Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olkiluodon ydinvoima­laitoksessa havaittu polttoainevaurio – Vuoto on sattunut suljetussa tilassa, Säteilyturvakeskus valvoo huoltotöitä

Radioaktiivisuustaso nousee laitoksen sisällä, mutta tapaukset eivät ole ydinturvallisuuden kannalta merkittäviä, kertoo Säteilyturvakeskus. Laitosyksikön sähköntuotanto keskeytetään noin viikoksi.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Olkiluodon ydinvoimalat sijaitsevat Eurajoella.
Olkiluodon ydinvoimalat sijaitsevat Eurajoella. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on havaittu viallisia polttoainesauvoja, kerrotaan tiedotteessa. Vialliset sauvat sijaitsevat 1-laitosyksikössä.

Laitoksen edustaja, sähköntuotannon johtaja Mikko Kosonen kertoo HS:lle, että vika ei vaikuta merkittävästi säteilymääriin eikä se ole päässyt pieniä määriä jalokaasuja lukuun ottamatta leviämään ympäristöön, koska polttoainevuoto on sattunut suljetussa tilassa.

”Ympäristölle ei ole vaaraa. Vuoto saattaa näkyä työntekijöiden nousseena säteilyannoksena tulevissa vuosihuolloissa”, Kosonen sanoo.

Radioaktiivisuustaso nousee tällaisessa tapauksessa laitoksen sisällä, kun radioaktiivista ainetta pääsee jonkin verran jäähdytysveteen, kertoo käytönvalvontapäällikkö Niko Mononen Säteilyturvakeskus Stukista.

”Huoltotöiden aikana laitoksen sisällä tulee tehdä toimenpiteitä säteilyltä suojautumiseksi, kuten mahdollisesti rajoittaa työaikoja joillakin työkohteilla, mikäli polttoainevuodon seurauksena aktiivisuustasot ovat nousseet.”

Laitoksen poistoilman mittauksissa näkyy Stukin mukaan, että aktiivisuustaso poistoilmassa on noussut.

”Pitoisuudet ovat yhä niin pieniä, ettei niillä ole vaikutusta ympäristölle tai ihmisille”, sanoo Mononen.” Vuotuiset päästörajat eivät ole ylittyneet. Jodipäästöt ilmaan ovat tällä hetkellä alle 0,07 prosenttia vuotuisesta kokonaispäästörajasta.”

Stuk tulee valvomaan huoltotöitä paikan päällä Olkiluodossa.

Huoltotöiden ajaksi, eli noin viideksi vuorokaudeksi, keskeytetään huollettavan laitoksen sähköntuotanto. Olkiluodon voimalalaitos tuottaa siis sen ajan sähköä puoliteholla, koska toinen yksiköistä on seisokissa. Seisokki alkaa maanantaina 11. huhtikuuta.

Polttoainevaurioita havaitaan ydinvoimalaitoksissa silloin tällöin, kertoo Olkiluodon Kosonen. Olkiluoto 1:n käynnistyksestä lähtien, eli vuodesta 1978, vastaavia polttoainevaurioita on sattunut noin neljäkymmentä, noin parin vuoden välein.

”Poikkeuksellista tässä on, että nyt havaittiin samalla käyttöjaksolla useampi vuoto”, sanoo Kosonen.

Tavallisesti vioittuneet polttoaine-elementit vaihdetaan vasta vuosihuollossa, kertoo Stukin Mononen. ”Harvinaisempaa on, että polttoaine-elementtejä vaihdetaan kesken käyttöjakson”, hän sanoo.

Asia sinänsä on kuitenkin Stukille tuttu eikä ole ydinturvallisuuden kannalta merkittävä.

Olkiluodon OL-1 laitosyksikössä on käytössä yhteensä 500 polttoaine-elementtiä, joissa kussakin on miltei sata polttoainesauvaa. Vuosittain vaihdetaan noin neljännes polttoaine-elementeistä.

Polttoainesauvat tulevat Olkiluotoon kolmelta valmistajalta. Kosonen ei halunnut nyt eritellä, miltä valmistajalta kyseiset sauvat tulivat.

”Sauvat ovat vioittuneet käytössä. Emme tiedä vielä, miten vika on syntynyt, vaan tutkimme parhaillaan syytä.”

Suomen viidennen kaupallisen ydinreaktorin Olkiluoto 3:n koekäyttö aloitettiin tällä viikolla.

Reaktorin valmistusaika on siirtynyt useaan otteeseen vuosien aikana. Sen piti olla alun perin valmis jo vuonna 2009.

”Vuoto ei vaikuta OL3:n rakennustöihin tai koekäyttöön millään tavalla”, sanoo Kosonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat