Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafi haluaa nuoret pois mopoautoista – ehdottaa ajo-opetuksen aloittamista jo 16-vuotiaana

Liikenteen turvallisuusvirasto uskoo, että autoilun opettelu nuorempana parantaisi liikenteen turvallisuutta.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oulussa asuva Mika Alasaarela pohtii vielä, hankkiiko hän ajo-opetusluvan vai jättääkö pojan opettamisen autokoululle. Juuri 17-vuotta täyttänyt Juho Alasaarela haluaisi auton rattiin mahdollisimman pian.
Oulussa asuva Mika Alasaarela pohtii vielä, hankkiiko hän ajo-opetusluvan vai jättääkö pojan opettamisen autokoululle. Juuri 17-vuotta täyttänyt Juho Alasaarela haluaisi auton rattiin mahdollisimman pian. Kuva: Vesa Ranta

Helsinki/Tukholma

Suomalaiset nuoret pääsevät aloittamaan ajoharjoittelun liian myöhään, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Muissa länsimaissa on jo laajasti käytössä malli, jossa harjoittelu turvallisen valvojan kanssa kestää pitkään ja sen voi aloittaa usein jo 16-vuotiaana.

Trafi selvitti ajokorttikäytäntöjä Euroopan maissa. Juuri julkaistun selvityksen perusteella voi päätellä, että Suomi on jäänyt ajo-opetuksen takapajulaksi.

Kun muualla ajamista maallikon valvomana on lisätty, Suomi on pysynyt autokoulumaana.

”Useissa Euroopan maissa on aikoja sitten otettu käyttöön valvottu ajoharjoittelu, jossa nuori saa kartuttaa ajokokemustaan turvallisessa seurassa. Meillä systeemi on tarkempi ja tiukempi”, toteaa Trafin erityisasiantuntija Marita Löytty.

Kansainvälisen vertailun mukaan ikärajan laskeminen ja harjoittelun lisääminen eivät ainakaan lisää nuorten kuljettajien onnettomuusriskiä.

”Oleellista on valvotun ajoharjoittelun runsas määrä. Se kompensoi nuoren iän mahdollisesti lisäämää riskiä”, Löytty korostaa.

Liikenneturvallisuuden mallimaassa Ruotsissa lähes kaikki aloittavat harjoittelun 16-vuotiaana vanhemman seurassa.

Oulun Kiimingissä asuva Juho Alasaarela täytti juuri seitsemäntoista. Lukioon on matkaa yhdeksän kilometriä, eikä välillä kulje julkista liikennettä.

”Helpottaisi huomattavasti, jos olisi ajo-oikeus. Kotoa löytyisi autokin, jolla kulkea.”

Alasaarela ei päästäisi 16-vuotiasta vielä itsenäisesti liikenteeseen, mutta malli, jossa valvottu harjoittelu alkaisi 16-vuotiaana ja kortin saisi 17-vuotiaana, toimisi hänen mielestään hyvin.

Suomessa ajo-opetuksen uudistamisen tarve on tiedostettu, mutta valtionhallinnossa asiasta ei ole saatu linjauksia aikaan.

Trafi käynnisti keskustelun viime syksynä julkaisemalla oman ehdotuksensa, jossa 16-vuotiaat pääsisivät auton rattiin, kunhan vauhti pysyy 80:ssä, eikä kyytiin nouse kavereita.

Liikenne- ja viestintäministeriössä ehdotukseen suhtauduttiin nuivasti.

”Trafi tuli tässä asiassa esiin liian aikaisin”, johtaja Laura Vilkkonen sanoo. Vilkkosen mukaan selvitystyö käynnistyy ministeriössä vuoden lopulla.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) ei suostu pohtimaan aihepiiriä.

”Tämä on laaja kokonaisuus, joka vaatii hyvää perehtymistä monesta näkökulmasta. Muodostan kantaani, ja teemme linjauksia ministeriössä, kun työ on tehty”, Berner toteaa.

Ajokorttiasiat kuuluvat valmisteilla olevaan Liikennekaari-lainsäädäntökokonaisuuteen.

Sen ensimmäisessä vaiheessa keskitytään rautatie-, bussi- ja taksiliikenteen kehittämiseen. Toisessa vaiheessa käydään läpi ajokorttivaatimukset.

”Samalla arvioidaan autokoulukokonaisuutta”, Berner sanoo.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajan Ari Jalosen (perus) mukaan asiasta käydään eduskunnassa nyt rakentavaa keskustelua.

”Ikärajan laskeminen on yksi vaihtoehto, mutta onko se paras vaihtoehto, sitä pohditaan. Jos tiputetaan ikää ja otetaan kasikympin lätkä käyttöön, saadaan nuoret ainakin turvallisempien kehysten sisään kuin nykyisiin mopoautoihin. Varmaa vastausta ei ole vielä mihinkään”, Jalonen sanoo.

Ajokortin omistavien osuus 19-vuotiaiden ikäluokasta on ollut laskusuunnassa. Uudellamaalla osuus on 64 prosenttia. Kuorma-autokortin suorittaneiden määrä on suorastaan romahtanut.

”Huoli on, että ajotutkintojen määrä tulee yhä enemmän laskemaan. Ammattikuljettajia ei riitä. Osasyynä suosion laskuun on kallis hinta. Onko hinta sen arvoinen, että se lisää enää turvallisuutta”, Jalonen pohtii.

Päättäjien kesken tuntuu vallitsevan yksimielisyys siitä, että mopoautoista pitää päästä eroon. Uusien mopoautokorttien määrä on lähes kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Mopoautoilla sattuu paljon liikennevahinkoja.

Onnettomuusriskiä lisää se, että mopoautoilla ajetaan myös talvikeleillä toisin kuin mopolla tai kevytmoottoripyörällä yleensä.

Henkilöauton sisällä on kolaritilanteessa aina turvallisempaa. Nuorten päästäminen oikean auton rattiin jo 16-vuotiaana voisi eri arvioiden mukaan vähentää mopoautojen määrää.

Juho Alasaarelan isä Mika Alasaarela ei antaisi nuorelle mopoautoa.

”Mieluummin antaisin pienen henkilöauton, johon voisi ohjelmoida 60 kilometrin tuntirajoituksen. Sillä pysyisi taajamavauhdissa hyvin mukana. Kuorista ja turvatyynystä olisi turvaa onnettomuustilanteessa. Mopoautot ovat muovisia kopperoita.”

Alasaarela pohtii nyt, hankkiako opetuslupa pojan opettamista varten vai maksaako enemmän autokoulusta.

”Säästö olisi iso, mutta sitä pohdin, osaanko opettaa kriittiset paikat tarpeeksi hyvin. Myös valvojan teoriakoe sekä auton muutoskatsastus mietityttävät.”

Opetusluvan hankkiminen on Suomessa tehty ankarammaksi kuin Ruotsissa. Opetusluvalla harjoitelleiden osuus on yhä vain 15 prosenttia inssiajoon tulevista.

Ruotsissa valvojalle ei järjestetä koetta, kolmen tunnin teoriajakso autokoulussa riittää. Suomessa päntätään kokeeseen, josta ensimmäisellä kerralla pääsee läpi noin 65 prosenttia.

Ruotsissa ei myöskään vaadita ohjaajalle pakollista jarrupoljinta. Suomessa pitää asentaa jarrupoljin ja taustapeili sekä käyttää auto muutoskatsastuksessa. Opetuslupa on Suomessa voimassa kaksi vuotta, Ruotsissa viisi.

Suomen tieliikenteessä kuolee erityisesti nuoria paljon enemmän suhteessa väkilukuun kuin Euroopan parhaissa liikenneturvallisuusmaissa. Syinä on pidetty ainakin vanhaa ajoneuvokantaa, teiden keskikaiteettomuutta sekä sitä, että suomalaiset autoilevat paljon.

Yksi selkeä syy saattaa kansainvälisen vertailun mukaan olla myös valvotun ajoharjoittelun aloittaminen liian myöhään.

Ruotsissa ajo-opettelun on saanut aloittaa 16-vuotiaana jo yli kaksikymmentä vuotta. Ikärajaa laskettiin ajokorttilainsäädännön uudistuksen yhteydessä vuonna 1993. Taustalla oli tuolloin ajatus siitä, että pidempi harjoittelu auton ratissa vähentäisi onnettomuusriskiä.

Varsinaisen ajamisen saa silti Ruotsissakin aloittaa vasta 18-vuotiaana kuten Suomessa.

”Yleisesti ottaen olemme olleet tyytyväisiä”, sanoo asiantuntija Olof Stenlund Transportstyrelsenistä.

Uudistus vähensi onnettomuuksia. Hiljattain ajokortin saaneiden onnettomuudet olivat vähentyneet noin 20 prosenttia viisi vuotta uudistuksen jälkeen.

Opetusluvalla opiskelu on Ruotsissa huomattavasti suositumpaa kuin Suomessa. Suomessa opetuslupaa käyttää Trafin mukaan 15 prosenttia ajokortin ajajista. Ruotsissa noin 80 prosenttia oppilaista yhdistää autokouluopetusta ja opetuslupaharjoittelua.

Ruotsissa opettajille ei ole erityistä teoriakoetta. Autoon ei liioin tarvitse hankkia lisävarusteita, kuten Suomessa.

Vähemmät vaatimukset tekevät opetusluvasta myös edullisemman. Lupaan tarvittavien pakollisten maksujen määrä on Ruotsissa noin 5 000–6 000 kruunua (540–650 euroa), mikä on noin 200 euroa vähemmän kuin Suomessa.

Ruotsissa lakia muutettiin hiljattain niin, että yksi opetuslupaopettaja saa opettaa enimmillään 15 oppilasta.

”Pelkona oli, että syntyy pimeitä ajokouluja, jotka koettavat opetusluvan kautta kiertää veroja”, kertoo Eva-Mari Löfqvist Ruotsin Transportstyrelsenistä.

Viime aikoina ajokokeen ja teoriakokeen läpäisyprosentit ovat Ruotsissa pienentyneet ilman ilmiselvää syytä.

Euroopassa vanhempien antama opetus yleistyy

Ruotsi:

  Ajoharjoittelun voi aloittaa 16-vuotiaana.

  Lähes kaikki harjoittelevat maallikon valvomana sekä ostavat lisäksi autokoulutunteja.

  Inssiajoon voi osallistua 18-vuotiaana.

Norja:

  Pakollinen teoriaopetus 16-vuotiaana, jonka jälkeen voi aloittaa harjoittelun.

  Suurin osa harjoittelee maallikon valvomana. Pakollisia autokoulutunteja on 12.

  Ajokokeeseen 18-vuotiaana.

Hollanti:

  Autokoulumallin rinnalle on juuri vakinaistettu malli, jossa teoria- ja ajo-opetus alkaa 16-vuotiaana autokoulussa.

  Ajo-oikeuden valvottuun ajamiseen voi saada 17-vuotiaana. Oikeuden itsenäiseen ajamiseen saa 18-vuotiaana.

  Kokemukset ovat olleet hyviä. Yli 15 prosenttia myönsi kyselyssä välillä ajaneensa ilman valvojaa.

Britannia:

  Ei pakollista teoria- eikä ajo-opetusta. Jokainen on itse vastuussa riittävän opetuksen hankkimisesta.

  Harjoittelun voi aloittaa 17-vuotiaana maallikon tai liikenneopettajan opetuksessa.

  Yli puolet harjoittelee maallikon, yleensä oman vanhemman, kanssa. Lähes kaikki ostavat lisäksi opetusta opettajalta.

  Ajokokeeseen voi osallistua 17-vuotiaana. Noin puolet läpäisee ensimmäisellä yrityksellä.

Irlanti:

  Teoriakoe 17-vuotiaana. Sen jälkeen valvottua harjoittelua sekä 12 tunnin pakollinen ajo-opetusjakso valtuutetulla liikenneopettajalla. Ajokortin voi saada 17,5-vuotiaana.

  Suunnitteilla kahden vuoden itsenäisen ajoharjoittelujakson käyttöönotto uusille kuljettajille.

Viro:

  Autokoulumallissa teoria- ja ajo-opetus 17,5-vuotiaana. Ajokokeeseen 17 vuoden 9 kuukauden iässä.

  Yhdistelmämallissa harjoittelijan ajo-oikeuden saa 16-vuotiaana. Sillä voi harjoitella valvotusti.

Suomi:

  Ajotunnit ja teoriatunnit voi aloittaa 17-vuotiaana joko autokoulussa tai opetusluvalla.

  Ajokortin saamisen jälkeen suoritetaan vielä harjoitteluvaihe ja syventävä vaihe, jotka sisältävät sekä teoria- että ajo-opetusta. Nämä vaiheet käydään käytännössä autokoulussa. Ne pitää suorittaa kahden vuoden kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat