Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mennyt talvi oli Lapin turismille menestys – ”Pojat vähän itkivät, kun eivät halunneet lähteä täältä kotiin”, brittituristi sanoo

Huhtikuu lopettaa Lapin talvisesongin, joka on ollut tänä vuonna erityisen hyvä. Britit etsivät pohjoisesta hiljaisuutta – ja joulupukkia.

Kotimaa
 
Ulkomaalaiset turistit hämmästelevät suomalaisille ihan tavallisia asioita
Ulkomaalaiset turistit hämmästelevät suomalaisille ihan tavallisia asioita
Suomalaisille pilkkiminen, revontulien katselu tai kaamos ovat aivan tavallisia asioita, mutta esimerkiksi Britit pitävät niitä niin eksoottisina asioina, että ovat valmiita maksamaan niistä isojakin summia. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

Sodankylä

Voisi sanoa, että lontoolainen Adrian Pogson hullaantui Suomeen pikavauhtia. Ensi kertaa hän tuli Lappiin viime jouluna. Nyt hän on jo takaisin perheensä kanssa.

”Toimme lapset tänne joulupukkia katsomaan, ja se oli niin kivaa, että päätimme tulla takaisin heti kun se oli mahdollista”, Pogson kertoi alkuviikosta Luostolla laskettuaan juuri rinteen alas poikiensa Benin, 11, ja Samin, 6, kanssa.

Brittejä houkuttelevat tänne asiat, jotka he kokevat eksoottisiksi. ”Joulupukki, revontulet, pilkkiminen, porot ja moottorikelkalla ajaminen”, luettelee Ben Trebilcock.

Hän työskentelee Canterbury Travel -matkatoimistossa, joka järjestää matkoja Britanniasta Suomeen. Trebilcock toimii myös matkailijoiden oppaana Lapissa. Hän kertoo tuoneensa Lappiin vuosien varrella tuhansia turisteja ihmettelemään paikallisia oloja.

Erityisesti jouluna britit haluavat Lappiin.

”Ihmiset tulevat tänne joulupukin takia, koska hän on täältä. Se on iso asia briteille. He tulevat tänne etsimään häntä. Luonto on niin rauhallinen ja hiljainen – ja täällä on hauskaa”, Trebilcock sanoo.

Trebilcockin mukaan ulkomailta tullut turisti löytää Lapissa yhteyden luontoon.

Pohjois-Suomen kaamos on myös selvä houkutin turisteille, kuten myös esimerkiksi järven jäällä pilkillä nököttäminen.

Pogson ylistää suomalaisten ystävällisyyttä, upeaa maaseutua ja nopeaa lentoa Lontoosta.

”Olen kuullut, että suomalaiset olisivat hieman omalaatuisia, mutta en ole vielä tavannut ketään sellaista”, Pogson sanoo.

11-vuotiaan Ben Pogsonin mielestä Suomessa mukavinta on ollut hiihtäminen. Kuusivuotias Sam Pogson piti eniten moottorikelkan kyydissä olemisesta. Myös pilkkiminen on jäänyt hyvänä muistona lontoolaispoikien mieliin.

”Eilen illalla pojat vähän itkivät, kun eivät halunneet lähteä täältä kotiin”, Pogson kertoo.

Huhtikuussa Luosto ja viereinen Pyhätunturi alkavat hiljentyä. Ulkomaalaiset valtaavat alueen ennen vuoden vaihdetta ja suomalaiset hiihtolomalla ja pääsiäisenä. Nyt rinteitä laskettelee enää satunnaisia ihmisiä. Juuri rauhallisuutta ja ruuhkattomuutta moni hakee.

”Tiesimme, että sesonki alkaa olla ohi, ja se sopii meille. Saimme aivan yksityisen safarin, jossa olivat mukana vain minä, vaimoni, lapsemme ja yksi opas moottorikelkoilla. Se oli upeaa”, Pogson kertoo.

Hän myöntää, että reissu Suomeen on hintava, varsinkin nyt kun euro on vahva puntaan nähden. ”Hinta oli kuitenkin kohtuullinen. Ei täällä sen kalliimpaa ole kuin Lontoossa, ehkä jopa hieman halvempaa.”

Saksalainen Michael Schmermer sovittaa Etienne -poikansa kanssa monoja Luoston kahviossa. Perhe on asunut nyt neljä vuotta Moskovassa työn takia. Sieltä oli helppo lentää Lappiin.

”Tämä oli vaimoni idea, sillä hän halusi Lappiin, enkä minäkään ole täällä koskaan käynyt. Yllätyin, että jokaisessa asunnossa on sauna. Koska saunominen on lempipuuhaani, olen ollut täällä joka ilta saunassa”, Schmermer kertoo.

Häntä innostavat ainutkertaiset kokemukset: poro- ja huskykyytejä sekä moottorikelkkailua.

Schmermer kehuu niin ikään suomalaisten ystävällisyyttä ja avuliaisuutta. Erityisen hämmästynyt hän oli Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöselvityksen nopeudesta.

”Luulen, että voitatte saksalaisetkin organisointitaidoillanne.”

Lapin matkailutalvi oli menestys

Ulkomaalaisten matkustusinto Lappiin kasvoi tänä talvena, ja ensi kaudelle odotetaan vielä suurempaa turistien tulvaa.

Rovaniemen lentoaseman päällikön Johan Juujärven mukaan matkustajamäärät kasvoivat yli kymmenen prosenttia.

”Esimerkiksi Tel Avivista Israelista tuli helmi-maaliskuussa 30 suoraa lentoa. Se oli suurin yksittäinen kasvaja.”

Ivalon lentoaseman matkustajamäärä kasvoi peräti neljänneksellä. Inari–Saariselkä Matkailun matkailukoordinaattori Marjatta Sarre sanoo majoituspaikkojen olevan loppukevääksi täynnä.

”Etukäteen arveltiin, että pääsiäisen varhainen ajankohta tuo notkahduksen huhtikuussa. Paikat ovat silti täynnä.”

Rukalla Kuusamossa talvi oli valopilkku, vaikka Venäjän-matkailu hiipui.

”Kasvua on saatu sekä kotimaan matkailusta että ulkomailta. Huhtikuun varaustilanne vaikuttaa vähintään yhtä hyvältä kuin viime vuonna”, sanoo Ruka–Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Aasialaiset ovat löytäneet Rukan tänä talvena.

”Meillä ei perinteisesti ole käynyt esimerkiksi japanilaisia juuri lainkaan. Nyt olemme tehneet vuoden verran määrätietoista työtä Aasiassa ja se näkyy kovina kasvuprosentteina.”

Levin matkailun toimitusjohtajan Kristiina Kukkohovin mukaan kasvu on niin kovaa, että lennot ovat olleet loppuunmyytyjä. ”Lentoja pitäisi saada lisää”, hän toivoo.

Kukkohovin mukaan Lapin matkailu on kärsinyt alavireestä vuodesta 2008. Levillä yritysmatkailu ei ole vieläkään toipunut. ”Pientä positiivista virettä on siinäkin nyt ruvennut näkymään”, Kukkohovi sanoo.

Suoria reittilentoja Keski-Euroopasta Lappiin lisätään ensi talvena. Saksalaisyhtiö Germania aloittaa lennot Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään. Brittiyhtiö Monarch operoi kahden kuukauden jakson Kittilään.

Saksalainen Lufthansa jatkaa tänä talvena alkaneita Münchenin ja Kittilän välisiä lentoja vastedes kahtena päivänä viikossa.

Pyhätunturi Oy:n vastaanottopäällikön Terhi Kankaan mukaan juhlapyhät ovat osuneet tänä vuonna kalenteriin matkailun kannalta hankalasti.

Itsenäisyyspäivän ja vapun osuminen viikonloppuun vaikuttaa suomalaisten reissaamiseen. Hiihtolomat ja pääsiäinen taas olivat varsin lähekkäin.

”Ihmiset toivovat lyhyempiä lomia. Sellainen vanhan ajan lauantaista lauantaihin -kulttuuri on haihtumassa taka-alalle”, Kangas kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat