandoille kiinalaisten hyväksymät tarhatilat. Husu-Kallion mukaan Suomi on luvannut tarjota eläinten hyvinvoinnin kannalta parhaat tilat, mitä Kiinan ulkopuolelta löytyy.

”Varsinaisia sopimuksia ei vielä ole, mutta olemme luottavaisia, että maaliin päästään”, Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi sanoo.

Haapaniemen mukaan uusien tarhojen sisä- ja ulkotiloista on alustavat suunnitelmat, mutta rakentamista ei ole vielä aloitettu. Pandojen ravintoa bambua on tarkoitus rahdata eurooppalaisilta viljelylaitoksilta ja joitakin lajikkeita voitaisiin tuottaa myös Suomessa.

Suomeen olisi tulossa pandapariskunta, joka on lainassa Kiinalta. Jos pari saisi Suomessa pentuja, nekin olisivat Kiinan omaisuutta.

”Tavoitteena on, että pandat onnistuisivat perheenlisäyksessä Suomessa. Pandat lisääntyvät nykyisin pitkälti keinosiemennyksen kautta, mutta pyrimme saamaan olosuhteet niin upeiksi, että ne voisivat saada luomupentuja”, Husu-Kallio haaveilee.

Pandojen elinalueet ovat pirstoutuneet Kiinassa Sichuanin maakunnassa vuonna 2008 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen. Husu-Kallion mukaan pandat tarvitsevat edelleen hyviä sijaiskoteja.

Hänen mielestään ei ole epäilystäkään, etteivätkö suomalaiset olisi pandoista ihastuksissaan.

”Panda on myönteisessä mielessä sykähdyttävä eläin, enkä usko, että olisi kovin montaa suomalaista, joka ei haluaisi niitä nähdä.”

Pandojen kustannukset maksaa Ähtärin eläinpuisto, jonka omistaa Ähtärin kaupunki. Ministeriö ja Ähtärin eläinpuisto eivät kommentoi suoraan kustannuksia, eikä lopullinen hintalappu ole vielä Haapaniemen mukaan edes tiedossa.

Rahoitus on vielä auki, mutta Haapaniemi vakuuttaa, että se saadaan kuntoon.

”Kun vuoden 2014 lopussa linjattiin, että Ähtäri olisi pandojen sijoituspaikka, liiketoimintasuunnitelmassa lähdettiin rahoitusmalli turvaamaan. Mutta kun yksityiskohtia ei tiedetä, niin isoa investointipäätöstä ei ole pystytty vielä tekemään.”

Kansainvälisissä tiedotusvälineissä pandalainojen hinnaksi on kerrottu miljoona dollaria eli noin 880 000 euroa vuodessa. Laina-aika on yleensä ollut 10–15 vuotta. Haapaniemen mukaan mediatiedot eivät ole ”tuulesta temmattuja”, mutta voivat vaihdella tarhoittain.

”Tietty laina-aika ja kustannus selvinnee lähikuukausien aikana”, hän sanoo.

Keski-Kiinassa, pääosin Sichuanin maakunnassa metsäisillä vuoristoalueilla elävä jättiläispanda soveltuu Haapaniemen mukaan Suomen olosuhteisiin hyvin.

”Siellä tulee talvi, kuten Suomeenkin. Pystymme tarjoamaan ihanneolosuhteet verrattuna luontaisiin olosuhteisiin.”

Husu-Kallio uskoo, että Ähtärin pandat toimisivat matkailuvalttina ja vetäisivät puoleensa myös pohjoismaisia ja venäläisiä turisteja. Myös Haapaniemen mukaan uudet eläimet vaikuttaisivat puiston kävijämääriin. Ähtärin eläinpuistossa käy vuodessa 150 000 vierailijaa.

”Uskoisin, että jättiläispanda on kiinnostavimpia eläimiä. Eläintarhojen olemassaolo perustuu nykyään lajien suojeluun, ja on valtavan hienoa päästä tämän tyyppisen eläimen suojelutyöhön mukaan.”

Korjaus kello 8.05. Jättiläispanda ei elä Himalajalla vaan Kiinan keskiosissa, suurin osa Sichuanin maakunnassa.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Isopanda (Ailuropoda melanoleuca) Pekingin eläintarhassa.
Isopanda (Ailuropoda melanoleuca) Pekingin eläintarhassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat