Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aika käy vähiin Fennovoimalla – suunnitelma käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta jätettävä kesäkuussa

Kotimaa
 
Roni Rekomaa
Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätös raukeaa, mikäli yhtiö ei kesäkuun loppuun mennessä esitä työ- ja elinkeinoministeriölle joko sopimusta ydinjäteyhteistyöstä nykyisten jätehuoltovelvollisten kanssa tai omaa loppusijoituslaitosta koskevaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.
Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätös raukeaa, mikäli yhtiö ei kesäkuun loppuun mennessä esitä työ- ja elinkeinoministeriölle joko sopimusta ydinjäteyhteistyöstä nykyisten jätehuoltovelvollisten kanssa tai omaa loppusijoituslaitosta koskevaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa. Kuva: Roni Rekomaa
Fakta

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus

 Käytetty ydinjäte kapseloidaan ja loppusijoitetaan kallioperään 450 metrin syvyyteen.

 Loppusijoituspaikka on Olkiluoto Eurajoella.

 Tutkimuksia varten Olkiluotoon on louhittu maanalainen kallioperän tutkimustila Onkalo.

 Loppusijoituspaikka on tarkoitettu Loviisan ja Olkiluodon yksiköiden ydinjätettä varten.

 Fennovoiman on kesäkuussa ilmoitettava miten se hoitaa Pyhäjoen laitoksen jätteet.

Fennovoimalta odotetaan pikapuoliin ratkaisua siitä, miten se aikoo hoitaa Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen. Etusijalla yhtiöllä on saada yhteistyösopimus Posivan kanssa, joka suunnittelee ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta Eurajoelle. Neuvotteluja käydään vielä.

Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätös raukeaa, mikäli yhtiö ei kesäkuun loppuun mennessä esitä työ- ja elinkeinoministeriölle joko sopimusta ydinjäteyhteistyöstä nykyisten jätehuoltovelvollisten, käytännössä Posivan, kanssa tai omaa loppusijoituslaitosta koskevaa ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Yhteistyösopimuksella Posivan kanssa Fennovoima välttäisi oman loppusijoituspaikan rakentamisen.

Posiva on Teollisuuden Voiman (60 prosenttia) ja Fortumin (40 prosenttia) omistama yhtiö, joka suunnittelee loppusijoitusluolaa Eurajoen Olkiluotoon. Se on sitoutunut tarjoamaan ydinpolttoaineen loppusijoitusta vain omistajilleen. Fennovoima ei omista Posivaa.

Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo, että yhtiö on valmis tarjoamaan palveluitaan kaupallisin perustein ja myös Fennovoimalle.

”Keskusteluja vaihtoehdoista käydään, miten osaamistamme voisi hyödyntää”, Mokka sanoo.

Loppusijoituspaikkaa Posiva ei kuitenkaan myy. ”Posiva tekee loppusijoitusta omistajilleen”, Mokka painottaa.

Fennovoiman suuri venäläisomistus tiettävästi vaikeuttaa neuvotteluja.

Fennovoimalla on vajaat kolme kuukautta aikaa esittää ratkaisu. Fennovoima ei halua kertoa neuvottelutilanteesta ”työrauhaan” vedoten.

HS ei myöskään saanut Fennovoimalta vastausta siihen kuinka pitkällä ympäristövaikutusten arviointiohjelman laatiminen on ja mille paikkakunnille Fennovoima mahdollista loppusijoituspaikkaa suunnittelee, jos yhteistyösopimuksesta ei tule mitään.

Valtion ydinjätehuoltorahastossa on lähes 2,5 miljardia euroa, mutta rahat on korvamerkitty Loviisan ja Olkiluodon yksiköiden käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen.

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupaprosessi on lausunnoilla. Rakentamislupaan liitetään aikanaan valittava loppusijoitusratkaisu ja koko paketti viedään valtioneuvoston käsittelyyn aikaisintaan 2018.

Valtioneuvosto myönsi viime marraskuussa Posivalle rakentamisluvan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamiseksi Olkiluotoon.

Rakentamisluvassa yksilöidään, että luola tehdään Loviisa ykkösen ja kakkosen sekä Olkiluoto ykkösen, kakkosen ja kolmosen jätteille.

Tavoitteena on aloittaa käytetyn polttoaineen loppusijoitus 2020-luvun alkupuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat