Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakollinen mopokoulu puri kolareihin – mopokuolemat ja -loukkaantumiset vähentyneet rajusti

Mopo-onnettomuuksissa kuoli 10 ihmistä vuosittain vuosina 2009, 2010 ja 2011, mutta viime vuonna enää kaksi.

Kotimaa
 
Mopoilevat nuoret kertoivat kokemuksistaan liikenteessä
Mopoilevat nuoret kertoivat kokemuksistaan liikenteessä
Mopoilevat nuoret kertovat HSTV:lle, ovatko he kohdanneet vaaratilanteita liikenteessä ja onko heidän mielestään nykyinen mopo-opetus riittävää. Toimittaja: Maija Koivisto. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Fakta

Risteyksissä sattuu paljon turmia

 Valtaosa nuorten mopoilijoiden onnettomuuksista on yhteentörmäyksiä. Usein ne sattuvat risteyksissä.

 Usein tapahtuu myös onnettomuuksia, joissa vastapuoli tai mopoilija itse teki kolariin johtaneen virheen.

 Vammoja syntyy etenkin alaraajoihin, mutta myös päähän ja niskaan.

 Kypärä suojasi päätä yli 60 prosentissa tapauksista, huomasi Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta, joka selvitti mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden loukkaantumisia 2009–2013. Viidessä tapauksessa kypärä olisi estänyt vammautumisen, jos se olisi ollut päässä tai ei olisi irronnut.

Mopokolarien määrä on vähentynyt nopeasti tällä vuosikymmenellä. Samalla on pienentynyt kolareissa loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä.

Kehitys on päinvastainen kuin 2000-luvulla, jolloin mopojen suosio räjähti. Samalla lisääntyivät onnettomuudet ja sairaalahoidot.

Poikien onnettomuudet lähes kolminkertaistuivat ja tyttöjen yli 11-kertaistuivat 2000-luvulla.

Sairaalaan mopokolarin takia joutuneiden 15-vuotiaiden määrä viisinkertaistui viidessä vuodessa 2002–2007. Tämän totesi tutkimus, joka tehtiin Lastenklinikalla ja Töölön sairaalassa Helsingissä sekä Jorvin sairaalassa Espoossa.

Suurin syy vähenemiseen on mopokortin vaatimusten kiristys kesällä 2011. Vaatimus on 15 vuoden ikä sekä vähintään yhdeksän tuntia opetusta, josta ainakin kuusi tuntia on teoriaa, kaksi tuntia ajo-opetusta ja yksi tunti mopon käsittelyä.

Lisäksi vaaditaan teoria-, käsittely- ja ajokokeet. Kortin hankkiminen maksaa helposti useita satoja euroja.

Muutos näkyikin heti mopokorttien määrässä. Uuden mopokortin sai Trafin tilastojen mukaan 40 000 ihmistä 2010, 30 000 kahden vuoden kuluttua ja 26 000 viime vuonna.

Suomalaisten taskuissa on nyt 30 000 mopokorttia eli 27 prosenttia vähemmän kuin 2011.

Uudistus näyttää tuottaneen muitakin toivottuja tuloksia. Mopokolarit vähenivät vuoden 2010 runsaasta 4 000 onnettomuudesta vuoden 2014 alle 3 500 onnettomuuteen. Viime vuodelta ei ole vielä lukuja.

Näin jyrkkää pudotusta ei näy muissa liikennevakuutuksen korvaamissa onnettomuuksissa.

Muutkin syyt saattavat vaikuttaa, arvioi Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

”Olemme pohtineet, ketkä jättävät mopon hankkimatta. Huvikäyttäjät, vähän mopoa käyttävät vai ne, joille kortin hinta on liian kallis?”

Hän huomauttaa, että mopoikäisille nuorille on tullut uusia vaihtoehtoja kuten sähköpolkupyörä ja traktorimönkijä, jolla saa ajaa, jos hallussa on traktorikortti.

Kenties paras seuraus uudistuksesta on yhä useammin nuoren jääminen henkiin. Mopo-onnettomuuksissa kuoli 10 ihmistä vuosittain vuosina 2009, 2010 ja 2011, mutta viime vuonna enää kaksi.

Myös sairaalahoitojen tarve väheni. Sen havaitsi sairaalahoitojen määrää tutkineen ryhmän joulukuussa ilmestynyt jatkotutkimus. Hoitoa tarvinneiden määrä putosi puoleen vuodesta 2011 vuoteen 2013.

Turmia sattuu silti huolestuttavan paljon, korostaa tutkimusta tehnyt nuorisolääkäri Silja Kosola. ”Mopokolareissa loukkaantuu enemmän 15–17-vuotiaita kuin muissa tieliikenneonnettomuuksissa yhteensä.”

Vammat ovat aiempaa lievempiä mutta silti vakavia. Yli puolet hoitoa tarvinneista jäi sairaalaan ainakin yön yli, joka kymmenes vietti sairaalassa yli viikon. Joka toisella oli luunmurtuma, joka kolmas joutui leikkaukseen. Päävammatkin ovat yleisiä: sellaisen sai joka kuudes.

Terhi Liimu / HS
Henrik Auvinen ei ole joutunut vaaratilanteisiin liikenteessä. ”Paljon vaan ajamista, siinä sitä oppii.”
Henrik Auvinen ei ole joutunut vaaratilanteisiin liikenteessä. ”Paljon vaan ajamista, siinä sitä oppii.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat