Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella pyöräilijän tunteet kuumenevat jakeluautojen ja huonon suunnittelun takia

Kotimaa
 
Jarkko Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Tampereen Hämeenkadulla tallustelevien herttaisten mummeleiden ilme muuttui yllättäen vihamieliseksi. Kun ajoin polkupyörällä ohi, he yrittivät työntää kävelykeppejään eteeni ja pyöränpinnojen väliin. Sain nipin napin väistettyä.

Tämä tapahtui Hämeenkadulla alkusyksystä 2004. Poljin tuolloin yliopiston suuntaan täysin lakien ja asetusten mukaisesti. Olin ihmeissäni. Vastaavaa en ollut kokenut pohjoisessa pikkukaupungissa, josta olin juuri muuttanut.

Pyöräilijän näkökulmasta Tampere on samanlainen iso kaupunki kuin Helsinki. Pyöräilijöiden, jalankulkijoiden ja autoilijoiden välillä on paljon sanaharkkaa. Useimmiten aiheetta.

Näistä kokemuksista olen saanut oman osani.

Kerran kuljettaja nousi autostaan räyhäämään, koska suojatiellä käveleminen tukki hänen mielestään tien ja vaaransi liikenteen.

Toisen kerran kävelin suojatiellä kolmivuotiaan tyttäreni kanssa. Uudenkarhea bemari kiihdytti meitä lähestyessään ja väisti viime hetkellä viereiselle kaistalle. Jos lapseni olisi yhtäkkiä päässyt ottamaan pari juoksuaskelta kohti leikkipuistoa, hän olisi iskeytynyt auton keulaan.

Jakeluautot ja taksit ovat oma lukunsa. Esimerkiksi kauppoihin tavaraa vievät kuormurit pysäköidään useimmiten pyörätielle tai jalkakäytävälle riippumatta siitä, kuinka paljon ajoradalla, viereisillä parkkipaikoilla tai kiinteistöjen pihoissa olisi tyhjää tilaa. ”Mä oon kuule töissä” on tavallinen kommentti pyörätien kokonaan tukkineelta autoilijalta.

Ihan kuin työajalla oleminen antaisi oikeuden ajaa autonsa mihin lystää – ja samalla tukkia laidasta laitaan keskustan vilkkain jalankulku- ja pyöräilyväylä tai koko kaupunginosan ainoa pyörätie.

Tieliikennelaki sanoo toisin.

Tietenkin yksittäiset esimerkit luovat kärjistetyn kuvan todellisuudesta. Suurin osa kulkijoista osaa käyttäytyä. Ja liikenteen ongelmissa on usein kyse kaupunkisuunnittelun epäonnistumisesta.

Esimerkiksi pyöräilijät ja jalankulkijat ärsyyntyvät toisistaan helpommin, kun heidät ensin tungetaan samalle väylälle ja sen jälkeen viedään siivu siitäkin vähäisestä tilasta.

Erityisesti polkupyöräilijä on ollut Tampereen liikenteessä heittopussina, jolla ei ole niin väliä. Sekavat pyörätiejärjestelyt erityisesti Hämeenkadulla ovat olleet tästä hyvä osoitus.

Kesäkaudella pyörällä joutuu pujottelemaan sikin sokin etenevien kävelijöiden joukossa, kunnes syksyllä yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän merkit ruuvataan pois. Sen jälkeen pyöräilijän paikka on huhtikuun puoliväliin asti tööttäilevien ja kiilailevien bussien joukossa jytisevällä ja liukkaalla nupukivetyksellä, johon edes pyörän nastat eivät oikein pure.

Väitän kuitenkin, että käynnissä on muutos kohti sujuvampaa liikennettä ja myönteisempää liikennekulttuuria.

Päättäjät vaikuttavat ryhtyneen ottamaan pyöräilijät huomioon aivan eri tavalla kuin aiemmin. Tampereen pyöräväyliä on jo paranneltu. Nyt kun Tampereen raitiotielle on viimein luvattu rahat valtion budjetista, ahtaus vähentynee, ja Hämeenkatukin on saamassa vihdoin oikeat, ympärivuotiset pyöräkaistat.

Kunpa vielä jakeluautot oppisivat olemaan estämättä niiden käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat