Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavalliset kuntoilijat käyttävät testosteronia yhä enemmän – lopputulos usein päinvastainen kuin toivottu

Laillisella ja laittomalla testosteronilla yritetään kohentaa kuntoilutuloksia. Seuraus voi olla hedelmättömyys ja oman testosteronituotannon sammuminen jopa vuosiksi.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Epäilys matalasta testosteronitasosta saattaa herätä kuntoillessa.
Epäilys matalasta testosteronitasosta saattaa herätä kuntoillessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Nettihormonilla pitää olla tuontilupa

 Tullin takavarikoissa näkyy kuntoilijoiden suosimien hormonien muutos. 1990-luvulla Itä-Euroopasta tuotiin halpoja anabolisia steroideja, nyt maahan tulee niiden lisäksi kalliimpia kasvuhormoneja ja anabolisia steroideja.

 Jos hormonin ostaminen vaatii Suomessa lääkemääräyksen, sen maahantuontiin pitää olla tuontilupa.

 Iso osa netistä tilatuista lääkkeistä on muuta kuin sen väitetään olevan, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen huomauttaa.

Mieshormoni testosteronin kulutus kasvaa Suomessa nopeasti. Sitä tilataan netistä ja ostetaan apteekista.

”Miehet eivät tunnista riskiä”, sanoo osastonylilääkäri Saara Metso Tampereen yliopistosairaalasta.

”He tekevät omia kokeiluja tai pyytävät lääkäriltä reseptin, mutta eivät hoksaa, että kokeilusta voi tulla pitkäaikaisia ongelmia.”

Metso näkee käytön seurauksia työssään.

”Tapaukset ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosina”, hän sanoo.

”Lähetteitä tulee viikoittain.”

Vastaanotolle tulee tavallisia 20–50-vuotiaita miehiä, joiden testosteronitaso on matala, ja sen syitä selvitellään.

Usein käy ilmi, että mies ei ole saavuttanut kuntoilutavoitteitaan ja alkanut epäillä, että hänellä on matala testosteronitaso.

Jotta taso nousisi, hän on hankkinut testosteronilisän lääkäriltä tai netistä. Miehet eivät ole kehonrakentajia vaan tavallisia kuntoilijoita.

Testosteroni vaikuttaa miehisiin ominaisuuksiin kuten parran kasvuun ja äänen madaltumiseen sekä mielialaan ja lihasvoimaan. Sen vaikutukset tuntuvat etenkin sukupuolisissa haluissa.

”Epäilyä matalista tasoista ei pitäisi syntyä, jos seksihalut ovat kunnossa”, Metso sanoo.

”Jos aloittaa hoidon ilman selvää syytä, voi tulla vaaratilanteita. Niitäkin näkyy.”

Testosteronin kysyntä on kasvanut rajusti. Mieshormoni androgeenia sisältävien lääkkeiden kulutus kasvoi 50 prosenttia vuodesta 2011 vuoteen 2014, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastot osoittavat. Testosteroni on yleisin androgeeni.

Lääkemääräyksellä testosteronia ostaneiden määrä kasvoi 50 prosenttia vuodesta 2008 vuoteen 2014, jolloin yli 14 000 miestä osti sitä.

Kela korvaa kokonaan testosteronin, joka ostetaan kahden sairauden hoitoon. Sukurauhasten vaikeaa vajaatoimintaa ja aivolisäkkeen vajaatoimintaa sairastaa yhteensä noin 3 000 miestä, eikä määrä ole juuri kasvanut.

Hormonilääkettä ostaa Kelan korvauksella kuitenkin myös tuhansia miehiä, joista osalla ei ole selvää syytä hormonin käyttöön. Metso pitää selvänä, että osa kulutuksesta menee dopingaineiden käytön jälkeisten vieroitusoireiden hoitamiseen.

Testosteroni näkyy säännöllisesti myös tullin takavarikoissa, joissa jää kiinni nettitilauksia.

”Neljä pääryhmää ovat anaboliset steroidit, testosteroni, kehon hormonituotantoa kasvattavat aineet sekä kasvuhormonit”, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

”Niitä takavarikoidaan yli 100 000 yksikköä joka vuosi. Tilaajat ovat tavallisia ihmisiä, usein keski-ikäisiä miehiä mutta myös naisia, joilla on varaa kalliimpiin tuotteisiin kuten testosteroniin. Mukana on aina vartalon kuntoon saattamisen näkökulma.”

Netistä tilataan myös muita aineita, jotka voivat vaikuttaa testosteronituotantoon. Esimerkiksi palautumiseen tarkoitetussa tuotteessa voi olla anabolisia steroideja, vaikka niitä ei mainittaisi tuoteselosteessa.

Lähes kaikille anabolisten steroidien käyttäjille tulee niin sanottu hypogonadismi, Tampereen yliopistosairaalassa työskentelevä erikoislääkäri Päivi Hämäläinen kirjoitti Lääkärilehdessä helmikuussa.

Hypogonadismi tarkoittaa matalia testosteronitasoja. Siihen liittyy usein hedelmättömyyttä.

Lyhytkin kokeilu testosteronilla voi johtaa pitkiin pulmiin.

Testosteronilisä ei nosta kehon testosteronipitoisuutta, koska kehon säätelyjärjestelmät seuraavat pitoisuutta tarkasti. Jos pitoisuus nousee liikaa, keho sammuttaa oman testosteronituotannon.

Lopputulos onkin matala eikä korkea testosteroni, kuten toivottiin.

Kehon oma tuotanto palautuu, kun siihen vaikuttavien lisien käyttö lopetetaan. Se vie aikaa: kolme kuukautta, vuoden, jopa kaksi vuotta. Joillekin ilmiö jää pysyväksi.

”Pitkä aika olla allapäin, väsynyt ja haluton”, Metso sanoo.

Eugene Sergeev
Testosteroni lisää lihasvoimaa.
Testosteroni lisää lihasvoimaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat