Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijaissynnytyskieltoa kierretään ulkomailla – ”Niin kauan kuin ne on Suomessa kielletty, niitä haetaan ulkomailta”

Sijaissynnytyksiä hoitanut lääkäri: Miksi kohduttomia naisia ei saisi auttaa?

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Mikroskooppityökalu, jolla yhdistetään munasolu ja siittiö.
Mikroskooppityökalu, jolla yhdistetään munasolu ja siittiö. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Sijaissynnytykset on jatkossakin Suomessa kielletty, sillä lakia ei olla muuttamassa, vaikka moni taho sitä toivookin. Helsingin Sanomat kertoi torstaina pariskunnasta, joka hankki sijaissynnyttäjän Yhdysvalloista.

Ulkomailla hoidettavat sijaissynnytykset ovatkin yksi peruste, jonka takia lakia vaaditaan Suomessa muutettavaksi. Sijaissynnytystä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos naiselta synnynnäisesti puuttuu kohtu tai se on jouduttu poistamaan.

Tahattomasti lapsettomien yhdistys Simpukka on yksi tahoista, joka haluaa sijaissynnytykset laillisiksi.

”Tämä on iso ongelma niille, joita sijaissynnytys koskee. Kun sijaissynnytykset on Suomessa kielletty, niitä haetaan ulkomailta”, sanoo Simpukka-yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Repo.

Ulkomailla teetettävissä sijaissynnytyksissä voi olla monia ongelmia. Synnytyksillä käydään kauppaa, sijaissynnyttäjiä voidaan hyväksikäyttää eikä kaikkien klinikoiden lääketieteellisestä tasosta ole varmuutta.

”Monet lapsettomat selvittelevät tätäkin vaihtoehtoa, mutta vain harvat siihen ryhtyvät. Vastaan tulee monia eettisiä ongelmia, esimerkiksi se, että ei tiedetä, miten sijaissynnyttäjä on löytynyt, onko hän varmasti vapaaehtoinen ja saako hän korvausta”, Repo sanoo.

Kaupalliset sijaissynnytykset ovat sallittuja muun muassa Venäjällä, Ukrainassa, Intiassa ja Kaliforniassa, ja näistä maista suomalaisparitkin ostavat sijaissynnytyksiä. Lisäksi osa hakeutuu maihin, jossa asiaa ei säädellä laeilla lainkaan.

Väestöliiton lapsettomuusklinikan apulaisylilääkäri Viveca Söderström-Anttila pitää kaikkein ongelmallisimpina maita, joissa lakia ei ole.

”Kaikkein ongelmallisimpia ovat maat, joiden laki ei säätele toimintaa lainkaan. Niissä riskit ovat aina suurempia, eikä niistä maista tule tietoa siitä, miten asiat sujuvat. Joitain yksittäistapauksia tiedetään. Esimerkiksi Thaimaasta on raportoitu tapauksesta, jossa tulevat vanhemmat eivät halunneetkaan ottaa sairasta vauvaa”, Söderstöm-Anttila kertoo.

Sekä Söderström-Anttila että Repo toivovat Suomeen lakia, joka sallisi sijaissynnytykset, mutta määrittelisi niille myös selvät ehdot.

”Lapsen näkökulmasta on todella tärkeää, että laki määrittelisi tähän selvät sävelet. Asiaa pitäisi alkaa valmistella mahdollisimman pian. Pitäisi käydä läpi, missä tilanteissa, kenelle ja millä ehdoin näitä saisi tehdä”, Repo sanoo.

Söderström-Anttila on itse hoitanut sijaissynnytyksiä Suomessa ennen kuin uusi hedelmöityslaki kielsi hoidot. Hänen mukaansa tapauksia ei ole järjestelmällisesti seurattu, mutta ne tiedot, joita Väestöliittoon on perheistä ja sijaissynnyttäjistä tullut, kertovat, että kaikki on mennyt pääosin hyvin.

”Sekä sijaissynnyttäjä että tulevat vanhemmat kävivät psykologin luona ja vanhemmille annettiin adoptioneuvontaa. Valmistelut kestivät kuukausia, ja kävimme läpi kaikki riskit etukäteen. Vanhempien piti esimerkiksi hyväksyä se, että jos sijaissynnyttäjä haluaisikin pitää lapsen, se olisi hänen oikeutensa”, Söderström-Anttila sanoo.

”On naisia, joilta puuttuu kohtu ja joilla on siis lääketieteellinen syy lapsettomuuteen. Meillä on keinot, joilla heitä voitaisiin auttaa. Miksi sitä ei saisi tehdä?”

Oikeusministeriössä ei nyt valmistella uutta lakia sijaissynnytyksistä. Asiaa selvitettiin viimeksi vuonna 2013. Tuolloin mielipidettä pyydettiin lähes 60 taholta. Niistä moni ei halunnut ottaa suoraan kantaa, mutta niistä, jotka ottivat, suurin osa kannatti sijaissynnytysten sallimista tietyissä, rajatuissa tapauksissa.

Sijaissynnytysten täyskiellon jatkamista kannattivat muun muassa lapsiasiavaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Pelastakaa Lapset -yhdistys.

Sijaissynnytykset on kielletty myös useimmissa muissa Länsi-Euroopan maissa. Suomen lisäksi ne on kielletty muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Itävallassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Belgia, Britannia ja Kreikka sallivat sijaissynnytykset, jos ne tehdään ilman korvausta.

Pelastakaa Lapset -yhdistyksen pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta pitää kysymystä vaikeana.

”Tässä on olemassa riski siitä, että käydään kauppaa syntymättömällä lapsella. Lainsäädännöllä voisi toki tuota riskiä rajoittaa, mutta silti jäisi se ongelma, että tilanne olisi lapselle hämmentävä. Lapsella on oikeus saada tietää alkuperänsä, ja jos alkuperä on se, että lapsen onkin synnyttänyt hänen mummonsa tai tätinsä, voi pienen ihmisen olla vaikea sitä ymmärtää”, Markkula-Kivisilta sanoo.

”Lääketiede mahdollistaa nykyisin sellaisia asioita, joihin ihmisen psyyke ei kovin helposti taivu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat