Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusehdoissa hutilointia ja epäselvää markkinointia –  kenellä on vastuu matkavakuutuksesta?

Kotimaa
 
Vasemmalla ruutukaappaus Finnmatkojen sivustolta 25. maaliskuuta ja oikealla 5. huhtikuuta.
Vasemmalla ruutukaappaus Finnmatkojen sivustolta 25. maaliskuuta ja oikealla 5. huhtikuuta.

HS kertoi viikko sitten perjantaina, että suomalainen nainen oli jumittunut meksikolaiseen kunnalliseen sairaalaan, koska vakuutusyhtiö ei suostunut maksamaan sydäninfarktin saaneen naisen asianmukaista hoitoa tai kuljetusta Suomeen.

Matkavakuutuksen myöntänyt saksalainen Allianz oli vedonnut naisen tyttären mukaan siihen, että nainen sairastaa keuhkoahtaumatautia. Se olisi korvauspäätöksen mukaan syy naisen sydäninfarktiin.

Viime tiistaina Allianz kuitenkin pyörsi päätöksensä HS:n kerrottua, että matkavakuutuksen ehdoissa oli virhe, joka koski olemassa olevien sairauksien vaikutusta korvauksiin. Allianz lupasi maksaa naisen hoidon, kotiuttamisen ambulanssilennolla ja muita perheelle koituneita kuluja.

Nainen ei kuitenkaan toipunut, vaan hän kuoli perjantaina meksikolaisessa sairaalassa.

HS ei ole saanut tutustua korvauspäätöksiin eikä naisen sairauskertomukseen, joten tapauksen kaikki yksityiskohdat eivät ole tiedossa. On siis mahdotonta sanoa, olisiko toisenlainen toiminta pelastanut naisen hengen.

Siitä riippumatta traaginen tapaus herättää kysymyksiä matkavakuutusten markkinoinnista ja vakuutusehtojen selkeydestä. On myös muita asioita, joita kroonisesti sairaiden olisi syytä ottaa huomioon matkaa suunnitellessaan.

Meksikoon suuntautunut pakettimatka oli ostettu Finnmatkoilta. Samasta paikasta ostettiin myös vakuutus. Finnmatkat on tapauksen tultua julki lisännyt markkinointimateriaaliin maininnan, ettei vakuutus korvaa välttämättä olemassa olevien sairauden hoitoa. Myös vakuutusehtojen varsinainen virhe on korjattu.

Meksikon tapauksen kohdalla mahdollisia vastuukysymyksiä myyntimateriaalin virheistä ja hoidon puutteista ehkä puidaan vielä raastuvassa.

Mutta onko kaikki nyt tulevien asiakkaiden osalta kunnossa?

Viime kesään asti Finnmatkat myi vakuutusyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutuksia, jonka ehdot ovat olemassa olevien sairauksien osalta samankaltaiset kuin muissa Suomessa yleisesti myydyissä vakuutuksissa. Niissä olemassa olevien sairauksien äkillisestä pahenemisesta aiheutuva ensiapuluonteinen hoito yleensä korvataan.

Edellytyksenä on, että sairaus on ollut hyvässä hoitotasapainossa, eikä siihen liittyviä tutkimuksia ole kesken. Vakuutusehdot ovat yleensä pitkät, mutta jotakuinkin ymmärrettävät.

Allianzin ehdot ovat erilaiset. Ne ovat melko lyhyet mutta suoraan sanottuna olemassa olevien sairauksien osalta niin monitulkintaiset, että niistä on hyvin vaikea ymmärtää, mitä korvataan tai millä perusteella vakuutusyhtiö voi vetäytyä vastuusta.

Vakuutuksen ostajan on turha odottaa tulkinta-apua vakuutusta myyvältä Finnmatkoilta. Heidän mukaansa vastuu kaikista teksteistä kuuluu Allianzille, saksalaiselle vakuutusjätille.

Finnmatkat on osa saksalaista matkailujätti TUI:ta, jonka yhteistyökumppani vakuutusyhtiö Allianz on. TUI:n pohjoismaiden viestinnästä vastaava Mathias Bergendahl ei ole itse lukenut vakuutusehtoja, mutta hän lupaa, että niiden teksti käydään vielä läpi Allianzin kanssa.

”On erittäin tärkeää, että asiakkaalla on oikea tieto siitä, mikä vakuutusturvan sisältö on”, hän sanoo.

Paraskaan vakuutus ei toisaalta välttämättä riitä. Kaikissa lomakohteissa ei ole ylipäätään saatavilla korkeatasoista erikoissairaanhoitoa, jota esimerkiksi sydäninfarktin onnistunut hoito vaatii. Parhaatkaan tavalliset matkavakuutukset eivät toisaalta korvaa olemassa olevan sairauden osalta kuin ensiapuluonteisen hoidon 7–10 päivän ajalta.

Jos hoito onnistuu ja onni on matkassa, infarktipotilas voi kuntoutua tässä ajassa matkustuskuntoon. Muussa tapauksessa pitkittynyt hoito voi käydä hyvin kalliiksi. Infarktiriskiä lisäävää kroonista sairautta potevan kannattaa ottaa tällaiset asiat huomioon jo matkakohdetta valitessaan.

Oma lukunsa ovat eksoottisissa matkakohteissa toimivien yksityissairaaloiden toimintatavat.

Meksikossa kuolleen naisen tyttären mukaan naiselle ei tehty vakuutusyhtiön valitsemassa sairaalassa välittömästi pallolaajennusta, koska sairaala odotti vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Alustavankin maksusitoumuksen saaminen kesti niin kauan, että naisen vointi heikkeni liikaa, eikä operaatiota enää voitu suorittaa.

Pallolaajennus on sydäninfarktin tärkein hoitokeino, jolla voidaan usein ehkäistä lähes täysin sydänlihasvaurioiden syntyminen. Operaation kiireellisyys riippuu infarktin tyypistä.

Suomessa on tapana hoitaa henkeä uhkaavat tilanteet ensin ja kysellä maksua vasta sitten.

Meksikossa sairaalan toiminta oli muullakin tavoin varsin eksoottista. Kun vakuutusyhtiö Allianz vetäytyi korvauksista, sairaala takavarikoi potilaan aviomiehenkin passin ja pakotti miehen yöpymään sairaalan tiloissa, kunnes lasku olisi maksettu. Mies pääsi pois panttivankeudesta ja sai passinsa takaisin Suomen Cancunin-kunniakonsulin neuvotteluavulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat