Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyselytutkimus: Sosiaalinen media häiritsee unta ja parisuhteita

Vakuutusyhtiö Ifin tutkimuksen mukaan kolmannes lasten vanhemmista haluaisi, että puoliso kiinnittäisi enemmän huomiota kumppaniinsa ja vähemmän someen.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Älylaitteiden näyttöjen valo haittaa kehon luontaisen nukahtamishormonin muodostumista.
Älylaitteiden näyttöjen valo haittaa kehon luontaisen nukahtamishormonin muodostumista. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Joka toinen alaikäisen lapsen vanhempi uskoo käyttävänsä sosiaalista mediaa liikaa ainakin joskus.

Tämä käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksesta selviää myös, että some saattaa häiritä parisuhteita.

Kolmannes lasten vanhemmista haluaisi, että puoliso kiinnittäisi enemmän huomiota kumppaniinsa ja vähemmän someen. Joka viides kokee, että oma kumppani käyttää liikaa sosiaalista mediaa.

Lapsiperheiden vanhemmat kaipaavat parisuhdeaikaa sometuksen tilalle useammin kuin muut suomalaiset.

Kolme kymmenestä suomalaisvanhemmasta kertoo sosiaalisen median haittaavan unta. Koko aikuisväestöstä joka neljäs kokee, että sosiaalinen media häiritsee unta.

Tutkimuksen mukaan joka toiselle lapselle on asetettu aikarajat somen käytölle, mutta vanhemmat itse somettavat myöhään illalla, mikä voi haitata niin unta kuin parisuhdettakin.

Neljä kymmenestä vanhemmasta on huolissaan sitä, että sosiaalisen median käyttö häiritsee lapsen unta. Äitejä lasten sometus huolestuttaa useammin kuin isiä.

Tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa muistutetaan, että älylaitteiden näyttöjen valo haittaa kehon luontaisen nukahtamishormonin, melatoniinin muodostumista, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Erityisen usein omasta sometuksestaan ovat huolissaan alle kouluikäisten lasten vanhemmat. Tutkimuksen mukaan heistä kymmenen prosenttia käyttää sosiaalista omasta mielestään liikaa usein. Koko väestöstä kuusi prosenttia kokee somettavansa liikaa usein.

Sosiaalista mediaa käytetään eniten iltakuuden ja -kymmenen välillä. Yli puolet vanhemmista käyttää älypuhelinta tai tablettia sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

Kyselyn tiedot ovat peräisin Ifin YouGov Finlandilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 011 suomalaista helmikuussa 2016. Vastaajista kotona asuvien alaikäisten lasten vanhempia oli 262.

Ifin mukaan kyselyn lähtöotos ja vastaajajoukko on painotettu suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat