Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ haluaa koulutuksen tasa-arvon tarkempaan valvontaan – perustaisi lasten ja nuorten oikeuskeskuksen

Opettajien järjestö haastaa puolueet parantamaan koulutuksen tasa-arvoa.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Opetusryhmien kasvukin uhkaa OAJ:n mielestä tasa-arvoa. Kuvassa 5A-luokka Keravan Ahjon koulussa vuonna 2013.
Opetusryhmien kasvukin uhkaa OAJ:n mielestä tasa-arvoa. Kuvassa 5A-luokka Keravan Ahjon koulussa vuonna 2013. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Opettajien järjestö haluaa turvata koulutuksen tasa-arvon kymmenkohtaisen ohjelman avulla. Yksi keinoista on uusi lasten ja nuorten oikeuskeskus, joka valvoisi kaikkia sivistysoikeuksia.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ esittää, että keskukseen siirrettäisiin oikeusturva-asiat aluehallintovirastoista, ylimmiltä oikeusvalvojilta ja lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

Nykyisellään sivistysoikeuksien valvonta on OAJ:n mukaan hajanaista, ja vanhempien on kohtuuttoman vaikea hahmottaa, miten toimia, jos oikeusturva vaarantuu. Uusi keskus käsittelisi vastedes kaikki koulutukseen ja kasvatukseen liittyvät oikeusturvakysymykset.

OAJ kurkottaa tasa-arvon tiekartallaan jo kohti seuraavia eduskuntavaaleja ja haastaa kaikki puolueet vastaamaan ehdotuksiinsa syyskuun loppuun mennessä.

Muita keinoja koulutuksen tasa-arvon turvaamiseksi olisivat esimerkiksi asteittainen siirtyminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen, lähikoulujen tukeminen ja opetusryhmien liiallisen eriytymisen estäminen.

Yli kolmevuotiaiden varhaiskasvatuksen OAJ muuttaisi osapäiväisesti maksuttomaksi. Uudistus voitaisiin toteuttaa portaittain viisivuotiaista aloittaen. Samalla voitaisiin luopua kotihoidon tuen sisaruslisistä yli kolmevuotiailta.

Kuntien pitäisi vahvistaa lähikouluja järjestämällä painotettua opetusta, valinnaisaineita ja kerhotoimintaa yhdenvertaisesti jokaisessa koulussa. Vaikeammilla alueilla toimivien koulujen pitäisi saada lisärahoitusta.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan koulutuksen tasa-arvo on murenemassa, kun oppimistulosten erot kasvavat ja lasten oikeus saada varhaiskasvatusta vaihtelee kunnasta riippuen.

Peruskoulun aikana oppilaan saaman opetuksen määrässä voi olla jopa yhden lukukauden suuruinen ero. Myös ammattikouluverkko supistuu kovien menoleikkausten takia, ja sama uhkaa lukioverkkoa, OAJ ennakoi.

Luukkainen muistuttaa, että maakuntauudistuksen jälkeen koulutus on kuntien päätehtävä.

”Joka kolmannessa kunnassa syntyy kuitenkin vuosittain alle 25 lasta, ja moni perhe muuttaa kasvukeskuksiin. Keskustelua pitäisi uskaltaa käydä siitäkin, millä ratkaisuilla turvataan laadukkaan koulutuksen saatavuus. Pelkän koulurakennuksen läheisyys ei sitä tee”, Luukkainen sanoo järjestön tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat