Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisteri on sotku: EU-komissio ei ota kantaa siihen, mikä on sallittua

Perussuomalaisten Kaj Turunen ei pelkää ottaa riskejä estääkseen suomalaisten hallintarekisteröinnin ulkomailla. ”Olen valmis viemään asian EU-tuomioistuimeen”, Turunen sanoo.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) ei halua, että pörssiomistusten läpinäkyvyys heikentyy.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) ei halua, että pörssiomistusten läpinäkyvyys heikentyy. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Hallintarekisteriä koskeva lakiesitys

 Hallituksen mukaan EU-asetus estää hallintarekisteröinnin kieltämisen suomalaisilta ulkomailla. Arvostelijat ovat eri mieltä.

 Osakevälittäjistä ainakin Nordnet kieltäytyy hallintarekisteröimästä suomalaisten omistuksia missään.

Joulukuussa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) saapui vakavan näköisenä tiedotustilaisuuteen ja julisti:

”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu.”

Monelle jäi kuva, että suomalaiset eivät saa hallintarekisteröidä osakkeita, piste. Kiellon mahdollisti Suomen neuvottelema poikkeuslupa EU:n arvopaperikeskusasetukseen.

Hallintarekisteröinti tarkoittaa, että osakkeen omistajana näkyy vain tilinhoitaja, kuten pankki. Todellisen omistajan henkilöys ei paljastu. Arvostelijoiden mukaan järjestely auttaa esimerkiksi veronkiertoa.

Nykyisin kaikki pörssiyhtiöt käyttävät suomalaista arvopaperikeskusta Euroclearia, joka pitää ajantasaista ja julkista luetteloa osakkeenomistajista.

Kun valtiovarainministeriö (VM) julkisti viime kuussa päivitetyn lakiesityksensä, nousi äläkkä. Selvisi, että hallintarekisteröinti olisikin suomalaisille sallittua ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa. Oppositio on syyttänyt Stubbia lupausten pettämisestä ja hallintarekisterin uittamisesta sisään takaportin kautta. Eduskunnan talousvaliokunta aloitti asian käsittelyn tällä viikolla.

Keskustelu on ollut kiivasta.

”Tämä on aika sekava soppa”, myöntää talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Kaj Turunen.

Turunen kuuluu niihin, jotka uskovat poikkeusluvan antavan Suomelle oikeuden kieltää hallintarekisteröinti ulkomaillakin.

VM:n mukaan suomalaisia taas ei voida estää hallintarekisteröimästä omistuksiaan ulkomailla, jos suomalaiset pörssiyhtiöt ovat osakkeitaan siellä listanneet. Se on ollut mahdollista vuodesta 2014 lähtien, kun arvopaperikeskusten kilpailua vapauttava asetus tuli voimaan.

Monissa EU-maissa ei ole käytössä suomalaista suoran omistuksen mallia, sanoo VM:n lainsäädäntöneuvos Armi Taipale.

”Näissä maissa pankit pystyvät todennäköisesti tarjoamaan suomalaisille vain hallintarekisteröintiä. Käytännössä rajoitus johtaisi monesti siihen, ettei suomalainen sijoittaja pystyisi sijoittamaan suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomailla listattuihin osakkeisiin. Rajoittaisimme pääomien vapaata liikkuvuutta, EU:n perusoikeutta.”

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden dosentti Päivi Leino-Sandberg on samaa mieltä.

”Kielto olisi myös kaikkien EU-asetuksen tavoitteiden vastainen, enkä näe miten se voitaisiin perustella Suomen poikkeuksella. En myöskään keksi, miten kieltoa voisi valvoa.”

Taipale ja Leino-Sandberg toteavat, etteivät he voi olla varmoja, rikkoisiko hallintarekisteröinnin kielto ulkomailla EU-oikeutta. Mitään erillistä selvitystä ei ole, Taipale sanoo. Virkamiehet ovat pohtineet asiaa.

Apua ei löydy myöskään Brysselistä. Komissiosta vastataan HS:lle, ettei se ota kantaa.

Leino-Sandbergin mukaan kiistan kohteena oleva asetus on ”huippuesimerkki huonosta EU-lainsäädännöstä”.

”Kukaan ei osaa ihan varmasti sanoa, mitä määräykset tarkoittavat. Tämä koskee erityisesti tuota Suomen poikkeusta. Määräysten epäselvyyden takia ei Suomesta sen enempää kuin Brysselistäkään ole löydettävissä lopullista ’oikeaa’ tulkintaa asiaan. Sen voi ratkaista vain EU-tuomioistuin.”

Suomi saattaakin olla matkalla Luxemburgiin tuomareiden eteen. ”Jos selvyyttä ei löydy ja valiokunta haluaa, olen valmis viemään asian EU-tuomioistuimeen”, Turunen sanoo.

Turunen kertoo tarkoittavansa käytännössä, että otetaan riski, kielletään suomalaisten hallintarekisteröinti ulkomailla ja katsotaan nostaako komissio kanteen. Tätä ennen hän haluaisi kuitenkin yrittää ratkaisua, jossa suomalaisyhtiöt sopivat ulkomaisten arvopaperikeskusten kanssa tarkkojen, Suomeen välitettävien omistajatietojen saamisesta.

Taipaleen mukaan EU-oikeus ei todennäköisesti mahdollista tällaista järjestelyä. Turunen ei kuitenkaan sulata ajatusta, että avoimuuden säilyttämiseksi ei kyetä tekemään mitään.

”Voimme edellyttää lainsäädännöllä suomalaisilta tietynlaista toimintaa ulkomaillakin.”

Mihin tahansa eduskunta päätyykin, Leino-Sandberg toivoo asian etenevän nopeasti. Koska mitään lakia ei ole vieläkään säädetty, Suomella on voimassa EU-asetuksen kanssa ristiriitaista lainsäädäntöä.

”Olemme pahasti myöhässä. Komissio voi rikkomusmenettelyn jälkeen nostaa EU-tuomioistuimessa sakkokanteen. Sakot ovat viime vuosina olleet todella suuria.”

Vaikka hallintarekisteröintiä ulkomailla ei voitaisi estää, se voi silti jäädä hyvin rajalliseksi. Esimerkiksi Suomen suurimpiin osakevälittäjiin kuuluva Nordnet ei sitä hyväksy.

Yhtiön selvitys- ja säilytystoiminnasta Suomessa vastaavan Heikki Kukon mukaan Nordnet tulkitsee EU-asetuksen poikkeuslupaa niin, että suomalaisten hallintarekisteröinti on kiellettyä kaikkialla.

HS:n tietojen mukaan ainakin logistiikkayhtiö Ahola Transport on tästä syystä vaihtanut äskettäin Ruotsin Aktietorget-markkinapaikan Helsingin pörssiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat