Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punaisen Ristin johtaja HS:n haastattelussa: Älkää unohtako huolehtia suomalaisten tarpeista

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer sanoo, että vielä on aivan liian aikaista arvioida, miten Euroopassa on onnistuttu pakolaiskriisin hoitamisessa.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer tutustui SPR:n vastaanottokeskukseen Helsingin Ruskeasuolla tiistaina.
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer tutustui SPR:n vastaanottokeskukseen Helsingin Ruskeasuolla tiistaina. Kuva: Markus Jokela / HS

Turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa voidaan tehdä paha virhe, jos keskitytään pelkästään heidän tarpeisiinsa ja unohdetaan huolehtia paikallisväestön tarpeista, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer, joka vierailee Suomessa tänään.

Maurer korostaa, että kotouttamisen voi tehdä ja siinä voi onnistua monella tavalla, mutta se ei onnistu, jos paikalliset kokevat, että heitä ei kohdella tasapuolisesti.

”Olemme nähneet saman ilmiön vuosien varrella monissa maissa, monissa eri konfliktitilanteissa. Ihmiset eivät lähtökohtaisesti ole rasistisia tai muukalaisvastaisia, mutta jos he kokevat, että heidän turvallisuutensa tai palvelunsa heikkenevät, ongelmia tulee varmasti.”

”Turvapaikanhakijoiden tarpeista on tietysti huolehdittava, mutta on tärkeää huolehtia myös paikallisen väestön terveyspalveluista, koulutuksesta ja asumisesta. Jos näiden ja turvapaikanhakijoiden palvelujen välillä ei ole tasapainoa, luodaan pohjaa muukalaisvastaisuuden nousulle”, Maurer sanoo.

Maurerin mukaan vielä on aivan liian aikaista arvioida, miten Euroopassa on onnistuttu pakolaiskriisin hoitamisessa. Hän ennustaa kuitenkin muutoksia nykytilanteeseen.

”En voi kuvitella, että tilanteesta selvittäisiin ilman, että EU-maat jakavat taakkaa tasaisemmin ja rakentavat yhtenäisempiä käytäntöjä. Se tarkoittaa todennäköisesti myös sitä, että tulijat eivät voi vapaasti valita, mihin haluavat asettua.”

”Tilanne on monimutkainen ja vaikea. Hätää pakenevia pitää auttaa, mutta on myös ymmärrettävää, että Euroopan maat haluavat hallita maahanmuuttoa ja päättää itse siitä, millaisen määrän ihmisiä ne voivat ottaa vastaan.”

Suomi saa Maurerilta kehuja vapaaehtoisten tekemästä työstä ja siitä, että turvapaikanhakijat pyritään saamaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa jo varhaisessa vaiheessa.

”Olen erityisen vaikuttunut siitä, että lapset pääsevät opiskelemaan tavalliseen lähikouluun. Se auttaa sekä lapsia että heidän perheitään sopeutumaan yhteiskuntaan.”

Maurerin johtama Punaisen Ristin kansainvälinen komitea tekee työtä kriisialueilla muun muassa Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa ja Jemenissä.

Juuri nyt Maurer on erityisen huolissaan EU:n ja Turkin solmimasta siirtolaissopimuksesta. Sen mukaan Turkista Kreikkaan tulevia pakolaisia palautetaan takaisin Turkkiin. Jokaista palautettua kohti EU on luvannut vastineeksi ottaa Turkin pakolaisleireiltä yhden syyrialaisen pakolaisen.

”Meillä on suuria huolia tähän sopimukseen liittyen. Jokaisella on sekä oikeus hakea turvapaikkaa että saada hakemukselleen yksilöllinen käsittely. Tämä oikeus on vaarassa, kun ihmisiä siirretään joukoittain. EU-maiden johtajien on nyt tärkeä varmistaa, että kansainvälistä oikeutta noudatetaan”, Maurer sanoo.

Maurer on Suomessa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan vieraana. Hän tapasi tiistaina myös ulkoministeri Timo Soinin, pääministeri Juha Sipilän ja presidentti Sauli Niinistön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat