Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere aikoo siirtää vanhan tavara-aseman kokonaisena uuden kadun alta

Yli satavuotiasta rakennusta pidetään kulttuurihistoriallisesti merkittävänä.

Kotimaa
 

Tampere

Tampere aikoo siirrättää keskustan ratapihan kupeessa sijaitsevan vanhan tavara-aseman paikasta toiseen yhtenä palasena.

Tavara-asemalla on kokoa 22,5 × 45 metriä, ja se on pääosin yksi- ja osin kaksi- ja kolmikerroksinen. Rakennusta on tarkoitus siirtää parinkymmenen metrin päähän vanhan rautatieläisten seurantalon eli Morkun paikalle. Se puolestaan on menossa purkuun.

Asemarakennus halutaan siirtää, koska sen paikalle on kaavoitettu Ratapihankadun jatke. Kun asema siirretään sivuun, uuden katuosuuden ei tarvitse kiertää sitä.

Vuonna 1907 rakennettua tavara-asemaa on pidetty kulttuurihistoriallisesti merkittävänä. Sen makasiini on suomalaisen teräsbetonirakentamisen historian kannalta tärkeä rakennus. Sen toimisto-osa on tiilirakenteinen ja perustus graniittia.

Asema rakennettiin hoitamaan tavarakuljetusten vastaanottoa, lähettämistä ja välivarastointia. Siihen on liittynyt useita erilaisia lisäosia, varastoja ja katoksia, joita on sittemmin purettu. Sisällissodan aikana rakennuksessa pidettiin vangittuja punavankeja. Nykyisin rakennus on Tampereen kaupungin omistuksessa.

Siirron hinnaksi on arvioitu runsaat 1,6 miljoonaa euroa. Varsinaisen siirron osuus summasta on 770 000 euroa, jonka lisäksi kustannuksia tuovat muun muassa asemarakennuksen uudet perustukset ja vanhan seurantalon purkaminen. Rakennuksen käyttöönotto edellyttää vielä erillistä peruskorjausta.

Massiivinen siirto on määrä toteuttaa tunkkien, siirtopalkkien ja tilapäisten siirtoratojen avulla. Operaation tuomien kustannusten kattamiseksi kaupunki suunnittelee rakennuksen myymistä.

Kaupunki on tilaamassa siirtoa Tampereen Infralta. Tampereen kaupunginhallitus päättää asiasta ensi maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat