Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni konduktööri odottaa yhä irtisanomis­päätöstä marraskuussa päättyneistä yt-neuvotteluista – Pia Saarinen on varautunut uransa loppumiseen

Joka neljännen kaukoliikenteen konduktöörin työt loppuvat.

Kotimaa
 
Turkulaiskonduktööri on jo varautunut potkuihin
Turkulaiskonduktööri on jo varautunut potkuihin
HS oli mukana konduktööri Pia Saarisen kanssa perjantaiaamun junassa Turusta Helsinkiin. Yli 50 konduktöörillä on vielä asemapaikka Turussa. YT-neuvotteluiden myötä heistä iso osa irtisanotaan. Toimittaja: Toni Lehtinen, Kuvaus ja editointi: Vesa-Matti Väärä.
Fakta

Tiesitkö, että...

 Konduktööri puhaltaa asemalla pilliin puoli minuuttia ennen junan lähtöä.

 Konduktööri on yhteydessä RAILI-puhelimella junan kuljettajaan jokaisen aseman jälkeen. RAILI on rautatieliikenteen suljettu matkapuhelintaajuus, joka pitäisi toimia ongelmitta jopa luotijunissa.

 Aamujunassa voi olla vain yksi konduktööri, mutta ruuhkaisimmissa vuoroissa konduktöörejä on kolme. Yksi toimii silloin ryhmänjohtajana.

 Konduktöörin koulutus kestää nelisen kuukautta. Töihin päästäkseen on läpäistävä psykologinen testi. VR kouluttaa konduktöörejä tarpeen mukaan, joten irtisanomisten takia seuraavan koulutuksen ajankohtaa ei ole tiedosta.

 Konduktööri tekee myös liikenneturvallisuuteen liittyviä töitä. Hän toimii junan varikkosiirroissa kuskin silminä, jos kuski peruuttaa junan Ilmalan varikolle.

 Kaukoliikenteen konduktöörit eivät tee lähiliikenteen konduktöörien vuoroja.

 Lyhyissä vaunurungoissa ei ole vaunua numero kolme, sillä kolmonen on varattu ravintolavaunulle. Ykkösvaunu on pääsääntöisesti Helsingin puoleisessa päässä.

Turku–Helsinki. Kello on tasan viisi perjantaiaamulla, kun konduktööri Pia Saarinen astuu henkilökuntatiloista Turun rautatieaseman laiturille. Hän nappaa kainaloonsa aamun lehdet ja kävelee laiturille kolme. Puoli kuuden juna on lähdössä Helsinkiin.

Junassa Saarinen avaa neljän vaunun rungon oikeanpuoliset ovet, valitsee junan tunnuksen tietokoneelta sekä varmistaa, että automaattikuulutukset ovat oikealle junalle. Sen jälkeen hän lähtee ulos tekemään matkakunnontarkastuksen.

Saarinen kiertää junan taskulampun kanssa ja tarkastaa silmämääräisesti, ettei esimerkiksi kaapeleita tai letkuja ole irti. Ongelmat ovat harvinaisia. Joskus vastaan tulee graffiteja, niitäkin yleensä vain Turun asemalla.

”Täällä konnari. Minun puolestani olemme lähtökunnossa”, Saarinen soittaa junan kuljettajalle.

Vaunuihin valuu vähitellen työmatkalaisia. Saarinen tervehtii kaikkia kohdalle sattuvia.

”Työvuorojunassa osa kasvoista on yleensä tuttuja”, hän sanoo.

Työvuorojuna on konnarille kohtuullisen helppo vuoro. Noin puolet ihmisistä käpertyy istuimelle, vetää pipon silmille ja nukahtaa. Toiset keskittyvät aamun töihin kannettavalla.

Aamujunassa ei kuulu ravintolakärryn metallisen kolinan lisäksi paljon muita ääniä. Konduktööri ei käytä edes pilliä junan lähtiessä asemalta.

”Siihen ei saa puhaltaa ennen aamukuutta”, Saarinen hymyilee.

Hänellä on perjantaina 13 tunnin työvuoro. Siinä ajassa ehtii käydä kaksi kertaa Helsingissä. Suurin osa Saarisen työvuoroista on juuri Rantaradalla. Aiemmin vuorokierto oli perheelliselle mielekkäämpi.

”Nyt on paljon lyhyitä vuoroja, joten arkivapaita ei ole yhtä paljon kuin aiemmin. Välillä pitää laittaa iltavuoron jälkeen kello soittamaan aamulla, että näkee vilaukselta lapset”, Saarinen harmittelee.

VR piti viime vuonna yt-neuvottelut, joiden seurauksena joka neljäs kaukoliikenteen konduktööri irtisanotaan. Kaukoliikenteen konduktöörejä on noin 500, joista 150:n työt loppuvat.

Yt-neuvottelut päättyivät marraskuussa. Yt-neuvottelujen tuloksesta kerrottiin maaliskuussa, mutta kaikki eivät ole saaneet tietoa töiden päättymisestä. VR lupaa irtisanomistiedot kesään mennessä. Irtisanottavien työvelvoite päättyy kesäkuun aikana.

Matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen kertoo, että konduktöörien vähennystarve on aiemmin tehtyjen ratkaisuiden perua. VR otti kymmenisen vuotta sitten käyttöön kiskobusseja, joissa ei ole konduktöörejä. Silloin konduktöörien miehityspisteiden määrä jäi muutoksista huolimatta ennalleen. Nyt pisteitä karsitaan muun muassa Pieksämäeltä ja Seinäjoelta.

”Hintakilpailu on kovaa, joten oikaisemme miehityspisterakennetta, ja sitä kautta miehitystarve vähenee”, Romanainen sanoo.

Pia Saarinen kertoo, että Turun miehityspisteen yli 50 konduktööristä joutuu lähtemään joka toinen. Osalle on ehkä tarjolla töitä Helsingissä tai Tampereella, joiden miehitystä kasvatetaan.

Turkuun juurtunut Saarinen kertoo olevansa varautunut töiden loppumiseen. Hän suunnittelee jo datanomin opinnoilleen jatkoa.

”Totta kai tilanne harmittaa vietävästi. Toivoisin töiden jatkuvan, sillä tämä on ollut paras työyhteisöni. Harmittaa paljon myös niiden konkareiden puolesta, jotka ovat olleet vuosikymmeniä alalla”, Saarinen nielaisee.

Aamujuna pysähtyy puoli seitsemän aikaan Karjaalla. Kyytiin nousee kymmeniä työmatkalaisia. Ruuhka joutuu siitä, että Y-lähijuna ei enää kulje Karjaalle asti.

Suurimmalla osalla asiakkaista on näyttää Saariselle joko sarjalippu tai kännykkälippu.

”Osa ostaa vieläkin lipun vasta junassa. Noin puolet heistä maksaa käteisellä”, Saarinen arvioi.

Konduktööri vastaa matkustajien turvallisuuden ja neuvonnan lisäksi ongelmatilanteista. Hän ilmoittaa VR:n operaatiokeskukseen korvaavien kuljetusten tarpeesta, jos juna hajoaa matkan aikana.

Saarinen painottaa, että paineensietokyky on oleellinen osa työssä pärjäämistä. Konduktööri joutuu tekemään päätöksiä hyvinkin nopeasti.

”Erään kerran olin matkalla Turusta Tampereelle, kun kuski ilmoitti paria minuuttia ennen Toijalaa, että veturissa on tekninen vika ja juna jää Toijalaan.”

Saarinen välitti tiedon nopeasti matkustajille. Heidät saatiin Toijalassa junasta ja saman tien Helsingin suunnasta tulevaan junaan.

”Matkustajat pääsivät Tampereelle jopa muutamaa minuuttia aiemmin. Itse jäin rungon kanssa Toijalaan. Vasta tilanteen jälkeen pysähdyin vetämään henkeä”, Saarinen kertoo.

VR aloittaa irtisanomisten jälkeen konduktöörin tehtävänkuvan kehittämisen. Tavoitteena on saada kaukojunan konduktööri ”junaisännäksi tai -emännäksi”. Tämä tarkoittaa ainakin lisää valtaa poikkeustilanteisiin.

”Asiakkaat joutuvat joskus odottamaan junassa esimerkiksi hirvikolarin takia. Näissä tilanteissa konduktööreillä voi olla jatkossa enemmän valtuuksia antaa hyvityksiä jo junassa. Se olisi meidän kannaltamme helpompaa, sillä prosessia ei tarvitsisi aloittaa uudestaan matkan jälkeen puhelimitse”, Maisa Romanainen kertoo.

Uudet vastuut vaativat paremmat työkalut. Nykyisin konduktöörin myyntilaite ei ole online-tilassa, joten konduktööri ei voi myydä paikkalippuja tai vaikka muuttaa matkustajan lippua extra-luokkaan.

”Tiedon väittäminen matkustajille ongelmatilanteiden aikana on tosi tärkeää. Toki osa matkustajista etsii tietoja saman tien verkosta ja tietää tilanteesta jopa konduktööriä enemmän”, Saarinen kertoo.

Aamujuna lähestyy puoli kahdeksan maissa Pasilaa. Saarinen käväisee normaaliin tapaan laiturilla, mutta nyt tarkastusvisiitti on muutaman sekunnin pituinen.

”Kun juna on myöhässä, silloin ei jäädä miettimään”, Saarinen huikkaa ja lukitsee ovet.

IC 942 saapuu Helsinkiin minuutin aikataulusta jäljessä.

Vesa-Matti Väärä
Konduktööri Pia Saarinen painottaa, että paineensietokyky on oleellinen osa työssä pärjäämistä.
Konduktööri Pia Saarinen painottaa, että paineensietokyky on oleellinen osa työssä pärjäämistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat