Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wärtsilän mukaan painolastivesien puhdistaminen onnistuu hyvin Suomenkin oloissa

Varustamoalan yhdistyksen toimitusjohtaja Olof Widén sanoi Helsingin Sanomissa maanantaina, ettei Itämeren oloissa toimivia painolastivesien käsittelylaitteistoja ole olemassa. Muun muassa laivamoottoreita tekevän Wärtsilän mukaan väite ei pidä paikkansa, vaan vieraslajit pystytään hyvin puhdistamaan vesistä Suomenlahdellakin.

Kotimaa
 
Noora Hellén
Merirokko on pieni äyriäinen, joka tuli Itämerelle jo 1800-luvulla todennäköisesti laivojen matkassa.
Merirokko on pieni äyriäinen, joka tuli Itämerelle jo 1800-luvulla todennäköisesti laivojen matkassa. Kuva: Noora Hellén

Painolastivesien puhdistaminen vieraslajeista onnistuu hyvin myös Itämerellä ja Suomen merialueen jäissä, sanoo Wärtsilän ympäristöliiketoiminnan johtaja Juha Kytölä.

Kytölä kommentoi Suomen varustamot ry:n toimitusjohtajan Olof Widénin maanantain Helsingin Sanomissa esittämää väitettä, ettei Suomen oloissa toimivia laitteistoja ole olemassa.

”Wärtsilä on kehittänyt laitteistoja, jotka on sertifioitu toimimaan kylmässä ja pakkasessa sekä sameissa ja vähäsuolaisissa vesissä. Väittäisin, että monen muunkin toimittajan laitteistoissa tällaiset olot on otettu huomioon”, Kytölä sanoo.

Painolastivesien puhdistuslaitteistoja tekee maailmalla noin 60 yritystä. Kytölän mukaan laitteiden pitää kestää arktisia ja vähäsuolaisia oloja muuallakin kuin Suomessa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain Suurilla järvillä on monin tavoin samankaltainen ympäristö kuin Suomen merialueilla. Järvet jäätyvät talvella ja ovat suolattomia.

Painolastivedet halutaan puhdistaa, koska niiden mukana eliölajit matkaavat uusiin elinympäristöihin, joissa niistä voi olla suurta haittaa. Suomen merissä elää useita haitallisena pidettyjä vieraslajeja, joista tunnetuin lienee laiturien rakenteet ja poijut sotkeva merirokko.

Wärtsilä tekee vieraslajien poistamiseen kahdenlaisia laitteita. Pienempiin aluksiin sopii laitteisto, jossa suuremmat eliöt eli ravut ja kalat ensin suodatetaan pois. Sitten vesi käsitellään ultraviolettivalolla, joka tappaa pieneliöt tai tekee ne vähintään lisääntymiskyvyttömiksi. Kytölän mukaan valot ovat niin tehokkaita, että ne läpäisevät sameankin veden.

Suomen merialueella käsiteltävät vedet ovat tosin peräisin ulkomaiden satamista, joten Suomenlahden sameus ei täällä päässä olisi muutenkaan ongelma. Painolastitankkeihin imettävät satamavedet voivat olla toisaalta sameita muuallakin maailmassa.

Isoihin aluksiin on tarjolla järjestelmä, jossa vedet suodatuksen jälkeen kloorataan. Kloori tappaa kaikki painolastivedessä olevat eliöt. Liuos neutraloidaan ennen kuin se päästetään takaisin mereen. Kloorausliuokseen valmistamiseen tarvitaan Kytölän mukaan jonkin verran suolaa.

”Mutta Itämeren suolapitoisuus riittää siihen hyvin”, hän sanoo.

Jäätymisongelma koskee painolastitankkien putkistoja ylipäätään. Kytölän mukaan Wärtsilän laitteet toimivat jopa miinusasteisessa vedessä. Laitteistot ovat täysin automaattisia. Hinta vaihtelee 100 000 eurosta noin miljoonaan euroon.

”Niitä on jo asennettu laivoihin, mutta Itämerellä niitä ei ole käytetty, koska sitä ei ole vaadittu”, Kytölä sanoo.

Suomi ei ole ratifioinut kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n piirissä jo vuonna 2004 solmittua sopimusta painolastivesien puhdistamisesta tai jättämisestä satamaan käsiteltäväksi. Eduskunta käsittelee sopimusta tiistaina.

Varustamoala vastustaa laitteistojen tuomia lisäkustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat