Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus patistaa työttömiä ja maahanmuuttajia yrittäjiksi

Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä tiukentamalla työttömyysturvan ehtoja. Tukea suunnataan nyt etenkin pienimmille yrityksille.

Kotimaa
 
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Hallitus rakentaa väyliä yrittäjyyteen työttömille ja maahanmuuttajille. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vakuuttaa, että ohituskaista start up- maahanmuuttajayrittäjälle ei ole suomalaiselta työttömältä pois. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että säätiöiden verovapaus kasvuyritysten pääomatarpeita helpottamaan on työn alla. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Janne Järvinen
Fakta

Hallituksella kova työllisyystavoite

 Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste tämän hallituskauden aikana 72 prosenttiin, mikä tarkoittaa 110 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2019 mennessä.

 Tavoite on kova, sillä työllisyysaste on nyt 68 prosenttia.

 Hallitus laskee, että työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus toisi toteutuessaan 35 000 työpaikkaa.

Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä tiukentamalla työttömyysturvan ehtoja. Lisäksi valtion rahaa aiotaan hyödyntää työllistämisessä nykyistä luovemmin.

Hallitus haluaa suunnata tukensa nyt etenkin pienimmille mikroyrityksille. Tiistaina julkistetuilla yrittäjyys- ja työllisyyspaketeilla koitetaan innostaa jopa työttömät ja maahanmuuttajat yrittäjiksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että uusia työpaikkoja syntyy, vaikka lukuja hän ei anna. ”Nyt päätetyt toimet vievät meitä pitkälle eteenpäin, lähelle 110 000 uuden työpaikan kokonaistavoitetta. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka monta työpaikkaa näillä toimilla täsmällisesti syntyy”, Rehn sanoi.

Keppiä työttömälle:

Hallitus aikoo tiukentaa työttömän velvollisuutta ottaa vastaan työtä. Työtä pitää ottaa vastaan nykyistä kauempaa ja myös oman alan ulkopuolelta.

Nykyisin työtön voi kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutustaan tai työkokemustaan.

Tämä ammattitaitosuoja saatetaan poistaa kokonaan tai lyhentää esimerkiksi puoleentoista kuukauteen.

Hallitus aikoo myös tiukentaa velvollisuutta osallistua työllistämistä edistäviin palveluihin. Jos niistä kieltäytyy, jo nyt voi saada karenssia eli menettää oikeutensa työttömyysetuuteen.

Keppikeinoista kerrotaan lisää ensi maanantaina.

Porkkanoita työttömälle:

Hallitus haluaa muuttaa työttömyysturvaa niin, että se kannustaisi itsensä työllistämiseen. Työtön voisi aloittaa joko pää- tai sivutoimisesti yrittäjänä, vaikka olisi työtön.

”Nykyisin ongelmana on se, että moni työtön ei uskalla ottaa riskiä ja ryhtyä yrittäjäksi. Jos yritys ei menestykään, paluu takaisin työttömyysturvalle on vaikeaa”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi.

Työttömyysturvan voisi muuttaa starttirahaksi, aloittavan yrittäjän tueksi, tai etuutta voisi käyttää palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen, joka tarkoittaa tukea matka- ja muuttokuluihin. Palkkatuki tarkoittaa, että työnantaja saa tukea, jos hän palkkaa työttömän.

Työttömälle tulisi mahdollisuus antaa työnäyte: siis olla jonkin aikaa työnantajan palveluksessa ilman työsuhdetta ja näyttää tälle, mitä osaa.

Porkkanoita työnantajalle:

Yksinyrittäjät saavat tukipaketin, jonka tarkoituksena on auttaa ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa.

Pienille ja keskisuurille yrityksille tulee innovaatioseteli, jolla voi ostaa esimerkiksi jonkin ulkopuolisen tekemän selvityksen. Setelin arvoksi on kaavailtu 5 000 euroa.

Hallitus perustaa innovaatiopankin, jonka tarkoituksena on hyödyntää ja kaupallistaa jo tehtyjä innovaatioita ja patentteja.

Maahanmuuttajat yrittäjiksi:

Hallitus valmistelee start up -yrittäjille ohituskaistaa oleskelulupaan. Maahanmuuttajayrittäjä saisi avata yrityksen perustamisvaiheessa myös pankkitilin.

Hallitus helpottaisi niin ikään erityisasiantuntijoiden värväämistä ulkomailta selvittämällä nykyisen raskaana pidetyn työlupaprosessin ongelmat.

Hallitus pohtii myös niin sanottua ”kultaista viisumia” eli ohituskaistaa oleskelulupaan Suomeen sijoittaville rikkaille maahanmuuttajille. Oleskeluluvan voisi saada noin 500 000 euron sijoituksella.

Hallitus myös lupaa toteuttaa viimein yrittäjävähennyksen ja yritysten investointivarauksen. Yrittäjävähennys koskisi muita kuin osakeyhtiöitä ja tarkoittaisi, että yrityksestä saatava tulo ei olisi kokonaan veronalaista.

Investointivaraus puolestaan olisi paluu 1990-luvulle, jolloin yritykset saivat siirtää osan tuloksestaan varauksiin eli lykätä verotustaan. Edellytys varaukselle olisi se, että rahat käytetään investointeihin.

Muutoksia järjestelmään:

Hallitus aloittaa kokeilut, joissa isot kunnat ja myöhemmin myös maakunnat ottavat työllisyysasiat hoitoonsa valtion te-toimistoilta. Kokeilualueet saisivat vapaat kädet toimia nykyistä joustavammin.

Säätiöille valmistellaan verovapautta kasvuyrityksiin tehtäville pääomasijoituksille.

Uudistus on määrä toteuttaa pääomatuloverotuksen remontin yhteydessä, hallituskauden lopulla. Siitä odotetaan jopa satojen miljoonien eurojen pääomaruisketta.

Hallitus vauhdittaa myös yritysten kansainvälistymistä niputtamalla julkiset kansainvälistämispalvelut Suomessa ja ulkomailla. Vienninedistämismatkoille halutaan mukaan eduskunnan eri valiokuntien edustajia.

Yrittäjä kiittää, työtön epäilee ehdotuksia

Runsaat kaksi vuotta peli- ja viihdeyhtiö Roviolla työskennellyt Johanna Virtaniemi jäi työttömäksi viime marraskuussa yt-neuvotteluiden jälkeen. Hallituksen esitykset työllisyyden edistämisestä epäilyttävät Virtaniemeä, mutta kaikki riippuu toteutuksesta.

Hallitus haluaa tehdä sivutoimisesta yritystoiminnasta työttömälle helpompaa. Työttömyysturvaetuuksia voisi käyttää esimerkiksi starttirahana. Virtaniemestä pienyrittäjyyden tukeminen on oikea tie muttei ongelmatonta.

”Yrittämisen tukeminen on hyvä asia, mutta se ei saa vähentää elämiseen tarkoitettua rahaa.”

Virtaniemi on koulutukseltaan tekstiiliartenomi. Nyt hän on työkokeilussa korotetulla ansiosidonnaisella työttömyystuella.

Työttömille kaavailtu ”työnäytepalvelu” voi olla Virtaniemestä hyvä, jos sen avulla pääsee konkreettisesti näyttämään osaamistaan. Riskinä hän pitää sitä, että yritys käyttää työnäyttöön tulevia ilmaisena työvoimana.

Juhani Niiranen / HS
Yrittäjä Tuomas Toivonen kiittelee ehdotuksia, jotka helpottaisivat ulkomaisten erityisosaajien palkkaamista.
Yrittäjä Tuomas Toivonen kiittelee ehdotuksia, jotka helpottaisivat ulkomaisten erityisosaajien palkkaamista.

Start up -yritys Holvin perustaja Tuomas Toivonen kiittelee sitä, että hallitus aikoo helpottaa erityisosaajien palkkaamista ulkomailta.

Toivosen yrityksessä työskentelee nyt yli 20 ihmistä, jotka edustavat kymmentä eri kansallisuutta. Yritys tarjoaa pk-yrityksille muun muassa verkkopohjaisia pankkipalveluja ja taloushallinnon järjestelmiä.

Toivonen on myös tyytyväinen palkkatukeen, joka ulotettaisiin muuhun kuin työttömän palkkaamiseen. Myös helpotukset ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saavat kiitosta.

Innovaatioseteli, jolla yritys voisi ostaa asiantuntijapalveluita, ei saa Toivoselta varauksetonta tukea. Siitä hyötyisivät eniten konsultit, hän arvelee.

Juhani Niiranen / HS
Työtön tekstiiliartenomi Johanna Virtaniemi epäilee, että hallituksen esitykset heikentävät työttömien toimeentuloa.
Työtön tekstiiliartenomi Johanna Virtaniemi epäilee, että hallituksen esitykset heikentävät työttömien toimeentuloa.
Markus Jokela / HS
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), keskellä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittelivät eilen uusia toimia työllisyyden lisäämiseksi.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), keskellä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esittelivät eilen uusia toimia työllisyyden lisäämiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat