Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapuan patruunatehtaan räjähdys koskettaa yhä – näin kolme suuronnettomuuden kokenutta sen muistavat

Varhaisena aamuna 40 vuotta sitten Lapua heräsi räjähdykseen. Patruunatehtaan onnettomuudessa kuoli 40 ihmistä ja 52 alle 16-vuotiasta lasta menetti toisen vanhempansa. HS tapasi kolme tragedian kokenutta. He jatkoivat elämäänsä, mutta eivät unohtaneet.

Kotimaa
 
Heikki Kotilainen
Raivaustöitä Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen jäljiltä.
Raivaustöitä Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen jäljiltä. Kuva: Heikki Kotilainen

Lapua

Matti Pouhula selvisi täpärästi räjähdyksestä.

Se oli kaunis kevätaamu, kun lähdin pyörällä töihin. Olin juuri istahtanut työpisteelleni, kun tuli puhelu toiselta työnjohtajalta, että hae pojat pienoiskiväärilataamoon, siellä olisi hommia.

Tämä tapahtui minuutti tai pari ennen räjähdystä. Lähdin etsimään heitä tilikonttorista, joka oli lähellä.

En olisi hengissä, jos olisin ollut omalla työpisteelläni. Lähtö oli lähellä joka tapauksessa. Lääkäri sanoi myöhemmin, että olisin kuollut, jos lasinsirpale olisi tullut kaksi senttiä alemmas, kaulan valtimoon.

Jyrki Johannes Tervo
Matti Pouhula selvisi täpärästi. ”Lääkäri sanoi myöhemmin, että olisin kuollut, jos lasin sirpale olisi tullut kaksi senttiä alemmas, kaulan valtimoon.”
Matti Pouhula selvisi täpärästi. ”Lääkäri sanoi myöhemmin, että olisin kuollut, jos lasin sirpale olisi tullut kaksi senttiä alemmas, kaulan valtimoon.”

Muistan, että huusin pojille ulkona, että tulkaa. Sitten katkesi muisti, mitään muistikuvia ei ole.

Olin seissyt ulkona lataamon pariovien edessä selkä ovia kohti. Ne lensivät ulos ja kaatuivat päälleni. Ilmeisesti ovet myös pelastivat henkeni, niissä oli paksut lankut ja päällä alumiinivuoraus.

Myöhemmin kuulin, että yksi kaveri oli astunut käteni päälle ja huutanut, että täälläkin on joku parioven alla. Minut oli viety sähköyhtiön pakettiautolla sairaalaan.

Sellainen muistikuva on, että olisin ollut leikkauspöydällä ja joku kysyi veriryhmääni. Vastasin että sininen.

Olin täynnä kivenmurua ja pieniä sirpaleita oven yläpuolella olleesta ikkunasta. Minuun parsittiin vajaat sata tikkiä. Reikiä oli päässä, selässä ja jaloissa. Lapaluu oli halki ja käsi retkotti liikkumattomana. Vatsakin avattiin, kun epäiltiin maksavauriota.

Yksi lasinpala meni selästä keuhkoon, ja se on siellä vieläkin kapseloituneena.

Muistan kun pääluottamusmies ja työsuojelupäällikkö kävivät sairaalahuoneen ovella ja sanoivat, että ei se täällä ole. Sanoin, että olen minä.

Eivät tunnistaneet, kun pääni oli niin turvoksissa ja kääreissä. Myös poliiseja hyppäsi siellä koko ajan kuulustelemassa.

Olin sairaalassa noin kuukauden. Katselin siellä myös hautajaiset, jotka näytettiin suorana televisiosta. Hoitajat antoivat jotain rauhoittavaa sitä varten.

Esa Pyysalo
Lapuan räjähdysonnettomuuden siunaustilaisuus lähetettiin suorana lähetyksenä televisiossa.
Lapuan räjähdysonnettomuuden siunaustilaisuus lähetettiin suorana lähetyksenä televisiossa.

Myöhemmin jouduin vielä oikeuteen muiden syytettyjen kanssa. Käräjäoikeus vapautti, mutta hovioikeus tuomitsi minulle sakot tehtaassa käytössä olleesta rautalankakoukusta. Korkein oikeus vapautti kaikki.

Koukun tarkoitus oli ottaa hylsy pois, jos se jää jumiin. Vasta jälkeenpäin todettiin, ettei sellaista olisi saanut käyttää, koska se oli kipinöivä työkalu, teoriassa.

Palasin tehtaalle syksyllä. Se olikin aikamoista hommaa, kun piti opettaa uudet työntekijät. Vanhat olivat nukkuneet pois.

Kaikki entiset, eloonjääneet työntekijät yhtä lukuun ottamatta palasivat lataamoon töihin. Oli siinä alussa vähän takkuamista, mutta hyvin pärjättiin. Haluttiin päästä nopeasti takaisin työhön.

Onni onnettomuudessa oli, että samassa paikassa töissä ollut vaimoni oli silloin äitiyslomalla kotona. Muuten me olisimme molemmat olleet siellä. Meillä oli silloin puolivuotias poika.

Vaimo oli juossut sairaalassa etsimässä minua ja pysäytti lääkärin, jolla oli takki veressä. Tämä oli sanonut, että puolen tunnin päästä selviää, jäänkö henkiin.

Jäin minä.

Kari Manu etsi turhaan äitiään sairaalasta.

Olin päässyt armeijasta tammikuussa ja ajattelin pitää pientä lomaa ennen kuin palaan töihin Turkuun.

Johannes Tervo
Kari Maunu menetti äitinsä. ”Meitä oli kolme miestä huushollissa. Piti opetella tekemään ruuat ja pesemään pyykit, äiti oli meitä niin passannut.”
Kari Maunu menetti äitinsä. ”Meitä oli kolme miestä huushollissa. Piti opetella tekemään ruuat ja pesemään pyykit, äiti oli meitä niin passannut.”

Heräsin kolahtavaan ääneen ja luulin, että se oli naapurin huonekaluauto. En kiinnittänyt asiaan enempää huomiota.

Joskus kymmeneltä aamulta soitti äidin veljen vaimo ja kysyi, oliko äiti tullut kotiin. Kahdeltatoista hän soitti uudelleen ja kertoi, mitä oli tapahtunut.

Samalla myös isä ja veljeni tulivat kotiin. Menimme suoraan Lapuan sairaalaan, jossa oli täysi kaaos. Siellä oli armeijan helikopterikin.

Sairaalassa sanottiin, että äiti on saatettu viedä Seinäjoelle. Sielläkin oli kaaos.

Joku sanoi, että äitimme nimistä ei ole siellä ja että menkää uudestaan Lapualle. Siellä taas joku sanoi, että on viety taas uusia potilaita Seinäjoelle.

Palasimme taas, ei löytynyt äitiä ja tulimme jälleen Lapualle. Meitä pyydettiin menemään terveyskeskuksen kellariin. Sinne oli tuotu ruumiit.

Poliisi oli ovella ja päästi vain viisi kerrallaan sisälle ruumishuoneeseen.

Tiesimme siinä vaiheessa, että äiti saattaisi löytyä sieltä ja niin hän löytyikin. Oli se järkyttävä tilanne, en osannut ajatella mitään.

Osa ruumiista oli avoimissa, osa suljetuissa ruumispusseissa. Osassa oli nimi.

Äiti oli nostettu johonkin pöydälle, hän oli ihan ehjänä, mutta palanut. Iho oli mustana. Sormukset oli otettu pois ja pantu siihen viereen, niistä kyllä tunnisti.

Ihmiset odottivat siinä vieressä vuoroaan ja osa lähti itkien pois.

Äiti oli 42-vuotias, hän oli ollut tehtaalla vasta vuoden siivoojana. Siitä näystä on kyllä paljon pyyhkiytynyt pois vuosien varrella.

Minä ajelin paljon itsekseni sen jälkeen, halusin olla itsekseni. Isä haki työstä unohdusta ja otti ylimääräisiä bussinkuljettajan vuoroja.

Meitä oli kolme miestä huushollissa. Piti opetella tekemään ruuat ja pesemään pyykit, äiti oli meitä niin passannut.

Ei meillä ollut ensimmäisenä jouluna edes joulukuusta. Veljen kanssa ostettiin joululahjat itsellemme Centrumista, minä herätyskellon ja veli LP-levyn.

Mutta kyllä se elämä siitä lähti. Minä perustin perheen, isä meni uusiin naimisiin.

Muistan äidin viimeiset sanat edellisiltana. Olimme kaverini kanssa puhuneet tytöistä, äiti korjasi farkkujani. Äiti oli siihen sanonut, että kuule Kari, sinä tarvitset työihmisen, kun vaatteesikin ovat tuossa eikä kaapissa. Sitten hän veti huoneeni oven kiinni.

Minä en ollut mukana kriisiryhmässä, koska olin sen verran vanhempi. Siellä oli paljon nuorempia lapsia. Tulin itsekin tehtaalle töihin myöhemmin ja sain paljon tukea loukkaantuneilta, kaikki tiesivät tarinani.

Ulla Latomäki otti vastaan loukkaantuneita.

Menin seitsemäksi töihin Lapuan terveyskeskukseen. Muistan, että tärähti oikein kunnolla. Osaston käytävän päässä olleesta ikkunasta näimme, miten räjähdyspilvi nousi taivaalle. Tiesimme, että jotain vakavaa oli sattunut.

Jyrki Johannes Tervo
Ulla Latomäki otti vastaan loukkaantuneita. ”Yksi vanha ylihoitaja sanoi,e ttä tällaista ei nähty edes sodassa.”
Ulla Latomäki otti vastaan loukkaantuneita. ”Yksi vanha ylihoitaja sanoi,e ttä tällaista ei nähty edes sodassa.”

Sain soitettua kotiini, joka oli aivan tehtaan vieressä. Siellä kaikki olivat kunnossa. Kotona miehelläni oli jäänyt vain kahvikupin korva käteen aamukahvia juodessa, kun paineaalto tuli ikkunan läpi.

Anoppi viereisessä talossa oli saanut sirpaleita ikkunasta selkäänsä, kun hän oli ollut aamulla petaamassa sänkyä. Meillä sisäportaatkin liikahtivat paikaltaan.

Soitin Seinäjoen keskussairaalaan katastrofihälytyksen. Sieltä sanottiin, että älä nyt hulluja puhu. Sitten vasta uskoivat. Puhelun jälkeen puhelimet menivät mykiksi.

Se oli uskomaton näky, kun terveyskeskuksen poliklinikan ovesta alkoi tulla ruudinpölyisiä ja verisiä ihmisiä. Hälytimme kaikki vapaalla olleen henkilökunnan töihin.

Me hoitajat ja lääkärit jakauduimme ryhmiin. Jokainen ryhmä toimi kuin robotit, potilaita oli paljon ja työtä myös. Jos puhuttiin, niin kuiskaten.

Ihmisiä tuotiin koko ajan myös paareilla sisään. Yhdellä oli kivenmurikka päässä.

Kun potilailta riisuttiin vaatteita, meitä varoiteltiin, koska vaatteissa saattoi olla vielä ammuksia ja räjähdysvaara.

Se oli ihan aavemainen tunnelma, kaikki olivat järkyttyneitä ja sokissa. Ne, jotka olivat kipeimpiä ja huusivat, lähtivät ensiavun jälkeen ambulanssilla ensimmäisinä.

Minun ryhmääni tuli jo käveleviä ja puhuvia potilaita. Kyselimme nimet ja melkein kaikki pystyivät ne myös sanomaan. Monilla oli lasinsiruja ja avohaavoja, joita puhdistimme ja sidoimme.

Yksi vanha ylihoitaja sanoi, että tällaista ei nähty edes sodassa.

Ennen puolta päivää sain käskyn mennä ruumishuoneeseen katsomaan, ettei siellä joukossa ollut eloonjääneitä. Muistan sen palaneen ruumiin hajun yhä. Ovella piti kuitenkin ottaa hoitoon yksi palomies, joka oli siinä hommassa saanut sydänkohtauksen. Lähdin saattamaan häntä ambulanssissa keskussairaalaan.

Koko ajan tuli omaisiaan etsiviä ihmisiä terveyskeskukseen. Heillä oli toivoa, mutta me emme voineet sanoa muuta kuin että menkää keskussairaalaan. Vasta illalla yhdeltätoista poliisit toivat listan kuolleista ja sanoivat, että voitte nämä omaisille kertoa.

Puhelinlinjat aukesivat vasta iltapäivällä myöhään. Huhuja liikkui. Luultiin, että kuolleita olisi ollut sadoittain.

Kotini ikkunasta näin, kuinka samana päivänä ihmiset kävelivät kadulla tehtaan edessä edestakaisin ja kyselivät, kuka tietää mitäkin.

Kyllähän me tunsimme melkein kaikki kuolleet.

Onnettomuuden lopullinen syy ei selvinnyt

Lapuan patruunatehtaan lataamo räjähti tiistaiaamuna noin viisitoista vaille kahdeksan huhtikuun 13. päivänä 1976. Räjähdys oli silloin ja on edelleen rauhan ajan vakavin maalla sattunut onnettomuus Suomessa.

Räjähdyksessä kuoli lähes välittömästi 35 naista ja viisi miestä. Muiksi uhreiksi voi laskea kaksi täysorpoa, 62 puoliorpoa ja yli 30 leskeä, jotka kuolonuhreilta jäivät.

Tuhannet ihmiset seurasivat uhrien siunaustilaisuutta Lapuan Tuomiokirkon eteläisessä kirkkopihassa.
Tuhannet ihmiset seurasivat uhrien siunaustilaisuutta Lapuan Tuomiokirkon eteläisessä kirkkopihassa.

Räjähdyksen voima oli niin valtava, että sen ääni kuultiin yli 20 kilometrin päässä Seinäjoella asti.

Onnettomuuspäivänä Yleisradio muutti ohjelmiaan, kymmenen uutisten jälkeen kuultiin Peltoniemen Hintriikan surumarssi ja yhdentoista uutisten jälkeen Tuonelan joutsen.

Eduskunta piti hiljaisen hetken iltapäivän täysistunnossaan. Armeijan helikopterilla lennätettiin verta loukkaantuneille Helsingistä.

Palomiesten tehtävä oli lohduton rauniossa, josta löytyi kuolleita vielä iltapäivällä. Turun Sanomat haastatteli yhtä väsynyttä palokuntalaista:

”Älkää pyytäkö minua kertomaan, miltä minusta tuntuu. Näillä käsillä olen aamusta saakka nostellut irronneita ruumiinosia ja suolia raunioista. Nuorten tyttöjen. Mitään kauheampaa en ole koskaan kokenut”, mies kertoi lehdelle.

Täysin selvää syytä räjähdykselle ei koskaan saatu. Se tiedetään, että tapahtuman lähtökohta oli pulttipistoolin patruunoiden latauskoneen ruudittajan annostelusylinterin tiivisterengasura. Sitä ei tiedetä, mikä sytytti räjähdyksen, joka eteni ruutiputkea pitkin yläpuolelle, ruutiullakolle. Siellä oli ruutia 680–770 kiloa.

Tehdas oli suoraan puolustusministeriön alainen. Tutkijalautakunta löysi paljon parannettavaa sen toiminnassa.

Heikki Kotilainen
Räjähdys aiheutti tuhoja myös naapurirakennusten sisätiloissa.
Räjähdys aiheutti tuhoja myös naapurirakennusten sisätiloissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat