Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajat matkalla Iranissa: Omat kännykät jäivät turvallisuussyistä kotiin

On maita, johon Suomen kansanedustajilla ei ole asiaa omien kännyköiden ja tietokoneiden kanssa. Lista ei ole julkinen.

Kotimaa
 
Hannes Heikura
Kansanedustaja Antti Kaikkonen puhui kännykkäänsä eduskunnassa. Kuva on vuodelta 2009.
Kansanedustaja Antti Kaikkonen puhui kännykkäänsä eduskunnassa. Kuva on vuodelta 2009. Kuva: Hannes Heikura

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet herättivät Facebookissa ja Twitterissä hämmästystä kertomalla eksoottisesta sometauosta. Syynä on matka Iranin pääkaupunkiin Teheraniin.

Viiden päivän virkamatka alkoi torstaina. Kansaedustaja Mikko Savola (kesk) kertoi ennen matkaa Facebookissa, että turvallisuussyistä mukana ei ole puhelinta tai tietokonetta. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen (kesk) mukaan älypuhelimia ei ole matkalla mukana ”tietosuoja- ja turvallisuussyistä”.

Ainakin matkalle osallistuvien valiokunnan jäsenten Tom Packalénin (ps) ja Mikko Savolan matkapuhelinnumerot olivat maanantaina suljettuina.

”Tällä kertaa valiokunta ei ole saanut asiasta erityistä ohjetta, vaan edustajat noudattavat normaalia menettelyä”, kertoo eduskunnan tietohallintojohtaja Elina Forsström Helsingin Sanomille.

”Meillä on edustajien ulkomaanmatkoja varten erillisiä, lainattavia laitteita. Edustaja saa itse valita tarvitseeko puhelimen, tabletin, työaseman vai kaikki kolme. Käytäntönä on, että omat laitteet jäävät kotimaahan.”

Lainattavien laitteiden tarkoituksena on pitää eduskunnan omat tietoverkot puhtaana.

”Kun lainalaitteet palautetaan, ne eivät mene edustajien normaaliin käyttöön, vaan takaisin lukittuun kaappiin. Jos laitteisiin olisi virus tai vakoiluohjelma tarttunut, se ei näin kulkeudu eduskunnan sisäverkkoon”, kertoo Forsström.

Vaikka kiristysohjelmia, viruksia, verkkomatoja ja vakoiluohjelmia liikkuu harvakseltaan kotimaisissakin tietoverkoissa, ohjeistus käyttää lainalaitteita ei koske kansanedustajien matkoja kotimaassa.

Entä koskeeko kaikkia kansanedustajien ulkomaanmatkoja, Elina Forsström?

”Matkakohteen luokittelu on määritelty erillisessä turvaohjeessa, joka ei ole julkinen.”

Iran on ottanut presidentti Hassan Rouhanin kaudella haparoivia askelia kohti demokraattisempaa yhteiskuntaa. Esimerkiksi kauan hierottu ydinsopimus astui voimaan tammikuussa. Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran aina vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta. Ulkovallat puolestaan ovat lieventäneet asteittain Irania kohtaan asetettuja talouspakotteita.

Liennytyksestä huolimatta useat ulkomaiset sivustot ovat yhä estettyjä Iranissa. Tästä huolimatat presidentti Hassan Rouhanilla on ollut Twitter-tilit persiaksi ja englanniksi keväästä 2013 alkaen.

Iranilaisten Twitterin käyttäjien mukaan sosiaalisen median estoja on saatettu ryhtyä paikoin purkamaan, mutta varmuutta asiasta on vaikeaa saada. Iranista käsin sosiaalista mediaa pystyy kuitenkin käyttämään VPN-palveuiden avulla eli muodostamalla näennäisesti yksityisen verkon julkisen verkon sisälle.

Huoli Iranin toiminnasta verkossa ei kuitenkaan ole turha: maa on kasvattanut kyberhyökkäyskykyään huomattavasti sen jälkeen, kun sabotaasiin erikoistunut haittaohjelma Stuxnet löydettiin maan uraaninrikastamon järjestelmistä vuonna 2010.

Hassan Rouhanin presidenttikaudella vuodesta 2013 alkaen Iranin kyberturvallisuuteensa käyttämät varat ovat kasvaneet eksponentiaalisesti, arvioi brittiläinen teknologiayhtiö Small Media.

Esimerkiksi Yhdysvallat on osoittanut Irania sormella sähköverkkoihinsa tehdyistä tietomurroista, ja Israelin armeijan edustajan mukaan Iran on vastuussa useista Israelin verkkorakenteita vastaan tehdyistä verkkohyökkäyksistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat