Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalainen lohi on Suomen suosituin ruokakala – eettisen kuluttajan kannattaisi vaihtaa silakkaan

Suomi on suuri edelläkävijä kalakaupan vastuullisuudessa.

Kotimaa
 
Juha Metso
Kalastaja Ben Henrikson kalasti lahnaa, särkeä, ruutanaa ja toutainta Ruotsinpyhtäällä vuonna 2012.
Kalastaja Ben Henrikson kalasti lahnaa, särkeä, ruutanaa ja toutainta Ruotsinpyhtäällä vuonna 2012. Kuva: Juha Metso

Suomalaiset syövät kalaa entistä vastuullisemmin. Ylikalastettuja ja uhanalaisia lajeja myydään ani harvoin kaupoissa, kertoo WWF:n tuore selvitys.

”Suomessa saavutetut tulokset ovat todella merkittäviä koko maailman mittakaavassa. Vastuullisuudesta on tullut arkipäivää suomalaisessa kalakaupassa”, sanoo suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF:stä.

Vain kaksi prosenttia suomalaisten kauppojen kalavalikoimasta kuuluu uhanalaisiin lajeihin, ylikalastettuihin lajeihin tai lajeihin, joiden pyytäminen aiheuttaa muulle ympäristölle ongelmia. Suomessa syödään omien vesistön kaloja kuten siikaa tai ahventa ja esimerkiksi kouluruuassa opitaan Ovaskan mukaan koko ajan paremmin hyödyntämään särkikaloja kuten särkeä tai lahnaa, joiden kanta on vahva, mutta joiden menekki on vähäistä.

Selvästi suosituin kala on kuitenkin Norjassa kasvatettu lohi. Sitä kuluu keskimäärin neljä kiloa vuodessa yhtä suomalaista kohti. Tämä on yli neljännes kaikesta Suomessa syödystä kalasta, sillä yhteensä suomalainen syö 15 kiloa kalaa vuodessa.

”Se on käytännössä syrjäyttänyt silakan”, sanoo Ovaska kertoo. Vielä 2000-luvun vaihteessa suomalaiset söivät yli kilon silakkaa vuodessa, nyt luku on painunut 300 grammaan.

Silakka pesee vastuullisuudessaan norjalaisen kasvatuslohen mennen tullen, kertoo Ovaska. Silakan kanta on vahva eikä sen pyynnissä vahingoiteta ympäristöä tai saada juuri muuta sivusaalista kuin kilohailia, mikä sekin on syötävää.

”Todennäköisesti norjalainen kasvatettu lohi on nykyisin se arkiruoka, mikä ehkä aiemmin oli silakka. Se on harmi, sillä ovathan silakkapihvit herkullisia. Itse laitan silakkaa lohikeiton tapaan, toimii oikein hyvin.”

Ovaska toivoo, että norjalaisessa kasvatuslohessa suosittaisiin ympäristömerkinnän saanutta lohta tai jopa siirryttäisiin suosimaan suomalaista kirjolohta. ”Meillä kalankasvatus on pienimuotoista ja sitä valvotaan erittäin tarkasti. Se olisi selvästi parempi vaihtoehto kuin norjalainen kasvatuslohi.”

Suomalaiset kuluttavat myös edelleen suuria määriä tonnikalaa.

Siitä suurin osa on purkkitonnikalaa, joka ei ole saanut ympäristömerkintää. Se tarkoittaa että kalan kanta saattaa on heikko ja sen pyynnissä saattaa joutua saaliksi myös merikilpikonnia, delfiinejä tai haita. ”Yleensä ne päätyvät takaisin mereen kuolleina.”

Tällaista tonnikalaa syö suomalainen keskimäärin vajaa 2 kiloa vuodessa. ”Meillä on myynnissä myös MSC -ympäristömerkinnän saanutta tonnikalaa, mutta se on kalliimpaa eikä sitä välttämättä ole myynnissä joka kaupassa.”

Näitä kaloja kannattaa syödä

  Silakka ja silli

  Ahven

  Muikku

  Särkikalat

  Hauki

  Made

  Nahkiainen

  Kuore

  Kotimainen kirjolohi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat