Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karvatupsuinen villasaksirapu ja monet muut vieraslajit matkaavat valtamerten yli laivojen kyydissä – osa aiheuttaa myös tuhoja

Itämerelle on asettunut kymmenittäin painolastivesien mukana laivojen uumenissa tulleita vieraslajeja.

Heli Saavalainen HS
Fakta

Haittaa luonnolle, taloudelle ja ihmisten terveydelle

  Vieraslajit ovat levinneet luontaiselta elinalueeltaan uuteen paikkaan.

  Kasveja ja eläimiä matkaa valtamerten ja vuoristojen yli ilmavirtausten sekä lintujen ja hyönteisten kuljettamina. Niitä siirtyy paikasta toiseen laivojen painolastivesien, puutavaran ja pakkausten mukana. Osan ihminen on siirtänyt tahallaan.

  Vieraslajit voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, taloudelle ja ihmisten terveydelle.

  Suomessa on noin tuhat vieraslajia, joista 157 on luokiteltu haitallisiksi.

  Itämerelle on asettunut noin 80 vieraslajia, joista 30 on Suomessa.

Kalkkikuorinen merirokko kiinnittyy veneiden pohjiin, karvatupsuinen villasaksirapu rikkoo kalaverkkoja, valesinisimpukka tukkii ydinvoimaloiden putkistoja, koukkuvesikirppu limoittaa verkkoja ja sotkee kalastajien pyydyksiä.

Kaikki ovat matkanneet valtamerten yli laivojen painolastitankkien uumenissa ja asettautuneet Itämerelle. Kun luontaisia vihollisia ei ole, lajit valtaavat vimmalla elintilaa ja tuhoavat alkuperäistä lajistoa. Ne aiheuttavat myös suoria taloudellisia vahinkoja ja terveyshaittoja.

Laivaliikenne on merkittävä merellisten vieraslajien levittäjä. ”Sekä maailmanlaajuisesti että Itämerellä yli puolet vieraslajeista on tullut painolastivesien mukana”, kertoo erikoistutkija Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Ja vettä maailman merillä liikkuu: satamissa pumpataan vuosittain miljardeja tonneja painolastivesiä. Pelkästään yksi öljytankkeri voi ottaa jopa 50 000 tonnia painolastivettä.

Vesien mukana paikasta toiseen siirtyy lukemattomia lajeja: planktonia, rapuja, kaloja, selkärangattomia, viruksia ja bakteereita.

Itämerellä on havaittu kaikkiaan 130 vieraslajia, joista noin 80 on sopeutunut vähäsuolaiseen veteen.

Suomen merialueilla vieraslajeja on noin 30. Kaikki muut paitsi villasaksirapu kuuluvat jo pysyvään lajistoon. Eteläisellä Itämerellä mittavia tuhoja aiheuttava rapu ei pysty lisääntymään Suomessa, mutta silti sitä löytyy rannikolta joka vuosi.

Suurin osa Suomen merellisistä vieraslajeista on äyriäisiä. Tunnetuimpia lajeja ovat merirokko, koukkuvesikirppu ja liejutaskurapu, joka on vallannut Saaristomerta vauhdilla. Kaloista nopeasti ovat levinneet hopearuutana ja mustatäplätokko. Matalissa vesissä puolestaan viihtyvät vaeltajakotilo ja vaeltajasimpukka.

Seitsemän lajia on luokiteltu haitallisiksi: valesinisimpukka, merirokko, kaspianpolyyppi, koukkuvesikirppu, liejuputkimato, hopearuutana ja mustatäplätokko.

Eniten haittoja aiheuttavat simpukat ja merirokot. ”Haitallisia ovat kaikki kiinnittyvät lajit, jotka voivat tukkia ydinvoimaloiden putkia ja muita jäähdytysputkia”, Lehtiniemi sanoo.

Harri Nurminen
Villasaksirapu on kotoisin Itä-Aasiasta. Suomen ensimmäisen villasaksiravun löysivät Viipurinlahden kalastajat verkostaan vuonna 1933. Suomessa laji esiintyy satunnaisesti, mutta muualla Itämerellä se on aiheuttanut mittavia kustannuksia. Rapu aiheuttaa haittaa kalastukselle ja tukkii teollisuuden vedenottoputkistoja.
Villasaksirapu on kotoisin Itä-Aasiasta. Suomen ensimmäisen villasaksiravun löysivät Viipurinlahden kalastajat verkostaan vuonna 1933. Suomessa laji esiintyy satunnaisesti, mutta muualla Itämerellä se on aiheuttanut mittavia kustannuksia. Rapu aiheuttaa haittaa kalastukselle ja tukkii teollisuuden vedenottoputkistoja.

Tuhoisten vahinkojen estämiseksi kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO ajaa painolastivesisopimusta, joka kieltää käsittelemättömien painolastivesien purun mereen. Vedet on joko puhdistettava tai jätettävä satamaan käsiteltäviksi.

Sopimus hyväksyttiin jo vuonna 2004, mutta se ei ole tullut voimaan. Itämeren maista muun muassa Ruotsi, Tanska, Saksa ja Venäjä ovat ratifioineet sopimuksen, mutta Suomi ei toistaiseksi ole. Ratkaisun hetket ovat käsillä, sillä eduskunta päättää asiasta lähiaikoina.

Kansainvälistä liikennettä koskeva sopimus tulee voimaan vuoden kuluttua siitä, kun vähintään 35 prosenttia maailman kauppalaivaston bruttotonneista on sen piirissä. Vielä puuttuu 0,18 prosenttia.

Painolastivedet ovat tärkeitä merenkulun turvallisuudelle, sillä ne pitävät laivan vakaana, kun se kulkee ilman lastia.

Tankit täytetään lähtösatamassa ja tyhjennetään määränpäässä. Samalla uuteen paikkaan siirtyy miljoonia eliöitä, jotka ovat matkanneet kauas alkuperäiseltä elinalueeltaan.

Jotkut vieraslajit voivat aiheuttaa suurta tuhoa. Esimerkiksi amerikankampamaneetti aiheutti Mustallamerellä ekologisen katastrofin 1980-luvulla. Maneetit söivät kalojen ravinnon, munat ja poikaset sekä aiheuttivat nopean kalakantojen romahduksen.

Virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa myös terveydellistä haittaa. Esimerkiksi Turun ja Naantalin satamien vesistä löytyi kolerabakteereita vuonna 2012.

Painolastivesisopimus on Lehtiniemen mukaan tärkeä.

”Sopimus olisi pitänyt saada voimaan jo kauan sitten. Suomen kannalta peruuttamatonta ei tosin ole vielä tapahtunut, eikä Itämerelle ole onneksi tullut mitään katastrofaalista lajia, joka olisi sekoittanut koko ekosysteemin”, Lehtiniemi sanoo.

Riskejä lisäävät laivaliikenteen ja aluskoon kasvu: tankeissa kuljetetaan yhä suurempia määriä vettä. Laivojen kulkunopeuden kasvu puolestaan antaa lajeille paremmat mahdollisuudet säilyä hengissä merimatkan ajan.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntijan Ville-Veikko Intovuoren mukaan sopimus tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2017. Käsittelylaitteistojen asennukseen on myös erilaisia siirtymäaikoja.

”Ne liittyvät alusten uusintakatsastukseen. Jos sopimus tulee voimaan ensi vuonna, laitteet pitää olla vanhoissa aluksissa viimeistään vuonna 2022. Sopimuksen voimaantulon jälkeen valmistuneita aluksia sopimus koskee heti”, Intovuori sanoo.

Trafi voi myöntää riskinarvioinnin perusteella vapautuksia esimerkiksi kahden sataman väliselle reitille.

Noora Hellén
Merirokko aiheuttaa riesaa etenkin veneilijöille.
Merirokko aiheuttaa riesaa etenkin veneilijöille.

Laitteistojen investointikustannuksiksi on laskettu 150 miljoonaa euroa Suomeen suuntautuvassa liikenteessä. Mukana arviossa ovat sekä ulkomaiset että kotimaiset varustamot.

Varustamot pitävät sopimusta ongelmallisena. ”Toistaiseksi ei ole olemassa Itämeren oloihin sopivia käsittelylaitteistoja”, sanoo toimitusjohtaja Olof Widén Suomen varustamot ry:stä.

Itämeren erikoisuuksia ovat vähäsuolaisuus, sameus ja talviolot, jotka asettavat laitteistoille omat vaatimuksensa.

Widén uskoo, että suomalaisvarustamot hakevat vapautusta painolastivesien käsittelystä tietyille reiteille.

Myös vieraslajien torjumisesta syntyy kustannuksia niin merellä kuin maallakin.

Maailmanlaajuisesti vieraslajit luokitellaan elinympäristöjen häviämisen jälkeen toiseksi suurimmaksi uhaksi luonnon monimuotoisuudelle. Niiden aiheuttamat kulut ovat yli tuhat miljardia euroa vuodessa.

Euroopassa vieraslajien torjunnasta koituu vuosittain arviolta 12,5 miljardin euron lasku.

Luontoon päässeiden karkulaisten hävittäminen on paikoin mahdotonta.

Lähde: Maiju Lehtiniemi, Petri Nummi, Erkki Leppäkoski: Jättiputkesta citykaniin, vieraslajit Suomessa. Docendo 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat