Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisoppilaat ovat aidosti huonompia kuin aiemmin – tärkein syy lukuharrastuksen hiipuminen

Amerikkalaistutkijan väite Suomen Pisa-menestyksen säilymisestä yllätti suomalaisprofessorin. Tulokset ovat aidosti huonontuneet.

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Yhteiskuntaopin tunti Herttoniemen yläasteella Helsingissä.
Yhteiskuntaopin tunti Herttoniemen yläasteella Helsingissä. Kuva: Tuomas Selänne
Tästä on kyse

Yhdysvaltalaistutkija esitti HS:ssä näkemyksiään Suomen koulujärjestelmästä

  Amerikkalainen Samuel E. Abrams esitti näkemyksiään Suomen koulujärjestelmästä HS:n haastattelussa eilen.

  Abrams on tutkinut Suomen koulujärjestelmää vuosia. Tuoreessa kirjassaan Education and the Commercial Mindset hän vertailee Suomen, muiden Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain koulujärjestelmää.

Amerikkalaistutkijan väitteet Suomen peruskoulun tason säilymisestä eivät saa tukea suomalaisasiantuntijoilta.

Pisa-tuloksia pitkään tutkinut Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Jouni Välijärvi vakuuttaa suomalaisoppilaiden kouluosaamisen aidosti huonontuneen.

Vuosia Suomen koulujärjestelmää amerikkalaisessa Columbian huippuyliopistossa tutkinut Samuel Abrams toteaa HS:n haastattelussa, että Suomen heikentyneet tulokset johtuvat vääristymästä. Vääristymä syntyi, kun muutama Aasian maa alkoi tarkoitushakuisesti prepata oppilaitaan kokeisiin.

”Yllätyin arviosta. Suomen tulokset ovat ihan aidosti laskeneet vuoden 2006 jälkeen. Edellisessä mittauksessa vuonna 2012 tulokset olivat esimerkiksi matematiikan osalta puoli vuotta jäljessä, mikä oli merkittävä heikentyminen aiempaan nähden”, Välijärvi toteaa.

Suomessa ei voida tuudittautua siihen, että peruskoulu pärjää yhtä hyvin kuin ennenkin.

”Se saattaa hieman lohduttaa, että Ruotsilla on mennyt vielä heikommin kuin meillä. Parhaiten ovat viime aikoina menestyneet aasialaiset, siinä Abrams on oikeassa.”

”Kiina, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea”, nimeää Pisan kärkimaiksi professori Jarkko Hautamäki Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksesta.

”Sitä on vaikea arvioida, ovatko nämä maat tarkoitushakuisesti prepanneet oppilaitaan Pisa-testeihin. Vaikea kuvitella, että ne pystyisivät kovin nopeasti treenaamaan alueensa tai maansa kaikkia kouluja.”

Esimerkiksi Kiinan aineisto tulee Shanghain miljoonakaupungista, josta koulut valitaan satunnaisesti Pisan kenttäkeskuksessa, ei kyseisessä maassa.

”Shanghain tulokset ovat olleet korkeat lukutaidossa ja hyvin korkeat matematiikassa. Suomessa luonnontieteiden koulutehtävät ovat olleet samankaltaisia Pisa-tehtävien kanssa. Aasiassa on ehkä viime aikoina siirrytty enemmässä määrin sellaiseen tiedeaineiden opetukseen, jossa käytetään tehtäviä, jotka muistuttavat Pisa-aineistoja”, Hautamäki arvelee.

Hautamäki korostaa Abramsin olevan oikeassa siinä, että Suomen koululaitos on yhä korkeatasoinen ja laadukas.

”Järkevintä sitä on verrata muihin Pohjoismaihin”, hän korostaa.”

Alkuvuosien Pisa-matkailu suuntautui Suomeen. Nyt kannattaisi Hautamäen mukaan käydä Kiinassa, Singaporessa ja Hongkongissa.

”Näin on tehtykin. Myös Suomesta on vierailtu Kiinan kouluissa. Esimerkiksi Ressun lukiolla on paljonkin yhteistyötä Kiinan kanssa.”

Suomen heikentyneille Pisa-tuloksille on Välijärven mukaan selkeitä viime aikojen kulttuurisiin muutoksiin liittyviä syitä.

”Huonompi menestys liittyy vahvasti nuorten vähenevään lukuharrastukseen. Tämä heijastuu suoraan matematiikkaan ja luonnontieteisiin, joissa tarvitaan lukutaitoa tehtävien setvimiseen.”

Muutos on ollut Välijärven mukaan merkittävä. Nuorten kiinnostus lukemiseen on vuosituhannen alusta laskenut voimakkaasti ja enemmän kuin muissa maissa.

”Teknologia on mahdollistanut uudenlaisia oppimisympäristöjä, jotka houkuttavat oppijaa. Yksi ydinkysymys onkin, miten teknologia osataan integroida motivoivalla tavalla kouluun.”

Peruskouluissa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma ensi syksynä.

Seuraava Pisa-koe toteutetaan vuonna 2018, jolloin peruskoulujen pitäisi jo elää täysimääräisesti digiajassa.

”Kokeet tehdään sähköisesti, ja ehkä tuloksiltakin voi jo siinä vaiheessa odottaa enemmän”, Välijärvi ennakoi.

Yhtenä vakavimmista ongelmista Suomen koulujärjestelmässä Abrams pitää korkeakoulujen valintaprosessia ja välivuosia lukion jälkeen.

Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen opetus- ja kulttuuriministeriöstä myöntää sen olevan ongelma.

”Paljon on jo tehty, esimerkiksi tänä keväänä käyttöön tulevat ensikertalaiskiintiöt, joissa paikkoja varataan niille, joilla niitä ei vielä ole.”

Tehtävää on Hyvösen mukaan yhä pääsykokeiden valtakunnallistamisessa. Moni laitos pitää yhä kiinni omasta hakumenettelystään.

Selvitystyötä tehdään ainakin oikeus- ja lääketieteellisissä tiedekunnissa, jotta vastedes saman kokeen kautta voisi hakea maan kaikkiin tiedekuntiin.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii Suomea ryhtymään ripeisiin toimiin perusopetuksen uudistamiseksi.

”Oppimistulokset laskevat. Koulupäivän rakennetta on uudistettava, ja opettajien vanhentunut työaikajärjestelmä on muutettava.”

Kurttila esittää, että Suomessa siirrytään joustavaan koulupäivään.

”Se sisältää tavoitteen, että koulupäivään sisällytetään oppilasta kohti yksi tunti valinnaista ja vapaaehtoista kerhotoimintaa päivässä.”

Osana tätä Kurttila esittää, että Suomessa siirrytään opettajien kokonaistyöaikaan.

Lapsiasiavaltuutettu on luovuttanut valtioneuvostolle vuosikirjan, jossa se käsittelee perusopetuksen ongelmia ja antaa suosituksia toimenpiteiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat