Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanki kantaa, mutta Lapin huskyt odottavat jo kesälomaa – ”Koirien energia on ihmeellistä!”

Huskysafarien koirat vetävät päivittäin satoja turisteja huippusesongin aikaan. Kun ilmat lämpenevät ja lumi sulaa, loppuu myös valjakkoajelu ja alkaa kesäloma.

Tomi Peurakoski HS

Luulisi, että koiratarhalla, jossa on 180 koiraa olisi kova meteli. Yllättäen siellä onkin melko hiljaista. Uneliaan näköiset koirat katselevat saapuvaa ihmistä välinpitämättömän näköisinä. Koirat näyttävät siltä, että niitä ei juuri mikään kiinnosta.

Koiratarhalla on tyyntä ennen myrskyä
Koiratarhalla on tyyntä ennen myrskyä
Kaikki 180 huskya odottelevat rauhallisina häkeissään mitä tuleman pitää. Tässä vaiheessa on vaikea uskoa, minkälainen vauhti kohta on päällä.

Vastaan lönkyttelee yhdeksänvuotias alaskanhusky Lauri, joka alkaa olla pian eläkeiässä, sillä tassu ei nouse enää yhtä rivakasti kuin nuoremmilla koirilla. Laurilla on etuoikeus olla vapaana tarhan alueella, muut koirat ovat isoissa häkeissä.

Lauri-koira viettää leppoisaa eläkeaikaa
Lauri-koira viettää leppoisaa eläkeaikaa
Yhdeksänvuotias Lauri on pääoppaan ja esimiehen Outi Kunnarin kotikoira. Se ei enää osallistu valjakkoajeluihin, vaan ottaa rennosti.

Luosto- ja Pyhätunturin puolessa välissä sijaitsee Arctic Husky Farm, joka järjestää koirasafareita turisteille. Yrityksellä on 180 koiraa, joista noin 150 on alaskanhuskyja ja loput siperianhuskyja. Samanlaisia huskysafareita järjestäviä yrityksiä on joka puolella Lappia turistirysien kupeessa.

Tänään valjastetaan viisi valjakkoa kymmenelle turistille. Vain osa koirista pääsee haluamaansa touhuun, muiden on odotettava vuoroaan seuraavaan kertaan.

Janne Järvinen / HS
Huskyt ottavat rennosti ennen valjakkoajelua.
Huskyt ottavat rennosti ennen valjakkoajelua.

Kun koiranohjaaja saapuu tarhaan ja nostaa maasta koiravaljaat, kaikki muuttuu kun taikaiskusta.

Kaikki huskyt alkavat hyppiä ja ulvoa, kun toiveissa on pääsy vetohommiin. Kun valjakkoajelulle valittujen koirien häkkien ovet avataan ja koirat pääsevät juoksemaan vapaasti koiratarhan alueelle, näyttää tilanne riistäytyvän käsistä: kymmenet koirat juoksevat päätä pahkaa aluetta ympäri eikä innolle näytä tulevan loppua.

Vetointo pääsee valloilleen
Vetointo pääsee valloilleen
Kun koirat näkevät pienenkin vihjeen siitä, että heitä ollaan pian kytkemässä valjakon eteen, pääsevät into ja energia valloilleen. Ne, joiden vetovuoro ei ole tällä kertaa, joutuvat katselemaan muiden intoa häkeistään.

Kun oppaat nappaavat koirat yksitellen valjakkojen eteen, alkaa tilanne vähitellen rauhoittua. Nuorempien koirien into pysyy pidempään päällä, kun taas vanhemmat ottavat asiat hieman rennommin.

Asiakkaita odotetaan lähtösuoralla
Asiakkaita odotetaan lähtösuoralla
Kun huskyt on valjastettu ja ajettu niin kutsutulle lähtösuoralle, vanhemmat koirat ottavat hetken vielä rennosti, kun taas nuoremmat pitävät edelleen meteliä. Turistit saapuvat kohta tänne ja nousevat kyytiin.

”Tämä on mahtava seikkailu, luonto täällä on upeaa. Koirien energia on ihmeellistä”, hihkuu hollannista Lappiin lomailemaan tullut Danny.

Kun asiakkaat ovat asettuneet rekiinsä, lähtevät kaikki valjakot liikkeelle vauhdilla ja katoavat metsään.

Yhden päivän aikana koirat syövät noin 90 kiloa raakaa lihaa ja 30 kiloa kuivamuonaa. Tänään viisi valjakkoa, eli 30 koiraa juoksee kahdenkymmenen kilometrin lenkin. Talvella huskyt kuluttavatkin eniten energiaa, kesällä otetaan rennosti.

”Koirilla alkaa huhtikuun puolivälin jälkeen kesäloma. Ne lomailevat syksyyn asti ja sitten alkavat treenit”, kertoo Arctic Husky Pyhä-Luosto Oy:n pääopas ja esimies Outi Kunnari.

Kun koirat ovat kesäkauden levänneet, alkavat ilmojen kylmennyttyä harjoitukset. Kun lunta ei vielä silloin ole, vetävät koirat mönkijää. Ensimmäisten harjoitusten aikana mönkijän pitää moottorillaan auttaa ylämäissä, mutta jo parin viikon harjoittelun jälkeen koirat saavat vedettyä mönkijän mäkien päälle omin voimin.

Kun sesonki on huipussaan, vetävät koirat useita satoja turisteja joka päivä. Useimmat ajelut ovat silloin neljän kilometrin mittaisia, ja koirat voivat tehdä päivän aikana useita kierroksia.

Vetäminen alkaa noin puolentoista vuoden iässä. Nuoret koirat ovat innokkaita ja vetävät itsensä usein alkuinnostuksen vallassa piippuun kesken vetoajelun. Pian nekin oppivat sääntelemään voimiansa koko matkan ajalle. Kun kesken ajelun näkyy poro, mitataan koirien keskittyminen.

Lähdön hetki
Lähdön hetki
Kun turistit ovat asettuneet paikoilleen, kahdenkymmenen kilometrin lenkki alkaa. Keulakoirat johtavat joukkoa ja pitävät huolta siitä, että pysytään uralla.

”Tärkeää on, että keulassa olevat koirat eivät häslää eivätkä pyöri, vaan pysyvät reitillä. Silloin perässä tulevat koiratkaan eivät lähde reitiltä metsään, vaikka vauhti kasvaa”, Outi Kunnari kertoo.

Kahdenkymmenen kilometrin lenkin jälkeen koirat palaavat tarhalle. Virtaa näyttää riittävän vieläkin, vaikka matka kesti kolmisen tuntia. Nyt kun turistit vähenevät, vähenee myös koirien liikunta. Ruokaa vähennetään vastaamaan energiankulutusta, ettei kesän aikana pääse lihomaan.

”Nuoret koirat tykkäävät juosta täällä irtaallaan kesällä ja leikkiä keskenään. Vanhemmat koirat käyvät tässä pihalla, ja sitten ne menevät omaan häkkiinsä ja köllöttelevät auringossa. Kesällä on niin kuuma, että eivät vanhemmat pahemmin halua juoksennella”, Kunnari kertoo.

Janne Järvinen / HS
Arctic Husky Pyhä-Luosto Oy:n pääopas ja esimies Outi Kunnari 9. maaliskuuta syntyneen huskynpentu Pandan ja Tytti-emon kanssa.
Arctic Husky Pyhä-Luosto Oy:n pääopas ja esimies Outi Kunnari 9. maaliskuuta syntyneen huskynpentu Pandan ja Tytti-emon kanssa.

Kesällä yrityksen työntekijöiden määräkin vähenee kolmeen, kun talvella huippusesongin aikaan heitä on yli kymmenen.

”Kesällä siivotaan päivittäin tarhat, annetaan puhdasta vettä ja ruokitaan koirat. Paljon muuta ei silloin ole.”

Huskyt valmistautuvat kesälomalle Lapissa
Huskyt valmistautuvat kesälomalle Lapissa
Huskytarhalla Pyhä- ja Luostotunturin kupeessa on 180 koiraa, jotka talvisin vetävät huskysafarille haluavia turisteja. Huhtikuun puolessa välissä vuorossa ovat tämän kauden viimeiset asiakkaat, sillä lumi sulaa pian pois ja ilma lämpenee liikaa. Siihen asti huskyt saavat tehdä juuri sitä, mitä haluavat: vetää valjakkoa. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat