Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistöliitto kannustaa asuntoyhtiöitä säästämään remonttirahaa etukäteen

Lainaa voi olla tulevaisuudessa vaikeampi saada.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Helsingin Maunulassa tehtiin putkiremonttia muutama vuosi sitten.
Helsingin Maunulassa tehtiin putkiremonttia muutama vuosi sitten. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kiinteistöliitto kehottaa asunto-osakeyhtiöitä laittamaan etukäteen rahaa säästöön tulevia suuria remontteja varten.

Ennalta varautuminen on liiton mukaan tarpeen, sillä jatkossa yhä useammalla asunto-osakeyhtiöllä voi olla vaikeuksia saada pankeilta remonttilainaa. Lainansaantivaikeudet koskevat erityisesti muuttotappioalueilla ja vähemmän suosituissa lähiöissä sijaitsevia taloyhtiöitä.

Kiinteistöliitto muistutti ennakkovarautumisesta perjantaina alkaneessa liittokokouksessaan Kuopiossa.

Viime kesänä HS uutisoi Kuopion Nilsiässä sijaitsevasta kerrostaloyhtiöstä, jolle pankki ei myöntänyt lainaa perusteellista remonttia varten.

1971 rakennetun kerrostalon remontin arvioitiin maksavan enintään 1 100 euroa neliöltä. Kuudesta pankista kolme ei antanut edes lainatarjousta. Kolmen pankin ehdot olivat tiukat, ja lainaa olisi herunut enintään puolet remonttihinnasta.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltusen mukaan tämän kaltaiset tapaukset ovat toistaiseksi yksittäistapauksia, mutta ne yleistyvät. Kasvukeskukset imevät asukkaita ja osa taajamista hiljenee. Siellä asuntojen arvo laskee. Peruskorjaustarvetta on runsaasti.

”Varautumista etukäteen kannattaa miettiä joko niin, että yhtiö alkaa varautua tai asukkaat itse. Jos rahaa on laitettu säästöön etukäteen, lainaosuus on pienempi”, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan asunto-osakeyhtiöt jakautuvat kahteen leiriin. Osasta pankit kilpailevat, osasta eivät. Hiltunen tietää Helsingissä taloyhtiöitä, jotka ovat saaneet lainaa 0,5 marginaalilla, kun toisten marginaali on nostettu yli kahteen prosenttiin.

Kiinteistöliiton puheenjohtaja Matti Inhan mukaan pankkien lainahalukkuuteen vaikuttaa myös remonttisuunnitelma. Pankit saattavat suhtautua varauksella suuriin suunnitelmiin, jotka eivät ole enää peruskorjausta vaan asunnon arvoa nostavaa perusparannusta.

”Jos se tehdään sadan prosentin lainaosuudella, pankkien suhtautuminen ei ole ihme”, Ihna sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat