Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio höykytti hallitusta leikkauksista

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pääsi torstaina kovassa demaritulituksessa käyttämään sanansäiläänsä. Vasemmalla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja oikealla pääministeri Juha Sipilä (kesk).
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pääsi torstaina kovassa demaritulituksessa käyttämään sanansäiläänsä. Vasemmalla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja oikealla pääministeri Juha Sipilä (kesk). Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus sai kuulla torstaina kunniansa, kun oppositio tivasi kyselytunnilla selityksiä kehysriihen leikkauspäätöksiin. Suurin oppositiopuolue pääsi paalupaikalta tahdittamaan paikoin kirpeäksi yltynyttä sanailua opposition ja hallituksen välillä.

Antti Rinne (sd) aloitti kysymällä lukuisten sosiaalietuuksien, esimerkiksi lapsilisien uusista indeksileikkauksista.

”Sipilän hallitus kurittaa köyhimpiä ihmisiä ja perheitä. Leikkaukset koskettavat satojatuhansia perheitä. Miksi te lisäätte eriarvoisuutta Suomessa?”, Rinne tykitti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolustautui muistuttamalla demarien vaalilupauksista.

”Tämän leikkauksen takana on hallitusohjelman kirjaus, joka löytyy myös sosiaalidemokraattien vaaliohjelmasta eli indeksit jäädytetään”, Sipilä vastasi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) antoi sivustatukea ja toisti, että Suomen taloutta seuraavat myös luokittajat ja EU komissio.

”Leikkausten kierre jatkuu niin kauan, kunnes saamme tähän maahan luotua uusia työpaikkoja. Tämä kierre pystytään pysäyttämään vain ja ainoastaan työllisyyttä lisäämällä”, Stubb painotti.

Vihreiden Ville Niinistö ihmetteli, miksi hallitus kostaa kunnille ajamalla asiakasmaksujen korotuspakkoa.

”Te olette ehdottamassa asiakasmaksukorotuksia kuntiin kostona sille, että he puolustavat lasten oikeutta päivähoitoon. Mikä arvomaailma tällaisen takana on?” Niinistö kysyi.

”Miksi hallitus haluaa kasvattaa terveyseroja nostamalla asiakasmaksuja entisestään?” komppasi Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) vastasi että täsmäpäätöksiä ei asiakasmaksuista ole vielä tehty ja niistä voidaan jopa luopua.

”Jos kunnat tekevät tänä vuonna ensi vuoden budjettiensa yhteydessä päätöksiä, tästä voidaan jopa luopuakin. Päätös on aidosti auki.”

Demaritähtäin osoitti suoraan ulkoministeri Timo Soiniin (ps), jolta tivattiin selityksiä petetyistä vaalilupauksista.

”Kaikki muut vaalilupaukset on jo petetty, ja ajattelin itsekin, että yhdestä pidätte kiinni ja se on tämä bensavero. Soini korottaa veroa, ja duunari maksaa. Kuinka kalliiksi tämä teidän ministeripaikkanne käy suomalaisille veronmaksajille?” kysyi Antti Lindtman (sd).

”Te ja sosialidemokraatit olette täällä äänenne käheäksi huutaneet autoveron alennusta vastaan. Nyt se autoveron alennus yhdistettynä romutuspalkkioon on lisännyt verotuloja. Eikö tämäkään teille kelpaa?” kuittasi Soini.

”Ennen vaaleja Timo Soini kertoi, että kaikkein köyhimmiltä ei voi, ei saa eikä ole varaa leikata. Tämä leikkauslista oli aikaa julmaa luettavaa”, Pia Viitanen (sd) päivitteli.

”Se, miksi tässä suossa ollaan, niin neljä vuotta te laiminlöitte tämän talouden hoidon”, vastasi Soini.

”Sekö on syy pettää kaikki lupaukset?”huusi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas) sivusta.

”Onpa hauskaa, ministeri Soini. Ei ole hauskaa niillä, joilta leikataan”, kuittasi väliin Jukka Gustafsson (sd).

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) nauratti lupaamalla tulla työttömyyden hoidossa ”jopa itse kaapista ulos huhtikuun 18. päivänä.”

Arto Satosen (kok) hallitusta syleilevään kysymykseen liikennehankkeista Lindström lohkaisi: ”Kysymystä ei ollut etukäteen tilattu, vaan tämä tuli ihan pyytämättä.”

Panaman paperit myös puhuttivat. Sipilä lupasi parlamentaarisen komitean verokiertoa pohtimaan.

OIKAISU 11.4.2016. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että indeksileikkaukset ovat mukana Sdp:n vaaliohjelmassa. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kuitenkin täsmensi myöhemmin kyselytunnilla, että Sdp:n vaaliohjelmassa sosiaaliturvan indeksileikkaukset oli nimenomaan rajattu ulkopuolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat