Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa Valintataloista saattaa muuttua Lidleiksi – ”Jokainen katsotaan läpi ja tutkitaan”

Lidlin kiinnostukseen vaikuttaa myymälän koko ja sijainti. Keskon on yritettävä myydä 60 haltuunsa päätynyttä Siwaa ja Valintataloa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Osa Valintataloista saattaa muuttua Lidleiksi Keskon ostettua Suomen Lähikaupan.

Tiistaina toteutuneessa kaupassa Keskolle päätyi yli 600 Siwaa ja Valintataloa, jotka se aikoo muuttaa K-marketeiksi ensi kuusta alkaen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kuitenkin asetti kaupan ehdoksi, että Keskon on yritettävä myydä 60 haltuunsa siirtyvää Siwaa ja Valintataloa, jotta vältetään kaupan liiallinen keskittyminen.

Lista myyntiin tulevista myymälöistä löytyy jutun lopusta.

Ne kiinnostavat myös Lidliä, sanoo toimitusjohtaja Lauri Sipponen.

”Jokainen katsotaan läpi ja tutkitaan”, hän kertoo.

Lidl suunnittelee myymäläverkostonsa huomattavaa laajentamista. Se aikoo Sipposen mukaan avata tänä vuonna yli kymmenen uutta myymälää. Myös tulevina vuosina se kaavailee laajentuvansa yli kymmenen myymälän vuosivauhtia niin, että vuonna 2020 myymälöitä olisi noin 200.

Sipponen ei halua veikkailla, moniko Suomen Lähikaupan myymälöistä mahdollisesti päätyy Lidlille. Valtaosa Siwoista on Lidlille todennäköisesti liian pieniä, mutta osa Valintataloista voisi tulla kyseeseen. Lidlissä myyntipinta-alan on oltava Sipposen mukaan noin 1 200–1 400 neliötä.

Lidlin kiinnostukseen vaikuttaa myymälän hinnan lisäksi paljon myös myymälän sijainti suhteessa liikennevirtoihin ja muuttoliikkeeseen.

”Sellaiset alueet ovat hankalia, joilla väestökehitys on negatiivista”, Sipponen sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolla tuskin on vastaan sanottavaa, jos Lidl haluaa ostaa jonkun myyntiin tulevista kaupoista, koska Lidlin myymälöitä ei yleensä entuudestaan ole niiden lähellä.

”Valtaosassa Lidl kelpaa ostajaksi, meidän osalta ei ole ongelmaa”, arvioi tutkimuspäällikkö Maarit Taurula KKV:stä.

Sen sijaan S-kauppa on niin lähellä monia myyntiin tulevia myymälöitä, että S-ryhmä ei KKV:lle kelpaa niiden ostajaksi. Tällaisia sijainteja on Tourulan mukaan valtaosa 60 myymälästä.

KKV arvioi, että joillekin myymälöistä on todennäköisesti vaikeaa löytää ”soveltuvia tai kiinnostuneita” ostajia. Keskon yrityskauppa ei raukea, vaikka se ei saisikaan myytyä kaikkia 60 myymälää.

Keskon on yritettävä löytää niille ostajia ensin itse. Määräajan jälkeen myynti siirtyy kaupan osapuolista riippumattomalle uskotulle miehelle.

Siwojen ja Valintatalojen siirtyminen Keskolle johtaa Suomen päivittäistavaramarkkinoiden keskittymiseen entisestään, KKV myöntää.

Virasto perusteli lupaa kaupalle kuitenkin sillä, että Suomen Lähikaupan taloudellinen tilanne on pitkään ollut vaikea. Sen osuus päivittäistavarakaupasta on supistunut vuodesta 2007 lähes puoleen. Viime vuonna se teki kahdeksan miljoonaa euroa tappiota.

”Lähikaupan taloustilanteesta KKV:lle annettujen tietojen perusteella yhtiö olisi joka tapauksessa poistunut lähitulevaisuudessa markkinoilta”, virasto totesi tiedotteessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat