Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajien suurliiton kohtalo selviää kesäkuun alkuun mennessä

STTK:n liitoissa on vastahankaa: kaksi liittoa irtautui jo hankkeesta, Pardia harkitsee asiaa tiistaina.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Alun perin 1. kesäkuuta piti jo allekirjoittaa aiesopimus uuden palkansaajajärjestön perustamisesta.
Alun perin 1. kesäkuuta piti jo allekirjoittaa aiesopimus uuden palkansaajajärjestön perustamisesta. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Tästä on kyse

Ay-liike etsii voimaa yhteistyöstä

 SAK:n ja STTK:n liitot ovat pitkään suunnitelleet perustavansa uuden jättijärjestön, jossa olisi 1,7 miljoonaa jäsentä. Tällä ne haluavat lisätä vaikutusvaltaansa. SAK ja STTK lakkautettaisiin.

 Mukana selvitystyössä on myös Insinööriliitto, joka kuuluu Akavaan. Lisäksi mukana on kymmenkunta järjestöihin kuulumatonta liittoa.

 Hankkeessa mukana olevien liittojen on tarkoitus tämän kevään aikana tehdä päätökset uuden keskusjärjestön perustamisesta. Uuden keskusjärjestön on suunniteltu aloittavan toimintansa 2017 alussa.

SAK:n ja STTK:n yhdistyminen 1,7 miljoonan jäsenen jättijärjestöksi etenee epävarmoissa tunnelmissa. Hankkeen ohjausryhmä päätti maanantaina, että liitot kokoontuvat 1. kesäkuuta arvioimaan tilannetta ja hankkeen etenemistä.

Alun perin 1. kesäkuuta piti jo allekirjoittaa aiesopimus uuden palkansaajajärjestön perustamisesta. Tarkoitus oli, että uusi järjestö aloittaisi 2017 alussa.

Nyt tähän otettaneen aikalisä, koska etenkin STTK:n liitot ovat alkaneet epäröidä. Kova kolaus tuli viime perjantaina, kun STTK-lainen Tehy antoi pakit hankkeelle.

Jos liittoja jää kyydistä enemmänkin, uuden keskusjärjestön talous ja säännöt joudutaan miettimään uusiksi. Hanketta vetävän ohjausryhmän puheenjohtaja, JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo kuitenkin, että uusi keskusjärjestö pääsisi aloittamaan myöhemmin vuoden 2017 aikana.

Myöhästyminen alkuperäisestä aikataulusta johtanee myös siihen, että SAK joutuu valitsemaan uuden puheenjohtajan kesäkuussa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on jäämässä eläkkeelle kesäkuussa, mutta hän oli keskusjärjestöhankkeen takia valmis siirtymäaikaan. Jos hanke lykkääntyy, siirtymäajasta uhkaa tulla pitempi kuin alun perin oli tarkoitus.

SAK:n viiden vuoden välein kokoontuva edustajakokous on 6.-8. kesäkuuta.

Kesäkuun alkuun mennessä pitäisi olla selvillä, miten moni liitto on valmis liittymään uuteen keskusjärjestöön.

Liitot ovat alkaneet tehdä päätöksiä, ja uuden keskusjärjestön pohja on alkanut niistä hieman jo rapautua.

Terveys- ja sosiaalialan henkilöstön liitto Tehy on toistaiseksi suurin takaisku. Tehy on STTK:n suurin liitto noin 160 000 jäsenellään.

”Kukaan ei odottanut, että kaikki liitot olisivat kyydissä loppuun asti. Oli ikävää, että näinkin iso liitto päätti tämän ratkaisun tehdä, varsinkin kun hekin totesivat, että tarve palkansaajien yhteistyön tiivistämiselle on olemassa”, Eloranta sanoo. ”Perusteet eivät ole kadonneet yhtään mihinkään.”

Toinen STTK-lainen liitto, pieni Liiketalouden liitto LTA päätti lauantaina niin ikään vetäytyä hankkeesta.

STTK:ssa on muitakin liittoja, jotka epäilevät uutta keskusjärjestöhanketta. Tiistaina on koolla valtion työntekijöiden liiton Pardian hallitus, joka saattaa myös päättää vetäytyä hankkeesta. Tosin se voi myös lykätä päätöstä myöhemmin tässä kuussa olevaan hallituksen kokoukseen. Pardiassa mieliala on jakautunut, ja kriittisiä on paljon.

Pardian jäsenjärjestö Suomen Poliisijärjestöjen liitto on jo liittymässä Akavaan. Liiton hallitus esittää huhtikuun lopussa kokoontuvalle valtuustolle keskusjärjestön vaihtamista. Ennen poliiseja Suomen Fysioterapeutit vaihtoivat jo STTK:sta Akavaan.

Poliisien liitto ja Tehy ovat kumpikin epäilleet, että SAK:n ja STTK:n yhdistymisestä syntyvästä uudesta keskusjärjestöstä ei tulisi puoluepoliittisesti sitoutumatonta. SAK-laisen ammattiyhdistysliikkeen läheiset suhteet Sdp:hen ja vasemmistoliittoon arveluttavat niiden jäsenkuntaa.

Jarkko Elorannan mukaan jäsenliitot voivat olla vasemmalle kallellaan, mutta uuden keskusjärjestön valmistelussa on moneen kertaan käsitelty ja määritelty, mitä poliittinen moniarvoisuus tarkoittaa.

STTK:n toiseksi suurin liitto Pro on yhä hankkeen kannalla. Liitto tekee päätöksensä toukokuussa.

SAK:n hallitus keskusteli asiasta maanantaina ja totesi, että hanketta on syytä jatkaa. SAK:n hallituksessa ovat mukana järjestön suurimmat liitot.

Näillä näkymin STTK pysyy omana keskusjärjestönään, kun alun perin oli tarkoitus lopettaa sekä miljoonan jäsenen SAK että noin 600 000 jäsenen STTK.

Uuden keskusjärjestön perustamisesta päättävät liitot pitävät kevätkokouksiaan maalis–kesäkuussa. Alkuperäisenä tavoitteena oli, että näiden kokousten päätösten pohjalta allekirjoitettaisiin 1. kesäkuuta keskusjärjestön perustamista koskeva aiesopimus. Sen allekirjoittava liitto myös sitoutuu liittyvänsä uuteen keskusjärjestöön.

Mukana valmistelussa on ollut 49 liittoa. Mukana valmistelutyössä on ollut myös kaksi akavalaista liittoa, Insinööriliitto ja KTK Tekniikan asiantuntijat. KTK irtautui valmistelusta maaliskuun loppupuolella, Insinööriliitto sen sijaan jatkaa.

Insinööriliiton päätökset jatkosta ovat edessä toukokuun loppupuolella. Osa liiton jäsenistä on valmistellut jäämistä Akavaan perustamalla Akavan Insinöörit -nimisen järjestön, joka odottelee tietoa Insinööriliiton päätöksestä ennen kuin aloittaa jäsenhankinnan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat