Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdyskuntapalvelun käyttö on romahtanut – vankilapäivä on noin 15 kertaa kalliimpi

Yhdyskuntapalvelussa yksi vuorokausi maksaa veronmaksajille 12,70 euroa. Vankilapäivän hinta on yli 200 euroa.

Kotimaa
 
Fakta

Valvontarangaistus on uusin rangaistusmuoto

 Valvontarangaistus otettiin käyttöön marraskuussa 2011.

 Valvontarangaistuksen aikana tuomittu saa asua kotonaan ja käydä töissä, mutta häntä valvotaan teknisesti. Rangaistus on enintään kuuden kuukauden mittainen.

 Valvontarangaistus on lievempi kuin ehdoton vankeus, mutta ankarampi kuin yhdyskuntapalvelu.

 Yhdyskuntapalvelu tarkoittaa enintään 240 tunnin palkatonta työtä. Se korvaa korkeintaan kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Ehdottomia vankeusrangaistuksia korvaavan yhdyskuntapalvelun käyttö on vähentynyt viime vuosina selvästi. Tämä johtuu siitä, että rattijuopumusten vähenemisen takia muuntokelpoisia rangaistuksia tuomitaan entistä harvemmin. Yhdyskuntapalveluksi voidaan muuntaa korkeintaan kahdeksan kuukauden mittainen ehdoton vankeusrangaistus.

Asia selviää Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) viime vuoden toimintakertomuksesta.

Yhdyskuntapalveluun tuomituista yli puolet suorittaa tuomiota rattijuopumuksesta. Poliisin tietoon tulleiden törkeiden rattijuopumusten määrä on kuitenkin vähentynyt viidessä vuodessa lähes kolmanneksen. Viime vuonna poliisin tietoon tuli alle 8 000 törkeää rattijuopumusta, kun vuonna 2011 niitä oli lähes 11 500.

Tämä on heijastunut suoraan yhdyskuntapalvelua suorittavien määrään. Viime vuonna palvelua suoritti hieman yli 1 200 tuomittua, kun enimmillään heitä on ollut vuodessa useita satoja enemmän.

Veronmaksajille yhdyskuntapalvelua suorittavat tulevat halvoiksi. Yksi päivä yhdyskuntapalvelussa maksaa yhteiskunnalle 12,70 euroa, kun yhden vankilapäivän hinta on yli 200 euroa.

Yhdyskuntaseuraamuksista kallein on nelisen vuotta sitten voimaan tullut valvontarangaistus, jossa tuomitun liikkumista kotona ja töissä valvotaan teknisesti. Yhden vuorokauden hinta on 91 euroa.

Valvontarangaistuksia pantiin viime vuonna täytäntöön 270 kappaletta. Myös suurin osa niiden suorittajista on tuomittu liikennejuopumuksesta.

Risen mukaan vankien uusimisriskiä koskeva kehitys on viime vuosina ollut myönteinen eli vankilaan palaa yhä pienempi osa vapautuneista vangeista. Silti puolet heistä palaa vankilaan viiden vuoden sisällä vapautumisestaan.

Vapautuneet vangit tekevät yleensä uuteen tuomioon johtavan rikoksen melko pian edellisen rangaistuksen jälkeen. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä epätodennäköisempää uusiminen enää on.

Uusimisriskin pieneneminen saattaa johtua rikosten määrän yleisestä laskusta, väestön ikääntymisestä ja vankien keski-iän noususta. Mitä vanhempana ihminen joutuu ensimmäistä kertaa vankilaan, sitä epätodennäköisempää on, että hän palaa takaisin.

Yhdyskuntapalvelun suorittaneista huomattavasti harvempi uusii rikoksen. Heistä vähän yli kolmannes tuomittiin viiden vuoden kuluessa uudelleen joko vankilaan, uuteen yhdyskuntapalveluun tai valvontarangaistukseen.

Oikaistu 10.4. klo 11:30: Aiemmin uutisen yhteydessä olevassa fakta-osassa oli virheellisesti mainittu, että valvontarangaistus olisi ankarampi kuin ehdoton vankeus, mutta lievempi kuin yhdyskuntapalvelu. Asia on juuri päinvastoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat