Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorit eivät jaa hehkutusta ”Suomen koulutus­järjestelmän nerokkuudesta”: Pisa-tulokset heikentyneet merkittävästi

Suomessa ei voida tuudittautua siihen, että peruskoulu pärjää yhtä hyvin kuin ennenkin.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suomen Pisa-tulokset ovat laskeneet vuoden 2006 jälkeen.
Suomen Pisa-tulokset ovat laskeneet vuoden 2006 jälkeen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Amerikkalaistutkijan väitteet Suomen peruskoulun tason säilymisestä eivät saa tukea suomalaisasiantuntijoilta.

Pisa-tuloksia pitkään tutkinut Jyväkylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Jouni Välijärvi vakuuttaa suomalaisoppilaiden kouluosaamisen aidosti huonontuneen.

Vuosia Suomen koulujärjestelmää amerikkalaisessa Columbian huippuyliopistossa tutkinut Samuel Abrams totesi HS:n haastattelussa, että Suomen heikentyneet tulokset johtuvat vääristymästä. Abramsin mukaan vääristymä syntyi, kun muutama Aasian maa alkoi tarkoitushakuisesti prepata oppilaitaan kokeisiin.

”Yllätyin arviosta. Suomen tulokset ovat ihan aidosti laskeneet vuoden 2006 jälkeen. Edellisessä mittauksessa vuonna 2012 tulokset olivat esimerkiksi matematiikan osalta puoli vuotta jäljessä, mikä oli merkittävä heikentyminen aiempaan nähden”, Välijärvi toteaa.

Suomessa ei voida tuudittautua siihen, että peruskoulu pärjää yhtä hyvin kuin ennenkin.

”Se saattaa hieman lohduttaa, että Ruotsilla on mennyt vielä heikommin kuin meillä. Parhaiten ovat viime aikoina menestyneet aasialaiset, siinä Abrams on oikeassa.”

”Kiina, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea”, nimeää Pisan kärkimaiksi professori Jarkko Hautamäki Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksesta.

”Sitä on vaikea arvioida, ovatko nämä maat tarkoitushakuisesti prepanneet oppilaitaan Pisa-testeihin. Vaikea kuvitella, että ne pystyisivät kovin nopeasti treenaamaan alueensa tai maansa kaikkia kouluja.”

Esimerkiksi Kiinan aineisto tulee Shanghain miljoonakaupungista, josta koulut valitaan satunnaisesti PISA:n kenttäkeskuksessa, ei kyseisessä maassa.

”Shanghain tulokset ovat olleet korkeat lukutaidossa ja hyvin korkeat matematiikassa. Suomessa luonnontieteiden koulutehtävät ovat olleet samankaltaisia Pisa-tehtävien kanssa. Aasiassa on ehkä viime aikoina siirrytty enemmässä määrin sellaiseen tiedeaineiden opetukseen, jossa käytetään tehtäviä, jotka muistuttavat Pisa-aineistoja”, Hautamäki arvelee.

Hautamäki korostaa Abramsin olevan oikeassa siinä, että Suomen koululaitos on yhä korkeatasoinen ja laadukas.

”Järkevintä sitä on verrata muihin Pohjoismaihin”, hän korostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat