Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Työttömät päätyvät aborttiin muita useammin

Raskaudenkeskeytykset eivät jakaannu väestössä tasaisesti. Tutkijan mukaan erityisesti huonommassa taloudellisessa asemassa oleville naisille kannattaisi harkita ilmaista ehkäisyä.

Kotimaa
 
Fakta

Monet käyvät läpi useampia abortteja

 Suomessa tehtyjen raskaudenkeskeytysten määrä on vähentynyt viime vuosina. Vuonna 2014 tehtiin 9 800 aborttia.

 Määrä on kansainvälisesti alhainen: 8,5 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden. Erityisesti teinien abortit ovat vähentyneet.

 Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaille. Yli kolmannes aborteista tehdään naisille, joilla on jo takanaan raskaudenkeskeytys.

 Valtaosa aborteista tehdään lääkkeellisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Työttömät naiset päätyvät keskeyttämään raskautensa muita useammin, tuore tutkimus kertoo. Siinä tarkasteltiin 1950-, 60- ja 70-luvulla syntyneitä naisia, heidän raskauksiaan ja työllisyysasemaansa 20-, 25- ja 30-vuotiaina.

Tutkimuksessa selvitettiin, onko sillä, onko nainen töissä, työtön, opiskelija vai työelämän ulkopuolella, kuten kotiäitinä, vaikutusta raskaudenkeskeytyksen todennäköisyyteen.

”Työttömillä on korkeampi aborttiriski etenkin silloin, kun he eivät ole naimisissa tai asu kumppaninsa kanssa”, kertoo yliopiston lehtori Heini Väisänen Southamptonin yliopistosta Britanniasta.

”Tämä viittaa siihen, että naiset ovat huolissaan toimeentulosta ja siitä, voivatko he saada töitä silloin, kun heillä on pieni lapsi.”

Erot työttömien ja muiden naisten välillä olivat kuitenkin pienemmät tutkimuksen nuorimmilla, 1970-luvulla syntyneillä naisilla.

Väisäsen mukaan se osoittaa, että jotain on tehty oikein: joko naiset käyttävät paremmin ehkäisyä tai näkevät yhteiskunnan työttömille ja pienten lasten vanhemmille antamat tuet riittävinä.

Lähes kaikki abortit tehdään Suomessa sosiaalisista syistä. Syyt ovat kuitenkin monimutkaisia.

Aiempien tutkimusten mukaan aborttiin päätymisen todennäköisyyttä lisäävät nuori ikä, matala koulutus tai sosioekonominen asema, ongelmat parisuhteessa ja aikaisemmat synnytykset tai raskaudenkeskeytykset.

Huoli taloudellisesta tilanteesta on aborttiin päätyvällä naisella tavanomainen.

Väisäsen Väestöliiton Väestöntutkimuksen vuosikirjassa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin ensin kaikkia otoksen naisia ja sitten niitä, jotka olivat 20-, 25- tai 30-vuotiaana raskaana.

Kun verrattiin naisista ainoastaan näitä tiettyinä ikävuosina raskaana olleita, tulos oli, että opiskelijat päätyivät aborttiin muita todennäköisemmin.

”Tulokset viittaavat siihen, että opiskelijat välttelevät menestyksekkäästi raskaaksi tuloa, mutta jos he tulevat raskaaksi, abortti on todennäköinen ratkaisu liittyen taloudellisiin ja muihin huoliin. He haluavat saattaa opintonsa loppuun ja elämän vakaaksi ennen kuin lapsia hankitaan”, Väisänen sanoo.

Tutkimuksessa ei ole tutkittu 1970-luvulla syntyneitä nuorempia naisia, sillä se on osa Väisäsen väitöstutkimusta, joka selvittää aborttien todennäköisyyttä ja riskitekijöitä naisen koko elämänkaaren aikana.

Tutkimus osoittaa, että heikommassa asemassa olevilla naisilla on korkeampi aborttiriski, eikä välttämättä resursseja hakea ja saada ehkäisyä, Väisänen sanoo.

”Suosittelisin miettimään, pitäisikö palveluja kohdentaa tälle ryhmälle ja alentaa ehkäisyn maksuja tai poistaa ne kokonaan.”

Kun joissakin suomalaisissa kunnissa on kokeiltu antaa ilmaista ehkäisyä nuorille, raskaudenkeskeytysten määrät ovat vähentyneet.

”Täällä Englannissa kaikki ehkäisyvälineet ovat ilmaisia kaikenikäisille”, Väisänen vertaa.

Tutkimus perustuu abortti-, väestö- ja syntymärekisterin tilastoihin. Työvoimaan kuulumisen vaikutuksia raskaudenkeskeytyksiin ei ole aiemmin juuri tutkittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat