Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksiosaiset sukunimet saattavat tulla sekä lapsille että vanhemmille

Valtaosa naimisiin menevistä päätyy edelleen perheen yhteiseen sukunimeen, joka on useimmiten miehen sukunimi. Naisten kaksoisnimet ovat harvinaistuneet, mutta jo 27 prosenttia naimisiin menevistä naisista säilyttää oman nimensä.

Kotimaa
 

Oikeusministeriö aikoo uudistaa 30 vuotta voimassa olleen nimilain. Ihmisen yksilöllisyyttä koskevissa arvostuksissa ja väestörakenteessa on tapahtunut monia muutoksia, ministeriö perustelee.

Yksi muutos on samaa sukupuolta olevien vanhempien perheiden yleistyminen.

Tavoite on myös vähentää byrokratiaa esimerkiksi niin, että maistraatti voisi ratkaista nimiasioita pyytämättä ensin lausuntoa nimilautakunnalta. Nimeään vaihtaneen ei tarvitsisi kuuluttaa vaihdosta Virallisessa lehdessä eikä perustella miksi haluaa muutosta.

Nykyinen nimilaki tuli tunnetuksi etenkin siitä, että se antoi naimisiin menevälle naiselle mahdollisuuden säilyttää oman sukunimensä. Uudistusta edelsi tiukka väittely, jossa esitettiin, että yhteinen sukunimi pitää perheitä yhdessä.

Valtaosa naimisiin menevistä päätyy edelleen perheen yhteiseen sukunimeen, joka on useimmiten miehen sukunimi. Naisten kaksoisnimet ovat harvinaistuneet, mutta jo 27 prosenttia naimisiin menevistä naisista säilyttää oman nimensä.

Kaikkia sääntöjä ministeriö ei halua muuttaa. Jokaisella pitää edelleenkin olla sukunimi ja enintään kolme etunimeä, jotka eivät voi olla mitä tahansa.

Jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi, lapsi saisi sen. Jos taas vanhemmilla on eri sukunimet, kannattaisi pohtia mahdollisuutta, että lapsi saisi kaksiosaisen sukunimen, muistio esittää.

Tarve kaksiosaisille nimille on kasvanut puolisoiden omien nimien säilyttämisen ja kansainvälistymisen myötä, se toteaa.

Jos lapset saavat mahdollisuuden kaksiosaisiin sukunimiin, olisi johdonmukaista antaa se myös molemmille puolisoille, muistio arvioi. Nimet voisivat olla puolisoilla eri järjestyksessä heidän oman valintansa mukaan.

Kaksiosaisten nimien sallimisen myötä luovuttaisiin henkilökohtaisista sukunimistä. Muutos koskisi vain uusia liittoja, ja henkilökohtaisen sukunimen jo hankkineet voisivat säilyttää ne tai vaihtaa kaksiosaiseen sukunimeen.

Nämä säännöt ulotettaisiin myös rekisteröityihin parisuhteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat