Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentinvaalien ensimmäinen ehdokas Matti Vanhanen kääntyi pitkän kampanjan kannalle – ”Rupesin tykkäämään ajatuksesta”

Matti Vanhanen tavoittelee presidenttiyttä niin tosissaan kuin pystyy. Ehdokkuuden edelle ei menisi edes ministerinsalkku.

Kotimaa
 
HSTV:n Studio Kulmapöytä: Vietkö sittenkin Suomea Natoon, Matti Vanhanen?
HSTV:n Studio Kulmapöytä: Vietkö sittenkin Suomea Natoon, Matti Vanhanen?
Keskustan todennäköinen presidenttiehdokas Matti Vanhanen saapuu suoraan lähetykseen puhumaan muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Keskustelun juontavat HS:n Paavo Teittinen ja Juha-Pekka Raeste

Tammikuussa 2018 Suomessa järjestetään presidentinvaalit. Kisaan on ilmoittautunut vasta yksi ehdokas, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen. Hänenkin ehdokkuutensa vahvistetaan vasta kesäkuussa keskustan puoluekokouksessa, jos ja kun enemmistö niin päättää.

Vanhanen kertoo alkuun hämmentyneensä siitä tiedosta, että keskusta valitsee presidenttiehdokkaansa jo näin varhain.

”Aikataulu tuli minullekin yllätyksenä”, Vanhanen kertoo eduskunnan Pikkuparlamentin kahviossa. Hän olisi halunnut, että ehdokkuudesta olisi päätetty noin vuotta ennen presidenttivaaleja. ”Mutta sitten rupesin tykkäämään ajatuksesta.”

Vanhanen ilmoitti haluavansa keskustan presidenttiehdokkaaksi ensi kerran yli kymmenen vuotta sitten, huhtikuussa 2005, oltuaan vajaat kaksi vuotta pääministerinä.

Silloin varsinainen vaalikampanja kesti neljä kuukautta.

”Olen sen nähnyt, ja sellaisesta ei ole mitään hyötyä”, Vanhanen sanoo nyt.

Hän kertoo, että eduskuntaryhmän sisältä häntä on pyydelty jatkamaan vielä ryhmän puheenjohtajana. Se ei Vanhasesta ole mahdollista, koska ryhmänjohtajan työ on niin raskasta ja vaalikampanjointi vaatii kiertämistä ympäri Suomen.

”Näiden yhdistäminen ei vaan ryhmänjohtajana onnistu. Olen suurimman osan ajasta aamusta iltaan täällä. Tämä on äärimmäisen vaativa tehtävä”, Vanhanen perustelee siirtymistään rivikansanedustaksi.

Vanhanen sanoo tavoittelevansa presidenttiyttä niin tosissaan kuin pystyy. Se tarkoittaa hänen mukaansa esimerkiksi sitä, että hän ei ehdokkuusaikanaan voisi ottaa ministerinpestiä, jos tilaisuus tulisi.

Vanhanen aloittaa kampanjansa kiertämällä maata ja osallistumalla erilaisiin ulkopoliittisiin keskusteluihin. Siinä hyvänä pohjana on kolmatta vuotta jatkunut puheenjohtajuus arvostetussa Paasikivi-seurassa.

Vanhanen sanoo etsivänsä samalla ”symbioosia” kansan mielipiteistä, jotta presidenttinä hänen ulkopoliittinen kantansa vastaisi ”kansan selvän enemmistön ­realistista kantaa”.

Vanhasen mahdollisuudet nousta presidentiksi vähenevät olennaisesti, jos suurta kansansuosiota nauttiva Sauli Niinistö asettuu ehdolle.

Niinistö ei ole vielä ilmoittanut aikeistaan hakea toiselle kaudelle. ”Ehdokkuuteni ei ole riippuvainen Niinistöstä. En tiedä, mitä hän tekee.”

Vanhanen sanoo yrittävänsä käyttää valmistumisaikansa niin, että jos valinta kohdistuu häneen, hän olisi mahdollisimman valmis presidentin tehtävään.

”Kansalaiset sen valinnan tekevät. Politiikassa vuosikin ja puoli vuottakin on pitkä aika.”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta Vanhanen ­jaksaa kannustaa jo työnsä puolesta.

”Tällä viikolla kaksi isoa asiaa liikahti”, Vanhanen sanoo viitaten kehysriihen päätökseen ja ”sote-askeleen” ottoon.

Vanhasen näkemyksen mukaan Suomen tilanne kirkastuu, jos päästään kesäkuun loppuun niin, että seuraavat asiat ovat toteutuneet: turvapaikkakriisi alkaa asettumaan, Suomessa päästään säästöihin, joita maailmalle on luvattu, yhteiskuntasopimus saadaan aikaan samalla kun Saksassa puuhataan viiden prosentin palkankorotuksia, ja laki sote- ja maakuntamallista saadaan lausuntakierrokselle.

”Silloin voitaisiin todeta, että hallituksessa on saatu ote muutoksesta, joita yhteiskunta tarvitsee. Palaset asettuvat koh­dilleen.”

Pääministerin Sipilän johtamistyyli saa Vanhasen varauksettoman tuen. ”Hänellä itseluottamus riittää siihen, että vaihtaa keinoja, jos joku keino osoittautuu virheratkaisuksi.”

Studio Kulmapöytä: Vietkö sittenkin Suomea Natoon, Matti Vanhanen? HS.fi/hstv
Juhani Niiranen / HS
Matti Vanhanen on matkalla kohti presidentin virkaa.
Matti Vanhanen on matkalla kohti presidentin virkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat