Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auttamisesta tuli pop up -hommaa – ystävätyöhön on vaikeampi löytää vapaaehtoisia

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Nälkäpäiväkeräykseen on helppo löytää vapaaehtoisia, mutta he eivät välttämättä jää mukaan muuhun vapaaehtoistoimintaan mukaan.
Nälkäpäiväkeräykseen on helppo löytää vapaaehtoisia, mutta he eivät välttämättä jää mukaan muuhun vapaaehtoistoimintaan mukaan. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Suomalaisten auttamishalu on korkealla, mutta siitä on tullut pätkittäistä.

Vapaaehtoistyötä tekevät järjestöt kertovat, että nykyauttajat haluavat auttaa pop up -tyyliin lyhyitä keikkoja tekemällä.

Ilmiö näkyy esimerkiksi Helsinki Mission toiminnassa. Halukkaita auttajia on, mutta heistä useimmat haluaisivat tehdä lyhyitä keikkoja.

Pitkäjänteiseen ystävätyöhön on vaikeampi löytää vapaaehtoisia.

”Seniorien keikka-apu on nykyisin suosituin vapaaehtoistyön muoto. Siinä käydään vanhuksen luona tekemässä lyhyt, pieni tehtävä, vaikka ripustamassa verhot. Tai mennään ostoksille yhdessä hänen kanssaan”, kertoo vapaaehtoistoiminnan päällikkö Jaana Leinonen Helsinki missiosta.

Leinosen mukaan auttamisen tavat ovat muuttuneet, ja sen takia myös järjestöt ovat muuttaneet toimintaansa.

Vapaaehtoisille pyritään löytämään tapoja auttaa lyhytaikaisesti tai silloin tällöin. Helsinki Missio on aloittanut keikka-avun välittämisen. Suomen Punainen Risti tarjoaa mahdollisuutta osallistua lyhyisiin tempauksiin ja teemaviikkoihin.

”Esimerkiksi nälkäpäiväkeräykseen, ystävänpäivätempaukseen ja rasismin vastaiseen viikkoon on helppo löytää vapaaehtoisia, mutta he eivät välttämättä jää mukaan muuhun toimintaan. Meille tämä tarkoittaa sitä, että rekrytoimme uusia vapaaehtoisia jatkuvasti”, sanoo nuorisotoiminnan koordinaattori Johanna Kylmäoja SPR:stä.

Leinosen mukaan lyhyistäkin keikoista on apua myös vanhusten yksinäisyyteen.

”Meillä kaikki toiminta keskittyy kohtaamiseen ja läsnäoloon. Se on pääasiassa myös näissä lyhyissä keikoissa. Joskus käy jopa niin, että lyhyt keikka saattaa johtaa pitkään ystävyyteen”, Leinonen sanoo.

Ihmisoikeustyön johtaja Piia Puu Oksanen Amnestyn Suomen osastosta toteaa, että auttaminen muuttuu, kun elämäntavat muuttuvat muutenkin.

”Ihmisten elämäntavat ja -tilanteet muuttuvat. He haluavat osallistua, mutta omilla ehdoillaan, silloin kun pystyvät”, Oksanen sanoo.

”Ymmärrän hyvin, että jos on pieniä lapsia, isän voi olla vaikea osallistua toimintaan säännöllisesti. Hän voi silti helposti lähteä rattaiden kanssa vaikka yhteen mielenilmaukseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat