Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys voi kääntyä laskuun ensi kesänä – ”Työllisyys piristyy todennäköisesti palvelualoilla”

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisäsen mukaan selitystä käänteelle on vaikea löytää, koska talouskasvu on vielä heiveröistä.

Kotimaa
 

Vuosia jatkunut sitkeä työttömyys saattaa hellittää kesään mennessä.

”Näyttää vahvasti siltä, että kokonaistyöttömyys kääntyy laskuun ensi kesänä”, työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen sanoo.

Räisäsen arvio perustuu jo yli puoli vuotta jatkuneeseen trendiin. Työttömiä työnhakijoita tuli viime heinäkuussa lisää 30 000, mutta helmikuussa enää 5 600. Kaikkiaan työttömiä työnhakijoita oli helmikuussa 361 000.

Räisäsen mukaan selitystä käänteelle on vaikea löytää, koska talouskasvu on vielä heiveröistä.

”Työllisyys piristyy todennäköisesti palvelualoilla”, Räisänen sanoo.

Sama suunta näkyy myös Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa. Sen mukaan työttömiä oli helmikuussa 248 000, mikä oli 10 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 9,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 10,1.

Tilastokeskuksen mukaan työttömien määrän kasvu pysähtyi viime kesänä. Tilastokeskus ei kuitenkaan ota kantaa tulevaan kehitykseen.

Vaikka työttömyys on vähentynyt, työllisyys ei ole parantunut. Moni työtön onkin lopettanut työnhaun tai lähtenyt opiskelemaan.

15-64-vuotiaiden työllisyysaste on pysynyt viime vuodet noin 68 prosentissa. Hallitus yrittää nostaa sen 72 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä.

Piilotyöttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 156 000, mikä on 35 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Piilotyöttömiksi luetaan 15–74-vuotiaat, jotka haluaisivat ansiotyötä ja olisivat siihen käytettävissä kahden viikon sisällä mutta eivät ole etsineet työtä neljään viikkoon.

”Viime vuonna 32 prosenttia piilotyöttömistä ilmoitti työnhaun lopettamisen syyksi sen, että ei usko löytävänsä töitä. Toiseksi yleisin syy oli opiskelu”, yliaktuaari Kirsi Toivonen Tilastokeskuksesta sanoo.

Työvoiman ulkopuolella oli 15–74-vuotiaista helmikuussa 1 480 000 henkilöä, mikä on 39 000 enemmän kuin helmikuussa vuotta aiemmin.

Peräti 60 prosenttia työttömistä työnhakijoista on vaikeasti työllistettäviä. He ovat olleet pitkään tai toistuvasti työttömänä, eivätkä työllisty tukitoimien jälkeenkään.

Myös vasta valmistuneiden, korkeasti koulutettujen nuorten on vaikea löytää ensimmäistä työpaikkaa. Näin käy varsinkin niille, jotka eivät ole olleet opiskeluaikana oman alansa töissä.

”Meillä on meneillään iso teollinen murros. Esimerkiksi ICT-alan työpaikkoja ei ole nyt helppo löytää”, Räisänen sanoo.

Työttömyysjaksot pitkittyvät varsinkin iäkkäämmillä, heikosti koulutetuilla ja pitkään työmarkkinoiden ulkopuolella olleilla.

”Työttömyyden rakenne on muuttunut koko ajan vaikeammaksi, koska työmarkkinoiden dynamiikka toimii huonosti”, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan Suomen taloudesta puuttuu ”luovan tuhon” mekanismi, jossa työpaikkoja katoaa kannattamattomilta aloilta, mutta niitä syntyy paremman tuottavuuden aloille.

”Yritykset eivät uskalla investoida uuteen tuotantoon. Tulevaisuuden usko on liian heikkoa.”

Harvaan asutussa maassa työpaikat ja työvoima kohtaavat huonosti. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on Räisäsen mukaan tulppa palvelualojen kasvulle pääkaupunkiseudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat