Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko löylyihin pakko mennä alasti? Saunamaakunnan edustaja vastaa kuuteen saunakysymykseen

Saunassa rauhoitutaan, mutta sinne ei ole pakko mennä alasti, linjaa saunamaakunnaksi julistautunut joukko keskisuomalaisia yrityksiä.

Kotimaa
 
Ilkka Silen
Muuramen saunakylän savusaunat siirrettiin viime vuonna Muuramesta Jämsään. Saunakylässä on tarkoitus päästä saunomaan ensi syksynä.
Muuramen saunakylän savusaunat siirrettiin viime vuonna Muuramesta Jämsään. Saunakylässä on tarkoitus päästä saunomaan ensi syksynä. Kuva: Ilkka Silen

Suomalaisesta arkisaunasta rakennetaan uutta matkailuvalttia. Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallituksen yritykset julistautuivat saunamaakunnaksi jo viime vuonna.

Nyt markkinointityötä jatketaan viemällä ulkomaille oikeaa tietoa saunasta.

1. Minkälaisia väärinkäsityksiä saunaan liittyy, Visit Centra Finlandin projektipäällikkö Päivi Heikkala?

”Esimerkiksi jossain päin Saksaa saunassa saa olla enintään 15 minuuttia eikä sinne saa mennä, jos on vähän nuhaa. Joissakin paikoissa saunaa pidetään suorastaan vaarallisena.”

”Maailmalla ei vieläkään tunneta perussaunaa. Haluamme viedä eteenpäin sellaisen perussauna-ajatuksen. Meillä on paljon kirjoittamattomia sääntöjä saunomisen suhteen.”

2. Minkälaisia kirjoittamattomia sääntöjä saunaan liittyy?

”Saunassa ei saa riehua, vaan siellä ollaan rauhassa ja nautiskellaan. Tämähän meillä opitaan jo lapsena. Ehkä se on jonkinlainen pyhä paikka.”

3. Onko löylyihin pakko mennä alasti?

”Se voi olla joillekin ulkomaalaisille kynnyskysymys. Ei ole pakko mennä alasti, voi pukeutua uimapukuun, pyyhkeeseen tai saunavaatteeseen, sellainenkin on tekeillä. Tärkeintä on, että kaikille jää saunasta hyvä mieli.”

4. Mikä on erikoisin saunakokemuksesi?

”Saksassa kävin saunassa, missä löylyä heitti pyyhkeeseen sonnustautunut saunamaisteri. Saunamaisteri löyhytteli pyyhkeellä kuumaa ilmaa meihin saunojiin päin.”

5. Missä saa parhaimmat löylyt?

”Kotilöyly on paras paikka. Parhaimmalta löylyt maistuvat urheilun jälkeen, kun saa nostaa jalat ylös.”

6. Miksi juuri Keski-Suomi on saunamaakunta?

”Alueelle on keskittynyt paljon saunateollisuutta, kuten kiuasvalmistajia tai saunahattuihin ja muihin oheistuotteiden erikoistuneita yrityksiä matkailun. Lisäksi meiltä löytyy maailman suurin savusauna 150 saunojalle ja paljon muitakin saunoja. Esimerkiksi Himoksella pääsee ihan tavallisen perheen kotisaunaan saunomaan.”

”Keski-Suomen saunakulttuuri saa myös vahvistusta Päijänteen rannalle kunnostettavasta saunakylästä. Kylä on siirretty paikalle Muuramesta, ja siihen kuuluu noin 20 savusaunaa. Niistä vanhimmat ovat 1700-luvulta.”

John Hubbard
Muuramen saunakylä siirrettiin viime vuonna Jämsään.
Muuramen saunakylä siirrettiin viime vuonna Jämsään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat