Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttiehdokas Vanhanen torjuu Naton mutta voi olla valmis vaihtamaan kantaa – ”Se vaatii viileää harkintaa”

Vanhanen sanoo lähentyneensä turvallisuuspolitiikassa presidentti Niinistöä: ”Jos eroa on ollut, niin olen huomannut että se on pienentynyt.”

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
Kymmenen vuotta sitten Matti Vanhanen ilmoittautui presidenttikilpaan pääministerinä. Nyt hän aikoo paneutua asiaan vajaan kahden vuoden ajan rivikansanedustajana.
Kymmenen vuotta sitten Matti Vanhanen ilmoittautui presidenttikilpaan pääministerinä. Nyt hän aikoo paneutua asiaan vajaan kahden vuoden ajan rivikansanedustajana. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Matti Vanhanen julkaisi alkuvuodesta omakustanteisen Ulkopolitiikkaa-kirjansa, jossa hänen kantansa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan tulee suhteellisen selväksi.

Vanhanen näyttää kannattavan kumppanuuksien syventämistä läntisten liittolaisten ja erityisesti Ruotsin kanssa. Hän ei kannata Nato-jäsenyyden hakemista, mutta toteaa kirjassaan että Suomen ja Ruotsin on ehkä jonain päivänä pakko harkita Nato-jäsenyyttä, jos muu ei auta.

Jäsenyys on silloin ”aito vaihtoehto”.

Mitä eroa Vanhasen turvallisuuspoliittisella näkemyksellä on presidentti Sauli Niinistöön?

”Jos eroa on ollut, niin olen huomannut että se on pienentynyt”, Vanhanen vastaa. ”Se on yllättävän yhtenäinen. Arvostan myös sitä tapaa, jolla Niinistö on Venäjän kanssa toiminut.”

Presidentti Niinistön ja hänen esikuntansa tuore turvallisuuspoliittinen linjaus lähtee siitä, että Suomella on neljä pilaria – oma puolustus, Venäjä, länsikumppanuudet ja kansainväliset sopimukset ja liittoumat – joiden varaan turvallisuus rakentuu.

Jos jokin pilari heikkenee, muita pilareita pitää vastaavasti vahvistaa, Suomen turvallisuuspoliittisessa johdossa ajatellaan.

Vanhanen sanoo myös voivansa yhtyä näkemykseen, jonka mukaan yhden pilarin heikentyessä muita tulee vahvistaa. ”Mutta yhtään pilaria ei saa päästää tuhoutumaan.”

Vanhasen mukaan Suomen ei pidä liittyä Naton jäseneksi, mutta sen pitää tavoitella lähialueiden vakautta ja pitää liikkumatila omissa käsissä. ”Venäjästä ollaan kypsiä puhumaan oikeilla nimillä. Ei tarvitse olla samaa mieltä. Tärkeintä on tietää, mitkä ovat Venäjän vaikuttimet.”

Vanhanen sanoo, että Nato-yhteistyön syventämiselle on vaikea asettaa mitään lopullista päämäärää.

Toistaiseksi selvää on kuitenkin se, että kriisitilanteessakin turvallisempi ja varmempi tie rauhaan löytyy kumppanuuksista kuin suoraan artikloihin perustuvasta Naton voimapolitiikasta, Vanhanen tiivistää.

Vanhanen on uransa aikana vaihtanut näkemyksiään, esimerkiksi ydinvoiman vastustajasta lisäydinvoiman kannattajaksi. Eikä ajatus kelkan kääntämisestä Nato-jäsenyyden kannattajaksi näytä olevan Vanhaselle vieras.

”Täytyy olla itseluottamusta tehdä päätöksiä. Siihen koko tämä ura on valmentanut – kykyä vaihtaa mielipidettä – se vaatii viileää harkintaa sellaisessa tilanteessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat