Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siwat ja Valintatalot katoavat toukokuusta alkaen – Kesko sai ostaa Suomen Lähikaupan

Muutostyöt alkavat jo ensi kuussa. Taustalla on, että Kesko osti Suomen Lähikaupan.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Siwat ja Valintatalot muutetaan vaiheittain K-marketeiksi.
Siwat ja Valintatalot muutetaan vaiheittain K-marketeiksi. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi ensi kuusta alkaen, Kesko kertoo tiedotteessaan.

Syynä on, että Kesko osti Siwojen ja Valintatalojen entisen omistajan Suomen Lähikaupan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi kaupalle siunauksensa maanantaina sillä ehdolla, että Kesko yrittää myydä Suomen Lähikaupalle kuuluneista myymälöistä 60.

Kaikkiaan Suomen Lähikaupalla on noin 600 Siwaa ja Valintataloa.

Kesko tiedotti kaupan toteutumisesta tiistaina.

”Uudistuvista K-marketeista syntyy Suomen kattavin ja palvelevin lähikauppaverkosto”, arvioi Keskon varatoimitusjohtaja, päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala tiedotteessa.

Siwat ja Valintatalot muutetaan vaiheittain K-marketeiksi. Tavoitteena on saada muutostyöt valmiiksi seuraavan vuoden aikana.

Kaupan seurauksena Kesko rekrytoi ja kouluttaa satoja uusia K-kauppiaita. Kaikki uudet kaupat on määrä siirtää K-kauppiaille kahden seuraavan vuoden aikana.

Osa Valintataloista saattaa muuttua Lidleiksi.

Myyntiin tulevat myymälät kiinnostavat myös Lidliä, sanoo toimitusjohtaja Lauri Sipponen. ”Jokainen katsotaan läpi ja tutkitaan.”

Lidl suunnittelee myymäläverkostonsa huomattavaa laajentamista. Se aikoo Sipposen mukaan avata tänä vuonna yli kymmenen uutta myymälää. Myös tulevina vuosina se kaavailee laajentuvansa yli kymmenen myymälän vuosivauhtia niin, että vuonna 2020 myymälöitä olisi noin 200.

Sipponen ei halua veikkailla, moniko Suomen Lähikaupan myymälöistä mahdollisesti päätyy Lidlille. Valtaosa Siwoista on Lidlille todennäköisesti liian pieniä, mutta osa Valintataloista voisi tulla kyseeseen. Lidlissä myyntipinta-alan on oltava Sipposen mukaan noin 1200–1400 neliötä.

Lidlin kiinnostukseen vaikuttaa myymälän hinnan lisäksi paljon myös myymälän sijainti suhteessa liikennevirtoihin ja muuttoliikkeeseen.

”Sellaiset alueet ovat hankalia, joilla väestökehitys on negatiivista”, Sipponen sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolla tuskin on vastaan sanottavaa, jos Lidl haluaa ostaa jonkun myyntiin tulevista kaupoista, koska Lidlin myymälöitä ei yleensä entuudestaan ole niiden lähellä.

”Valtaosassa Lidl kelpaa ostajaksi, meidän osalta ei ole ongelmaa”, arvioi tutkimuspäällikkö Maarit Taurula KKV:stä.

Sen sijaan S-kauppa on niin lähellä monia myyntiin tulevia myymälöitä, että S-ryhmä ei KKV:lle kelpaa niiden ostajaksi. Tällaisia sijainteja on Tourulan mukaan valtaosa 60 myymälästä.

KKV arvioi, että joillekin myymälöistä on todennäköisesti vaikeaa löytää ”soveltuvia tai kiinnostuneita” ostajia. Keskon yrityskauppa ei raukea, vaikka se ei saisikaan myytyä kaikkia 60 myymälää. Keskon on yritettävä löytää niille ostajia ensin itse. Määräajan jälkeen myynti siirtyy kaupan osapuolista riippumattomalle uskotulle miehelle.

Siwojen ja Valintatalojen siirtyminen Keskolle johtaa Suomen päivittäistavaramarkkinoiden keskittymiseen entisestään, KKV myöntää.

Virasto perusteli lupaa kaupalle kuitenkin sillä, että Suomen Lähikaupan taloudellinen tilanne on pitkään ollut vaikea. Sen osuus päivittäistavarakaupasta on supistunut vuodesta 2007 lähes puoleen. Viime vuonna se teki kahdeksan miljoonaa euroa tappiota.

”Lähikaupan taloustilanteesta KKV:lle annettujen tietojen perusteella yhtiö olisi joka tapauksessa poistunut lähitulevaisuudessa markkinoilta”, virasto totesi tiedotteessaan.

Suomen Lähikauppa on tehnyt pitkään tappiota. Keskon ostopäätöksessä painoi etenkin halu saada kauppapaikkoja.

”Strategiamme mukaisesti haemme kasvua päivittäistavarakaupassa uudistamalla ja kasvattamalla lähimarkkinaverkostoamme. Suomen Lähikaupalla on erinomaisia liikepaikkoja, ja yrityskaupan myötä pystymme toteuttamaan strategiaamme suunniteltua nopeammin ja merkittävästi pienemmillä investoinneilla”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander tiedotteessa.

Suomen Lähikaupan liikevaihto vuonna 2015 oli 935,7 miljoonaa euroa. Sillä on noin 600 Siwaa ja Valintataloa. Työntekijöitä on noin 3 800.

Suomen Lähikaupan ja Keskon yhteenlaskettu markkinaosuus on 39,1 prosenttia päivittäistavarakaupassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat