Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjakielen isä jätti valtavan sanaperinnön – mutta laahitseminen ja nenäsilmät eivät menestyneet

Mikael Agricola toi kirjakieleen valtavan määrän sanastoa. Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittajat ovat olleet sen jäljillä vuosikymmeniä. HS:n visassa pääsee tulkitsemaan Mikael Agricolan tekstejä.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Vanhan kirjasuomen sanakirjan päätoimittajan Pirkko Kuutin työhuoneen vieressä on sanakirjan arkisto, jossa on noin 500 000 sanalippua.
Vanhan kirjasuomen sanakirjan päätoimittajan Pirkko Kuutin työhuoneen vieressä on sanakirjan arkisto, jossa on noin 500 000 sanalippua. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Perisyntejä ja korvapuustelua

Yhä käytössä olevia Agricolan ajan sanoja:

 alamainen

 hätävara

 korkeakoulu

 mielivalta

 perisynti

 

Käytöstä kadonneita:

 edespuhua (luvata)

 korvapuustella

(lyödä korville)

 laahitseminen (varoitus)

 maahedelmä (juures)

 nenäsilmät (silmälasit)

Mikael Agricola muistetaan suomen kirjakielen luojana. Panos oli niin merkittävä, että liput nousevat lauantaina salkoon vielä 459 vuotta Agricolan kuoleman jälkeen.

Kirjakieli on kuitenkin muuttunut Agricolan ajoista silmin nähden. Sanoja kirjoitetaan eri tavalla, ja monet vanhat lauserakenteet tuntuvat kummallisilta. Lisäksi useita sanoja on poistunut käytöstä.

Mitä Agricolan ajoista on oikeastaan jäänyt jäljelle?

Helsingin Hakaniemessä sijaitsee Kotimaisten kielten keskus. Siellä pitää majaansa myös Vanhan kirjasuomen sanakirjan kuusihenkinen toimitus.

Vuosien 1543–1810 teksteihin pureutuvan sanakirjan valmistelu alkoi 1950-luvun lopulla. Urakasta kertoo jotain se, että a:sta i:hin ulottuva osa ilmestyi vuonna 1985 ja j–k-alkuiset sanat sisältävä vuonna 1994. Valmistumistavoite on 2030-luvun lopulla. Silloin teoksessa pitäisi olla noin 80 000 sana-artikkelia.

Mikael Agricolan merkitys näkyy sanakirjassa enemmän kuin kenenkään toisen. Vanhan kirjasuomen sanakirjan sanoista noin joka seitsemäs on esiintynyt ensi kertaa Agricolalla.

”Agricola on aina lähtökohta, eräänlainen nollapiste”, kertoo päätoimittaja Pirkko Kuutti, joka on johtanut sanakirjan toimitustyötä vuodesta 2012.

Hän on ollut aiemmin toimittajana myös Suomen murteiden sanakirjassa ja Kielitoimiston sanakirjan edeltäjässä Suomen kielen perussanakirjassa.

Mikael Agricola syntyi noin vuonna 1510 Pernajassa ja kuoli 9. huhtikuuta 1557 Kuolemajärvellä. Albert Edelfeltin piirros kirjasta Lukemisia lapsille (1907).
Mikael Agricola syntyi noin vuonna 1510 Pernajassa ja kuoli 9. huhtikuuta 1557 Kuolemajärvellä. Albert Edelfeltin piirros kirjasta Lukemisia lapsille (1907).

Agricola ei ainoastaan kehittänyt kirjoitusjärjestelmää vaan myös toi kirjakieleen valtavasti sanoja.

Kirkon ja hallinnon tarpeisiin oli kehitettävä suomenkielisiä ilmaisuja varsinkin abstrakteille käsitteille ja termeille. Tuolta ajalta periytyvät muun muassa sanat hallitsija, karkausvuosi, raskasmielinen ja vastoinkäyminen (jotka on kirjoitettu tässä nykysuomen mukaisesti).

Konstit olivat monet. Sanoja syntyi käännöslainoina ja murteiden pohjalta. Luotiin uusia yhdyssanoja ja johdoksia. Samoja keinoja käytettiin myös 1800- ja 1900-luvuilla, kun suomen kirjakielessä koettiin toinen merkittävä uudissanojen rysäys.

Joidenkin arvioiden mukaan Agricolan itsensä keksimistä sanoista olisi yhä käytössä noin 60 prosenttia. Pirkko Kuutin mukaan on kuitenkin hyvin vaikea sanoa, mitkä sanat ovat Agricolan luomuksia ja mitkä hän on vain tuonut kirjakieleen.

”Osaakohan tähän kysymykseen vastata kukaan.”

Vaikka Agricolan merkitys on kiistaton, toisinaan juhlapuheetkin riistäytyvät käsistä.

”Jotkut ovat puhuneet jopa siitä, miten Agricola loi tai keksi koko suomen kielen”, Kuutti hymähtää.

Osa Agricolan tekstien käännöslainoista oli turhan uskollisia alkukielelle. Tällaisia olivat muun muassa luotettavaa tarkoittanut päälleluotettava (ruotsin pålitlig) ja lupaamista tarkoittanut edespuhua (saksan versprechen). Agricola käytti myös verbejä epätietää (olla tietämätön) ja korvapuustella (lyödä korville).

Myöhempinä vuosisatoina ratkaisuihin on puututtu muun muassa uusissa raamatunkäännöksissä, joissa Agricolan sanamuotoja on rukattu paikoin kovalla kädellä.

Vaikka Agricolan käyttämä sana olisikin säilynyt nykykieleen, sillä on voinut olla eri merkityksiä. Kuutti kertoo, että esimerkiksi hyvyys on tarkoittanut joissain yhteyksissä omaisuutta.

Agricolan osuutta Vanhan kirjasuomen sanakirjassa kasvattaa sekin, että hän kirjoitti usein sanoja eri tavoin eri yhteyksissä. Kuutin mukaan tätä ei voi välttämättä selittää silkalla huolimattomuudella.

”Renessanssin hengessä saatettiin ajatella, että saman kirjoitusasun jatkuva käyttö on tylsyyden merkki.”

Nykyajan suomalainen voi pitää monia Agricolan tekstien piirteitä huvittavina. Tunne ei ole täysin vieras vanhan kirjasuomen ammattilaisillekaan.

”Kirjoitusasut hihityttävät joskus”, Kuutti myöntää.

Hän kertoo esimerkin: kun Jumala sanoo Uudessa testamentissa olevansa ”kiivas kostaja”, Agricola kirjoittaa kiuascostaia.

Katkelma päätyi sanakirjan toimituksen ilmoitustaululle, ja pian viereen ilmestyi piirros saunassa asuvasta Kiuaskostajasta.

OIKAISU (HS 12.4.2016): Lauantaina 9. huhtikuuta kerrottiin Albert Edelfeltin piirroksen Mikael Agricolasta olevan vuodelta 1907. Edelfelt kuoli vuonna 1905, mutta piirros on julkaistu teoksessa Lukemisia lapsille (1907).

Vanhan kirjasuomen sanakirjaan voi tutustua täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat