Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panama puhutti puoluejohtajia Ylen tv-tentissä – veronkierron tuomitsivat kaikki kuin yhdestä suusta

Ensi kohtaamisessa vaalien jälkeen puitiin myös kilpailukykysopimusta ja paikallista sopimista.

Kotimaa
 
Seppo Solmela
Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä kuvattuna Ylen vaalivalvojaisissa vuosi sitten.
Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä kuvattuna Ylen vaalivalvojaisissa vuosi sitten. Kuva: Seppo Solmela

Panaman paperit, talous ja työllisyys puhuttivat torstai-iltana Yleisradion puolueiden puheenjohtajatentissä.

Puheenjohtajien ensi kohtaamisessa eduskuntavaalien jälkeen hallitus sai oppositiolta odotetusti kyytiä kehysriihen leikkauksista.

Ajoittain jopa ärtyneen oloinen ulkoministeri Timo Soini (ps) otti yhteen Paavo Arhinmäen (vas) ja Ville Niinistön (vihr) kanssa.

Panaman veronkierron kaikki tuomitsivat kuin yhdestä suusta ja kiittelivät jättimäistä tietovuotoa tienavauksena kansainväliseen yhteistyöhön.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi jo eduskunnan kyselytunnilla aiemmin iltapäivällä, että parlamentaarinen komitea alkaa perata veronkiertoa perata.

”Toivottavasti tämä herättää arvokeskustelun ja muuttaa yritysten sekä yksityisten henkilöiden käyttäytymistä. Avainasemassa on nyt kansainvälinen tietojen vaihto”, Sipilä lisäsi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) painotti, että ensin pitää hoitaa asiat Suomen päässä.

”Mutta kun pääoma liikkuu vapaasti, kansainvälinen yhteistyö on avain.”

Niinistö vihjaili, että Suomi olisi jarrutellut EU-komission aloitteita veroavoimuuden lisäämisessä.

”Suomi on suhtautunut epäilevästi ja jarruttanut esimerkiksi maakohtaista kirjanpitoa yrityksille”, Niinistö sanoi.

”Ei hallitus ole venkoillut”, Soini tyrmäsi.

”Oma kantani on, että verotus kuuluu kansallisvaltiolle. Tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, mutta ei tätä niin ratkaista, että annetaan asia EU:n päätettäväksi”, Soini sanoo.

”Jos hallitus ei ole jarruttanut kansainvälistä yhteistyötä, perussuomalaiset ainakin ovat”, Arhinmäki letkautti.

Arhinmäki päivitteli myös Nordean selityksiä toimistaan.

”Olihan se kohtuullisen huvittavaa, kun Nordea selitti, että ”maksutta autoimme yrityksiä avaamaan tilejä Panamaan”, Arhinmäki heitti.

Sdp:n Antti Rinne syytti, että hallitus tekee hyvin kokoomuslaista talouspolitiikkaa.

”Tässä on epäoikeudenmukainen talouspoliittinen linja valittu ilman että yritetään käyttää tulopuolta laisinkaan talouden sopeuttamisessa.”

Arhinmäki arvosteli voimakkaasti sote-palvelujen tulevia yhtiöityksiä.

”Näillä raaoilla markkinoilla pyörivät nimenomaan nämä veroparatiisiyhtiöt”, Arhinmäki latasi.

”Niin sanotuissa talkoissa hyväosaiset on katsomossa ja huutelevat ohjeita, kun köyhät, pienituloiset ja sairaat painaa töitä.”

Niinistö yltyi haukkumaan hallitusta tunneköyhäksi ja jopa naisvihamieliseksi.

”Leikkaukset kasautuu samoille ihmisille. Julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla työntekijät menettää tuhansia euroja”, Niinistö sanoi.

Rinne pääsi kertomaan, että hän oli myös avittanut kilpailukykysopimuksen synnytystä.

”Sopimusta on nyt vatuloitu 11 kuukautta. Suomen uskottavuuden kannalta on tärkeä, että sopimus syntyy. Olen taustalla aika paljon hallituksen puolesta tehnyt töitä. Olemme vastuullinen puolue”, Rinne sanoi.

Sipilällä oli sanottavaa vatuloinnista.

”Jos yhteiskuntasopimus syntyy toukokuun lopussa, se on seitsemän kuukautta aikaisemmin, kuin mitä hallitusohjelmassa on kirjoitettu”, Sipilä huomautti.

Rkp:n Carl Haglund oli sopimuksen synnystä skeptinen. Hän myös korosti, että hallitus on jäämässä tavoitteistaan kauaksi taakse.

”Haluaisin uskoa, että kilpailukykysopimus syntyy. Olen kuitenkin skeptinen. Palvelualojen ammattiliitto Pam on asettanut vaatimuksia, jotka ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä aikaisemmin sovittu. Siinä on vielä paljon asioita, jotka voivat tämän kaataa”, Haglund sanoi.

Sipilä taas tähdensi, että kilpailukykyspimus on vain osa isommasta kokonaisuudesta. Sipilän mukaan sopimuksen varaan on laskettu vain noin yksi kolmasosa kokonaisuudesta.

Muita keinoja on Sipilän mukaan noin 20, ja niistä hallitus kertoo ensi tiistaina. Kun Sipilältä tivattiin, miksei hän paljasta niitä heti, hän sanoi, että niitä valmistellaan huolella.

Myös sitä tivattiin, mitä on suunnitteilla tilalle, jos sopimusta ei synny.

”Katsotaan sitten”, sanoi Stubb. Myös Stubb korosti kokonaisuutta, jonka muodostavat muiden muassa maltillinen palkkaratkaisu, tuottavuusloikka ja työllisyyden paraneminen: ”Uskon, että yhteiskuntasopimus syntyy.”

Arhinmäen mukaan on varmaa, että tietyillä aloilla työllisyys heikkenee.

Sipilä toisti hallituksen haudanneen pakkolait. Sipilä sanoi myös, ettei vielä ole mietitty tarkemmin, mitä tehdään, jos kilpailukykysopimus kaatuu: ”Mietimme uusia keinoja, jotta työllisyysaste nousee 72 prosentitin ja syntyy 110 000 uutta työpaikkaa.”

Myös Sipilä vakuutti uskoaan sopimuksen syntyyn, koska järjestelmä on tottunut aikatauluihin. ”Perälauta on toukokuun lopussa, ja sen järjestöt ovat itse asettaneet”, Sipilä sanoi.

Niinistö ei uskonut, että mekaaninen työajan pidentäminen ja palkkojen laskeminen on tapa, jolla pärjätään. Niinistön mukaan paikallista sopimista olisi ollut fiksumpaa edistää sovussa työntekijäjärjestöjen kanssa.

Myös Arhinmäen mukaan paikallinen sopiminen etenee vain, kun vallitsee luottamus työnantajien ja työntekijöiden välillä: ”Suomen hallitus on rymistelyllään pilannut tämän.”

”Harvoin olen Arhinmäen kanssa samaa mieltä, mutta paikalliselle sopimiselle ei ole rakennettu luottamusta”, Haglund sanoi ja oli huolissaan pienyrittäjistä.

Soini iloitsi, että pääsi näkemään päivän, jolloin Arhinmäki ja Haglund ovat jostain samaa mieltä. Hän myös pahoitteli, että he luopuvat puheenjohtajuudesta.

Pääministeri Sipilä päätteli keskustelusta, että ”meillä on liikuttava samanmielisyys paikallisesta sopimisesta ja meillä on kolme vuotta aikaa viedä sitä voimalla eteenpäin”.

Erimielisyyttä löytyi kuitenkin siitä, kuinka joustavaa Suomen työelämä on nykyisellään. Sipilän mukaan Suomi on ihan häntäpäässä paikallisen sopimisen vertailussa, jossain sijalla 140. Arhinmäen mukaan listan kärjessä taas on maita, joissa työntekijöillä ei ole mitään sananvaltaa.

Hagund taas hoksasi, ettei olekaan Arhinmäen kanssa samaa mieltä paikallisesta sopimisesta. Suomi on Haglundin mukaan jäykkä maa työelämän joustavuudessa: ”Meillä on tässä parantamisen varaa.”

Kd:n Sari Essayh kaipasi hallitukselta politiikkaa, joka tukisi keksintöjä ja tulevaisuuden investointeja. Myös veronalennuksia ja vanhemmuuden kustannusten tasausta Essayah peräsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat