Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaisen huippuyliopiston tutkija Pisa-tuloksista: ”Vertailu muihin Pohjoismaihin paljastaa Suomen koulutusjärjestelmän nerokkuuden”

Amerikkalaisen Samuel Abramsin mielestä Suomen ei pidä olla huolissaan laskevista Pisa-tuloksista, sillä aasialaisten oppilaiden preppaaminen on vääristänyt koetta.

Kotimaa
 
Dermot Tatlow
Suomen kouluja tutkinut Samuel Abrams ihastelee sitä, kuinka paljon suomalaislapsilla on aikaa leikkimiseen koulupäivän aikana.
Suomen kouluja tutkinut Samuel Abrams ihastelee sitä, kuinka paljon suomalaislapsilla on aikaa leikkimiseen koulupäivän aikana. Kuva: Dermot Tatlow
Kuka?

Abrams on koulutuksen ritari

 Amerikkalainen Samuel E. Abrams johtaa koulutuksen yksityistämistä tutkivaa keskusta Columbian yliopiston opettajainkoulutuslaitoksessa New Yorkissa.

 Abramsin kirja Education and the Commercial Mindset ilmestyy Yhdysvalloissa 25. huhtikuuta Harvard University Pressin kustantamana.

 Abrams on tutkinut Suomen koulutusjärjestelmää vuosia. Vuonna 2014 hän sai Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin ansioista suomalaisen koulutuksen edistämisessä Yhdysvalloissa.

 Abramsin kiinnostus Suomeen lähti siitä, että hän pelasi lapsena jääkiekkoa Koho-varusteilla. Vaimo Laura on suomalainen.

Washington

Kansalaiset! Medborgare!

Unohtakaa kumiperunat, unohtakaa välitunnit räntäsateessa, unohtakaa Suomen heikentyneet Pisa-tulokset. Vuosia Suomen koulujärjestelmää amerikkalaisessa Columbian huippuyliopistossa tutkinut Samuel Abrams käsittelee tuoreessa kirjassaan Suomen ja Yhdysvaltain kouluja. Hänellä on meille hyviä uutisia.

”Suomen hyvät Pisa-tulokset vuosilta 2000, 2003 ja 2006 merkitsevät paljon enemmän kuin huonommat Pisa-tulokset myöhemmiltä vuosilta. Tämä johtuu siitä, että muutama Aasian maa on alkanut panna valtavasti rahaa ja aikaa pelkästään Pisa-kokeissa pärjäämiseen, mikä vääristää tuloksia”, Abrams sanoo.

Suomalaisoppilaat eivät ole huonompia kuin aiemmin, Abrams sanoo; he ovat vain suhteessa huonompia kuin ne aasialaiset eliittioppilaat, jotka valikoidaan ”akateemisiin olympialaisiin”, kuten Abrams nykyistä Pisaa kutsuu.

”Suomalaisten ei pidä olla huolissaan. Älkää katsoko kauas, katsokaa naapurimaitanne. Vertailu muihin Pohjoismaihin paljastaa Suomen koulutusjärjestelmän nerokkuuden.”

Perinpohjaisessa kirjassaan ”Education and the Commercial Mindset” Abrams vertailee Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain koulujärjestelmiä.

Abramsin keskeinen ajatus on se, että Suomen julkinen koululaitos otti yritysmaailman hyviä toimintatapoja käyttöön paremmin kuin yksityiskoulut muissa maissa. Suomen etuja ovat opettajien hyvät palkat ja korkea koulutus, pienet luokkakoot, monipuolinen opetussuunnitelma, ravitsevat ateriat ja tarpeeksi aikaa leikkiin.

”Toisin kuin Yhdysvallat tai Ruotsi, Suomi ei ole luonnonvaroiltaan rikas maa. Kuten kansanedustaja Matti Saarinen sanoi, teillä oli vain puuta ja aivoja. Noustakseen Suomen oli koulutettava väkensä hyvin, ja siksi teidän oli koulutettava opettajanne hyvin”, Abrams sanoo.

Amerikkalaisten ensimmäinen reaktio Suomen Pisa-tuloksiin on usein se, että helppohan Suomen on. Se on Yhdysvaltoihin verrattuna pieni ja yhtenäinen maa.

”Mutta niin ovat muutkin Pohjoismaat. Silti niiden Pisa-tulokset ovat tieteessä samaa tasoa kuin Yhdysvaltain. Suomi on omaa luokkaansa.”

Yhdysvallat voi ja sen kannattaa ottaa oppia Suomen kouluista, Abrams sanoo. Tärkeintä olisi päästä Yhdysvalloissa eroon jatkuvista testeistä, joihin valmistautuminen vie joissain kouluissa jopa 30 prosenttia opetusajasta.

”Testien tarkoitus oli varmistaa, etteivät heikot oppilaat jää jälkeen. Mutta kuten maanviljelijät sanovat: sikaa ei lihota se, että sitä punnitaan useammin.”

Testaamisen sijasta Yhdysvaltain pitäisi nostaa opettajien palkkoja ja luottaa heihin, kuten Suomessa. Tämä luo omistajuutta opettajan työhön, Abrams sanoo.

Gaudeamus Igitur! Iloitkaamme siis!

On Suomellakin opittavaa Yhdysvalloista, Abrams sanoo. Yritysmaailman parhaat opit eivät siirry Suomessa yliopistoihin, jotka eivät pärjää kansainvälisissä vertailuissa niin hyvin kuin koulut.

Abramsin mielestä yksi syy on kelvoton mittausjärjestelmä: osa professoreista tekee näennäistutkimusta tuottaakseen julkaisuja, joiden määrä nostaa yliopiston sijoitusta.

Vakavampana ongelmana Abrams pitää pääsykokeita, joiden takia suomalaisnuoret joutuvat pitämään välivuosia lukion jälkeen – tai karkaavat ulkomaille opiskelemaan.

”Opiskelijan pitäisi voida hakea saman kokeen kautta maan kaikkiin lääketieteellisiin tai oikeustieteellisiin. Se, että jokainen korkeakoulu pitää kiinni omasta hakumenettelystään, on itsekästä ja kansantalouden kannalta järjetöntä.”

Eikö Abramsin suositus johtaisi siihen, että Suomen maakuntayliopistot saisivat heikompia opiskelijoita?

”Niin käy jo nyt. Suomalaiset ovat rehellistä väkeä; myöntäkää se. Muutos pakottaisi pienemmät yliopistot keksimään kiinnostavampia opetusohjelmia ja aktiviteetteja.”

Suomen koulutuksen leikkauksista Abrams puhuu varoen, sillä hän tietää, miten vaikea taloustilanne on. Hän muistuttaa kuitenkin puusta ja aivoista.

”Koulutus on Suomessa talouden tulevaisuuden ja maan vakauden kannalta tärkeämpää kuin muissa maissa. Talouttakin auttaisi se, että nuoret pääsisivät nopeammin opiskelemaan, töihin ja kerryttämään eläkkeitä.”

Lue myös HS:n Pekingin-kirjeenvaihtajan juttu ”Shanghain aseet Pisa-vertailussa: Kova työ ja kurinalaisuus”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat