Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmistö suomalaisista hankkii auton pitkällä lainalla – ja siitä voi koitua ongelmia

Harva uuden auton ostaja maksaa lainan pois. Yleensä auto vaihtuu ennen kuin lyhennykset loppuvat.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Automyyjä Mika Ajalin esittelee Minna Markkaselle tämän uuden auton toimintoja. Petri Tuomola katselee vieressä.
Automyyjä Mika Ajalin esittelee Minna Markkaselle tämän uuden auton toimintoja. Petri Tuomola katselee vieressä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turkulainen Minna Markkanen kuuntelee tarkasti, kun Mika Ajalin käy luovutuslistaa läpi. Markkanen on hakemassa uutta autoaan Turun Delta-Autosta. Ajalin tietää, että asiakkaalla on luovutustilaisuudessa tunteet pinnassa.

”Turhaa minä luettelen näitä radion eri ominaisuuksia, sillä sinä olet unohtanut suurimman osan, kun lähdet ajamaan. Käy sitten rauhallisemmalla ajalla ohjekirjaa läpi”, Ajalin hymyilee.

Farmari-Kia on Markkaselle tuttu auto, edellinen on vain parin vuoden ikäinen. Nyt autonhankinta käynnistyi keväisen autokuumeen ja halvan rahoitustarjouksen siivittämänä.

”Uudessa autossa on muutamia ominaisuuksia, jotka puuttuivat edellisestä autosta, kuten automaattivaihteisto. Tärkeintä kuitenkin oli, ettei kuukausierä noussut kuin muutamalla kympillä”, Markkanen kertoo.

Valtaosa uuden auton ostajista hankkii autonsa Markkasen tapaan rahoituksella. Auton hankintahinnasta osa katetaan käsirahalla ja loput lainalla. Noin puolet uusista autoista rahoitetaan autorahoitusyhtiön, kuten maahantuojan oman rahoitusyhtiön tai pankkisidonnaisen rahoitusyhtiön kautta. Loput rahoituksista haetaan pankista.

Suomen suurin autorahoittaja Santander Consumer kertoo, että pitkät, jopa kuuden vuoden rahoitusajat ovat lisääntyneet. Kuitenkin suurin osa auton ostajista vaihtaa auton jo kahden tai kolmen vuoden kuluttua hankinnasta.

”Maksuaika on keino säätää kuukausierä asiakkaalle sopivaksi. Nykyään eletään tarkkaa kuukausitalouden aikaa. Asiakkaat laskevat eri kuukausimaksut, kuten viihdepalvelut, asuntolainan lyhennykset ja puhelinmaksut, ja mitoittavat auton maksun sitten sopivaksi kuukausibudjettiinsa”, myyntijohtaja Sampo Karjalainen Santander Consumerista sanoo.

Käytännössä asiakas siis maksaa auton käytöstä ja sen arvon alenemasta, eikä hänen ole tarkoituskaan maksaa koko lainapääomaa pois. Kuukausierän säätämiseen liittyy kuitenkin riskejä. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtaja Erik Sirén neuvoo auton ostajaa tekemään itselleen stressitestin.

Tärkeintä on pitää huoli siitä, että auton arvo on koko laina-ajan enemmän kuin loppuvelan määrä. Näitä voi vertailla pitämällä mielessä, että auton keskimääräinen arvon alenema on hankintahinnasta ja automerkistä riippuen noin 14 prosenttia vuodessa.

”Autoa ostaessa pitää malttaa mielensä, eikä miettiä ainoastaan sitä, millaiset hevosvoimat autossa on tai millaiset vanteet haluaa. Mitä esimerkiksi tapahtuu, jos jää työttömäksi”, Sirén sanoo.

Mika Ajalin kertoo, että osa alan toimijoista ei kanna huolta asiakkaan mahdollisesta maksukyvyttömyydestä. Liikkeeseen astelevalla asiakkaalla voi olla 8 000 euron arvoisesta autostaan vielä 10 000 euroa velkaa. Kauppias kuitenkin arvioi auton arvoksi 10 000 euroa, joka on loppuvelan määrä. Sitten kauppias pumppaa uuden auton hinnan 2 000 euroa korkeammaksi, joten vanha velka piilotetaan uuden velkaan.

”Tämä toistuu parin vuoden välein, ja asiakkaalle voi olla vähitellen kertynyt 15 000 euroa ylimääräistä velkaa. Silti autokuumeen iskiessä pitäisi saada taas uusi auto. Parissa tapauksessa minun on pitänyt kieltäytyä kaupoista, mutta aina löytyy liike, joka on valmis kauppoihin”, Ajalin harmittelee

Historiallisen alhainen korkotaso houkuttelee asiakkaita autokaupoille autoveron nostamisesta huolimatta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) lakimies Gunveig Planting muistuttaa, että korkotarjousten sijaan on aina katsottava kuluttajansuojalain mukaista todellista vuosikorkoa.

KKV ja aluehallintovirasto seuraavat jatkuvasti, miten autokaupat kertovat autorahoituksen tiedoista. Kauppojen pitää lainsäädännön mukaan antaa riittävästi tietoja rahoituksesta, että kuluttaja saa oikean käsityksen siitä, mitä auton ostaminen luotolla maksaa.

Autokauppojen mainonta on siistiytynyt villeistä päivistä, jolloin asiakasta harhautettiin erilaisilla kylkiäisillä.

”Automainonnassa oli pitkään puutteita, ja liikkeet käyttivät aggressiivisia keinoja, joissa kuluttajan huomio yritettiin kiinnittää kaikkiin muihin asioihin kuin siihen, miten kallis luotto tulee olemaan”, Planting kertoo.

Miten sitten löytää oikeanlaisen rahoituksen uudelle autolle? Kaikki asiantuntijat toistavat mantran lailla, että tee vertailua ajan kanssa ja pyydä useita tarjouksia.

”Kuluttajan ei ole helppo sukkuloida rahoitusmaailmassa. Rahoituksessa on niin monta liikkuvaa tekijää, ettei voi antaa kolmea ranskalaista viivaa siitä mitä pitää ottaa huomioon autoa ostaessa”, Planting painottaa

Perinteisten autorahoitusmuotojen lisäksi markkinoilla on myös erilaisia paketeja, joissa rahoituksen lisäksi kuukausimaksuun voi lisätä vakuutukset ja huollot. Näitä ovat muun muassa Nordean Select ja Santanderin All-in-one.

”Yritykset keksivät uusia tuotteita vastatakseen asiakkaiden tarpeisiin. Osalle kuluttajista on helpompaa, jos joku toinen on kasannut tarpeet yhteen pakettiin”, Planting sanoo.

Santanderin Karjalainen kertoo, että All-in-one on useissa maissa yleinen rahoitusmuoto. Suomessa yrityksen tähtäimessä on kasvattaa sen osuus kymmeneen prosenttiin autorahoituksesta. All-in-onen ideana on, että kahden tai kolmen vuoden käytön jälkeen kuluttajan on myytävä auto. Rahoitusmuoto siis vastaa ison viimeisen erän rahoitusta tai yritysleasingia.

”Se on riskiturvallinen, eli me takaamme autolle hyvityshinnan. Asiakkaan ei tarvitse miettiä auton markkinahintaa, eikä asiakkaalle jää velkaa käyttöajan jälkeen”, Karjalainen kertoo.

Käytettyjen autojen kaupasta aiheutuu vuosittain satoja kuluttajariitoja. Planting kertoo, että uusien autojen rahoituksesta ei tule kuin yksittäisiä tapauksia.

”Ne koskevat yleensä ennakoimattomia tilanteita kuten erimielisyyksiä viivästyskoron määräytymisestä ja laskujen aikatauluista”, Planting kertoo.

Minna Markkasen uuden auton luovutus on valmis, ja auto on valmis ajettavaksi liikkeestä ulos. Jännitys ei ole ihan vielä laantunut.

”Aja sinä se ulos. Minä kuitenkin kolaroisin sen”, Markkanen nauraa autokauppias Ajalinille.

Vesa-Matti Väärä
Minna Markkanen allekirjoittaa uuden auton luovutusasiakirjaa. Automyyjä Mika Ajalin on juuri esitellyt auton toiminnot.
Minna Markkanen allekirjoittaa uuden auton luovutusasiakirjaa. Automyyjä Mika Ajalin on juuri esitellyt auton toiminnot.

 

Hybridi on kallein vaihtoehto, etanoli halvin

Hybridiauton tai täyssähköauton hankinta on ympäristöystävällinen, muttei taloudellinen valinta. HS pyysi Motivaa laskemaan eri käyttövoimien vaikutukset uuden auton kokonaiskustannuksiin. Motivan asiantuntija Vesa Peltola käytti esimerkkiautona Volkswagen Golfia, jonka valikoimasta löytyy bensiini ja diesel-versioiden lisäksi flexfuel-, kaasu-, hybridi- ja sähköauto.

”Suomalaisen keskimääräiset vuotuiset ajokilometrit ovat 18 000. Halvemmalla käyttöenergialla toimivat autot tulevat tietenkin suhteellisesti edullisemmiksi, mitä enemmän niillä ajaa”, Peltola sanoo.

Kokonaiskustannuslaskemassa otetaan huomioon pääomakustannukset, eli muun muassa auton arvon alenema sekä käyttökustannukset eli esimerkiksi polttoaine.

”Yleisenä havaintona voinee todeta, että energiakustannusten pienentyessä "pelkkien bensojen" laskeminen johtaa yhä pahemmin harhaan kustannuslaskelmissa”, Peltola sanoo.

Vertailun halvin vaihtoehto on etanolia käyttävä flexfuel-auto. Bensiiniversio jäi neljän käyttövuoden aikana muutaman kympin ja diesel tuhannen euron päähän. Kalleimmat vaihtoehdot ovat bensahybridi, jossa Peltola laski bensiinin osuudeksi puolet ja sähkön puolet sekä täysähköauto. Nämä versiot ovat yli 10 000 euroa muita versioita kalliimpia. Hinnat on haettu Autontuojat ry:n autotaulukosta.

”Hydridin ja sähköauton arvon alenema on nyt laskettu samantasoiseksi kuin bensiinin, mutta todellisuudessa niiden arvo laskee selvästi enemmän”, Peltola sanoo.

Teoriassa sähköautollakin on vuotuinen ajokilometrimäärä, jonka jälkeen se olisi bensiiniä kannattavampi. ”Käytännössä sen tavoittaminen ei ole ollut mahdollista, sillä nykyisten sähköautojen toimintasäde ei riitä, vaan auto vaatisi välilatauksen.”

Sähköauton hankinnan suuri riski on sen akku.

”Akun arvo pitäisi laskea käyttökustannuksiin, sillä se on jokaisen ajetun kilometrin myötä lähempänä vaihtoa. Sähköauto onkin tietynlainen kustannuspommi, sillä akun vaihdosta voi tulla 15 000 euron kustannus”, Peltola sanoo.

Autorahoituksen vaihtoehtoja

Autorahoitus tasaerällä

Tasaerällä maksettava autorahoitus on turvallinen vaihtoehto, jossa auto toimii lainan vakuutena. Uuden auton käsiraha on yleensä 0-20 prosenttia hankintahinnasta. Vanha auto käy vaihdossa käsirahasta. Todellinen korko vaihtelee rahoitusyhtiöittäin ja autoliikkeitään nollasta yli kuuteen prosenttiin. Korkoon vaikuttavat myös luotonperustamismaksu (0-200 euroa) ja kuukausittaiset käsittelymaksut (0-10 euroa). Korko voi vaihdella neljän vuoden maksuajalla 3000 euroa.

Autorahoitus viimeisellä suuremmalla erällä

Viimeisellä poikkeavalla maksuerällä tehtävä autorahoitus sopii niille, jotka aikovat vaihtaa autoa muutaman vuoden kuluttua. Rahoituksessa maksetaan käytännössä auton käytöstä ja arvon alenemasta. Korot ja muut kulut vastaavia kuin tasaerärahoituksessa. Rahoitustavan riski on siinä, että auton arvo voi laskea velkapääoman alle.

Pankkilaina vakuudella tai ilman vakuuksia

Pankkilainassa auton omistusoikeus siirtyy ostajalle, toisin kuin autorahoituksessa, joten pankkilainan hankkiminen voi olla myös imagokysymys. Autorahoituksessa joutuu esimerkiksi pyytämään maksullisen maastavientiluvan rahoitusyhtiöltä. Pankkilaina sidotaan euriboriin, jonka päälle tulee pankin määrittämä marginaali. Jos lainan vakuutena on esimerkiksi asunto, lainan todellinen korko on noin kolme prosenttia. Vakuudettoman lainan korko nousee jopa seitsemään prosenttiin. Jos pankissa on käytössä bonusjärjestelmä, laina kerryttää bonuksia.

Rahoituspaketti (esim. All-in-one ja Select)

Kiinteällä kuukausierällä toimiva rahoituspaketti, joissa auto palautetaan sopimusajan jälkeen. Hyvin pidetystä autosta voi saada sopimuskauden jälkeen myyntivoittoa. Pakettiin voi valita määräaikaishuollot, korjaukset, vakuutukset ja renkaiden säilytyksen. Rahoituksen korko vaihtelee autoliikkeittäin viidestä prosentista alas päin.

Oikaisu 13.4.2016 kello 18.24: Grafiikan lukuja tarkennettu kaasuauton kohdalla, koska laskelmassa oli käytetty liian suurta keskikulutusta. Kaasuauton energiakustannukset neljän vuoden aikana ovat 3 591euroa, eivät 4 928 euroa. Näin kaasuauton kokonaiskustannukset ovat 30 658 euroa, eivät 31 994 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat