Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabiksen käyttö Suomessa lisääntyy – monissa muissa maissa laskussa

EU-raportin mukaan kannabiksen käyttö on monissa suuren kulutuksen maissa jo kääntynyt laskuun.

Kotimaa
 
Darren Staples / Reuters
EU-raportin mukaan kannabiksen käyttö on vähentynyt tai ainakin pysynyt ennallaan Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa. Poliisi teki vuonna 2012 ratsian birminghamilaisesta tehtaasta löytyneille kannabisviljelmille.
EU-raportin mukaan kannabiksen käyttö on vähentynyt tai ainakin pysynyt ennallaan Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa. Poliisi teki vuonna 2012 ratsian birminghamilaisesta tehtaasta löytyneille kannabisviljelmille. Kuva: Darren Staples / Reuters

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Suomessa ja muissa Pohjoismaissa viime vuosina. Sen sijaan monissa muissa Euroopan maissa sen käyttö on jopa vähentynyt. Tämä ilmenee tuoreesta huumemarkkinoita koskevasta EU-raportista. Sen ovat julkaisseet Europol ja Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA.

Raportin mukaan tutkimukset osoittavat, että kannabiksen käyttö on vähentynyt tai ainakin pysynyt ennallaan Saksassa, Espanjassa ja Britanniassa. Sen sijaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa samoin kuin Ranskassa ja Bulgariassa kannabiksen käyttö on lisääntynyt.

Kannabis on edelleen Euroopan yleisin huume. Lähes neljännes EU-maiden kansalaisista on kokeillut sitä vähintään kerran elämässään. Noin 22 miljoonaa aikuista on käyttänyt sitä tutkitun vuoden aikana, ja noin prosentti aikuisista käyttää sitä päivittäin.

Kannabismarkkinat ovat Euroopassa nyt muuttumassa, raportissa todetaan. Kymmenen viime vuoden aikana ammattimainen viljely on alkanut korvata hasiksen tuontia Euroopan ulkopuolelta. Tästä huolimatta suuri osa Euroopan hasiksesta tulee yhä Marokosta.

Hasismarkkinoita hallitsevat raportin mukaan hollantilaiset ja vietnamilaiset rikollisjärjestöt. Omia viljelmiä ovat perustaneet juuri vietnamilaiset.

Esimerkiksi Britanniassa on löydetty kasvihuoneisiin tehtyjä kannabispuutarhoja, joihin on salakuljetettu työntekijöitä Vietnamista. Työntekijöinä on ollut myös lapsia. Britanniassa tunnistettiin vuonna 2013 yhteensä yli 50 kannabisviljelmillä työskentelevää ihmistä mahdollisiksi ihmiskaupan uhreiksi. Heistä yli puolet oli alaikäisiä.

Raportissa kerrotaan vietnamilaisesta maalaispojasta, joka salakuljetettiin Eurooppaan 16-vuotiaana työskentelemään kannabisviljelmällä. Työ oli palkatonta, sillä sen tarkoituksena oli maksaa hänen vanhempiensa ottama laina.

Poika kuljetettiin Tšekin tasavaltaan, jossa hänet lukittiin varastoon yhdessä muiden vietnamilaisten miesten ja poikien kanssa. Sieltä heidät salakuljetettiin kuorma-autolla Birminghamiin kannabisviljelmälle. Poika ei saanut poistua työpaikaltaan, vaan hän nukkui keittiössä.

Pari vuotta myöhemmin poliisi ratsasi paikan. Poika otettiin kiinni, koska hänellä ei ollut mitään henkilötodistuksia. Hänen oikeusavustajansa neuvoi häntä tunnustamaan työskentelyn viljelmillä. Poika sai melkein kaksi vuotta vankeutta.

Raportissa muistutetaan, että huumebisnes on yksi järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisimmista aloista. Arvioiden mukaan EU-maiden kansalaiset käyttävät vuosittain noin 24 miljardia euroa laittomiin huumeisiin.

Kannabiksen jälkeen yleisin huume on heroiini. Se myös aiheuttaa suuren osan huumekuolemista.

Heroiinin käyttäjät rahoittavat usein käyttöään rikoksilla. Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan yksi heroiinin käyttäjä tekee vuodessa 160–230 omaisuusrikosta. Valtaosa niistä on myymälävarkauksia. Näistä arvioidaan aiheutuvan vuodessa noin 100 000 euron kustannukset.

Valtaosa Euroopan heroiinista tulee Afganistanista. Tärkein reitti kulkee edelleen Balkanin halki.

Huumeiden salakuljetus on helpottunut vuosi vuodelta globalisaation takia.

”Jokainen Eurooppaan tuleva tai sieltä lähtevä matkustaja, auto, bussi, kuorma-auto, lentokone, vene ja kontti merkitsee mahdollisuutta salakuljettaa laittomia tavaroita. Maailmanlaajuisen liikenteen ja kaupan valtava kasvu 25:n viime vuoden aikana on moninkertaistanut tilaisuudet”, raportissa huomautetaan.

Tulevaisuudessa Eurooppa saattaa olla pelkkä huumekaupan välietappi. Afrikan ja Aasian väestönkasvu ja kaupungistuminen siirtävät painopistettä sinne.

Tämä on raportin mukaan näkynyt jo yksittäisissä tapauksissa. Esimerkiksi eurooppalaisten lentokenttien kautta on kuljetettu Länsi-Afrikassa tai Iranissa tehtyä metamfetamiinia Aasian maihin. Raportissa ennakoidaankin, että eurooppalaiset rikollisjärjestöt saattavat havitella markkinoita Euroopan ulkopuolelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat