Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikkojen kesälomaruletti on pian pyöritelty – ajankohtaan pettyneet saattavat syyttää esimiestä jopa kiusaamisesta

Työhyvinvoinnin asiantuntija: ”Ihmisen pitää saada kokea, että loman määräytymisessä näkyy hänen oma kädenjälkensä.”

Kotimaa
 
Katarina Sällylä / HS
Hietaniemen uimarannalla nautittiin helteestä 3. heinäkuuta 2015.
Hietaniemen uimarannalla nautittiin helteestä 3. heinäkuuta 2015. Kuva: Katarina Sällylä / HS
Fakta

Vähintään kaksi viikkoa yhtäjaksoista lomaa

  Vuosilomapäivistä pitää lain mukaan sijoittaa kesälomakaudelle vähintään 24 päivää eli neljä viikkoa.

  Loma on annettava ensisijaisesti yhdenjaksoisena. Loma voidaan kuitenkin jakaa pidettäväksi osissa, jos se työn käynnissä pitämiseksi on välttämätöntä. Vähintään kaksi viikkoa lomasta on kuitenkin oltava yhdenjaksoista.

  Kesälomakausi alkaa 2. toukokuuta ja päättyy 30. syyskuuta.

  Työnantaja päättää vuosiloman ajankohdan. Ajankohtaa koskeva ilmoitus on sitova.

Lähde: Vuosilomalaki

Juhannukseen on enää kymmenen viikkoa ja kesälomaruletti alkaa olla työpaikoilla pyöritetty. Tasapuolisuutta on noudatettu, vakuuttavat HS:n haastattelemat henkilöstöjohtajat.

Työterveyslaitos on eri mieltä. Sen mukaan lomakierto aiheuttaa monesti työntekijöissä epäoikeudenmukaisuuden tunteita, jotka saattavat poikia työpaikalle lisää muitakin ristiriitoja.

Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka Tampereen yliopistosta pitää tärkeimpänä, että työntekijät saavat itse vaikuttaa lomansa ajankohtaan.

”Ihmisen pitää saada kokea, että loman määräytymisessä näkyy hänen oma kädenjälkensä. Samalla tavoin pitäisi päästä vaikuttamaan työvuorosuunnitteluun.”

Tärkeää on Mankan mukaan myös, että lomapalapelin yhteiset pelisäännöt ovat jo etukäteen kaikkien tiedossa.

”Loman pitäisi olla palautumisen aikaa, iloa ja virkistystä. Jos työpaikalle palataan pahalla päällä, se tuo varmasti lisäkuluja sairausmenoihin.”

Lomien jaosta saattaa aiheutua työpaikoilla ristiriitoja, jotka jäävät muhimaan synnyttäen epäoikeuden tunnetta muissakin asioissa. Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Maarit Vartia-Väänänen sanoo paineiden kohdistuvan esimieheen.

”Ihmiset voivat kokea epäoikeudenmukaisuutta ja eriarvoisuutta lomien ja työvuorojen määräämisessä. Usein he silloin syyttävät esimiestä epäasiallisesta kohtelusta ja kiusaamisestakin.”

Jos kaikki työyhteisössä eivät voi lomailla yhtä aikaa, Vartia-Väänänen neuvoo jakamaan lomat mahdollisimman avoimesti ja selkeitä, kaikkien tiedossa olevia kriteerejä noudattaen.

Vartia-Väänänen muistuttaa, etteivät lomatoiveet ole pelkästään tunneasia.

”Varsinkin pienten lasten perheillä niitä määrittävät käytännön syyt. Jotkut haluavat pitää perheessä lomaa yhtä aikaa, toiset taas vuorotella puolison kanssa päiväkotien loma-ajan.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri sanoo, että yksiköissä huomioidaan lomatoiveet, elämäntilanteet ja perheen yhteiset lomat niin hyvin kuin se on mahdollista.

”Tasapuolisuutta ei voi unohtaa. Myös perheettömillä on oikeus vuorollaan lomailla heinäkuussa. Jos niin sattuu, että loma ei ole tänä vuonna osunut parhaaseen hetkeen, se voidaan todennäköisimmin toteuttaa ensi vuonna täysin toiveiden mukaan.”

Yhtenäistä koko Husin kattavaa lomasysteemiä ei ole, vaan esimiehet vastaavat lomien tasapuolisuudesta.

”Suosituimmalla loma-ajalla lomaillaan vuorovuosittain. Meillä ala toimii 24/7, joten henkilöstö on tietoinen toiminnan vaatimuksista jo alalle tullessaan. Siksi he sopeutuvat siihen, etteivät voi itse määrätä loma-ajastaan”, Sonkeri toteaa.

Arttu Kokkonen
Olavi Uusivirta villitsi festariyleisöä Ilosaarirockissa kesällä 2014.
Olavi Uusivirta villitsi festariyleisöä Ilosaarirockissa kesällä 2014.

S-ryhmässä lomakäytännöissä on pyritty yhtenäiseen malliin eri yrityksissä. Tavoitteena on yhä enemmän aikaistaa loma-ajan suunnittelua.

”Toiveet henkilöstöltä otetaan vastaan tammi–maaliskuun aikana. Lomat pyritään jakamaan toiveet ja perhetilanteet huomioiden sekä halutuimpia vapaaviikkoja kierrättäen”, kertoo henkilöstöjohtaja Susa Nikula.

Kesätyöntekijät tulevat S-ryhmässä avuksi suurimpaan osaan yksiköitä, Nikula kiittää. ”En tunnista, että lomasuunnittelu aiheuttaisi suurempaa vääntöä.”

Kelassa ei varsinaisesti kierrätetä lomia. Lomien ajankohdat on määritetty toimihenkilöitä kuulemalla.

”Pääsääntöisesti lomat sijoitetaan ensisijaisesti heinäkuulle. Tämä koskee erityisesti suunnittelu-, asiantuntija- ja esimiestehtäviä. Vuosilomien mahdollisimman samanaikainen pitäminen lisää yhteistä työaikaa”, korostaa henkilöstöjohtaja Pasi Lankinen.

Asiakaspalvelussa heinäkuun miehitys riippuu Lankisen mukaan paikkakunnasta ja asiointimääristä. ”Kesällä osa pienistä toimistoista voi olla kiinni tietyn ajan.”

Lankinen tunnistaa loma-ajankohdan herättävän suuria tunteita työyhteisössä.

”Ehkä siksi, että kyse on oman työn ja yksityiselämän hallinnasta. Oman mielipiteen huomioimatta jättäminen synnyttää helposti tunnetta siitä, ettei henkilöä arvosteta työpaikalla.”

Arttu Kokkonen
Olavi Uusivirta villitsi festariyleisöä Ilosaarirockissa kesällä 2014.
Olavi Uusivirta villitsi festariyleisöä Ilosaarirockissa kesällä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat