Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinkäällä junan alle jääneestä levitettiin kuvia verkossa – Viranomaiset: onnettomuuksiin joutuneiden kuvaamisesta on tullut ongelma

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan lainsäädäntöä pitäisi tarkistaa onnettomuuksiin joutuneiden oikeuksien puolustamiseksi.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Tänä keväänä junan alle on Liikenneviraston mukaan jäänyt jo 25 ihmistä. Valtaosa turmista tapahtuu Helsingin seudulla ja Etelä-Suomen vilkkailla rataosuuksilla.
Tänä keväänä junan alle on Liikenneviraston mukaan jäänyt jo 25 ihmistä. Valtaosa turmista tapahtuu Helsingin seudulla ja Etelä-Suomen vilkkailla rataosuuksilla. Kuva: Sami Kero / HS

Kännykkäkamerat ovat luoneet onnettomuuksiin joutuneille uudenlaisen ongelman. Viranomaisten on nykyään hyvin vaikeaa suojella potilaiden yksityisyyttä onnettomuuspaikoilla.

Tuorein ylilyönti tapahtui maanantaina Hyvinkäällä, kun junan alle kuolleesta nuoresta naisesta otettu kuva lähti kiertämään sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakalan mukaan onnettomuuksiin joutuneiden kuvaaminen on hyvin yleistä. Onnettomuuspaikalle saapuu usein ensimmäisenä ambulanssi, eikä hoitajilla ole mahdollisuutta keskittyä ympärille kerääntyneiden kuvaajien hätistelyyn.

”Muuten potilaalle annettava hoito häiriintyisi”, Hakala sanoo.

Laki ei määrää onnettomuuksiin joutuneiden kuvaamisesta yksiselitteisesti. Julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua, mutta yksityisyyden loukkaaminen ei.

Ongelmana on kuitenkin se, että yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä koskeva rikossäädös ei suojaa vainajia, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari kertoo. Jos onnettomuuteen joutunut on kuollut, hänen kuvansa levittäminen ei siis riko rikoslakia.

”Toisaalta kuvan levittäminen on myös henkilötiedon levittämistä, ja vainajallakin on tietyssä määrin oikeus henkilötietojen suojaan. Tämä ilmenee muun muassa [hiihtäjä] Mika Myllylän kuolemaa koskevista urkintarikostuomioista. On kuitenkin vaikea sanoa, voisiko tällaisiin [Hyvinkään kaltaisiin] tapauksiin puuttua henkilötietolainkaan nojalla”, Korpisaari sanoo.

Terveysoikeuden asiantuntija, oikeustieteen tohtori Irma Pahlman kertoo, että onnettomuuksiin joutuneita on pyritty suojelemaan lailla potilaan asemasta ja oikeuksista.

”Potilaalla tulee olla yksityisyyden suoja myös julkisella paikalla”, Pahlman sanoo.

Potilaan asema voi olla myös kuolleella.

Onnettomuuteen joutuneen yksityisyyden kannalta ongelma on kuitenkin siinä, että lain mukaan hänestä tulee potilas vasta silloin, kun hoitohenkilökunta alkaa hoitaa häntä. Ennen ambulanssin paikalle tuloa onnettomuuteen joutunutta valokuvaava ei siis syyllisty potilaan oikeuksien loukkaamiseen.

Rikoskomisario Markku Lylykangas kertoo, ettei poliisi ole vielä selvittänyt, otettiinko Hyvinkään kuvat ennen viranomaisten saapumista. Kuvissa ei poliisin mukaan näy hoitohenkilökuntaa.

Helsingin pelastuslaitoksen Taisto Hakala toivoo, että onnettomuuksiin joutuneille suotaisiin potilaiden oikeudet, vaikka paikalle ei vielä olisikaan ehtinyt hoitohenkilökuntaa.

Nettipoliisi Marko Forss on Hakalan kanssa samoilla linjoilla. Onnettomuuksiin joutuneiden kuvaamista on hänen mukaansa pohdittu jo pitkään sekä Suomessa että ulkomailla.

Forss kertoo, että erityisesti nuorten kuolemantapauksiin liittyvistä kuvista on lähtenyt verkossa kiertämään erilaisia meemejä ja valeprofiileja.

Omaiset kokevat tämänkaltaisen kuolleen kohtelun halventavaksi, mutta laki on ilmiön edessä voimaton. Kuolleita esittävien kuvien levittäjiä ei voida epäillä edes kunnianloukkauksesta, jos kuvien mukana ei levitetä perätöntä tietoa. Tällaisesta ei yleensä ole kyse. Ei myöskään Hyvinkään tapauksessa.

”Kyllä tässä voisi olla lainsäädännön tarkastelun paikka”, Forss sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat