Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere siirtää vanhaa asemaa 20 metriä sivuun

Tielinjaus pakottaa kalliiseen siirtoon, samalla avautuu mahdollisuus keksiä rakennukselle käyttöä.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Vanha tavara-asema nostetaan paikaltaan ja siirretään noin 20 metriä radasta poispäin. Rakennus on heti rautatieaseman vieressä pohjoissuunnassa.
Vanha tavara-asema nostetaan paikaltaan ja siirretään noin 20 metriä radasta poispäin. Rakennus on heti rautatieaseman vieressä pohjoissuunnassa. Kuva: Reijo Hietanen

Tampere

Valtava rakennuksensiirtohanke alkaa syksyllä Tampereella, kun kaupunki siirrättää kokonaisen vanhan rautatieaseman keskustassa toiseen paikkaan pois tulevan tienjatkeen edestä.

Vanha tavara-asema sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä, sen pohjoispuolella Tammelassa, ja talon päältä on suunnitteilla iso tie. Tien on määrä helpottaa keskustan suunnittelua ja kehittämistä.

Vuonna 1907 valmistunut asema on päällisin puolin ehjä, mutta se rapistunut. Tiilestä tehty ja teräsbetonisilla perustuksilla seisova jugend-rakennus on seissyt jo vuosia tyhjillään. Se on nyttemmin suojeltu.

Rakennus aiotaan liu’uttaa noin kaksikymmentä metriä radasta poispäin. Ensin se nostetaan tunkeilla tilapäisten perustusten varaan, seuraavaksi sen alle rakennetaan siirtorata tai -kiskot, jota myöten se voi sivusuunnassa liikkua. Koko työ maksaa kaupungille noin 1,6 miljoonaa euroa.

”Kesällä valitaan siirtourakoitsija ja myöhään syksyllä alkaisi siirto. Siirtoradan rakentaminen on varmaan isoin työ, itse siirtäminen voi olla lyhyempi”, sanoo toimitusjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen Infrasta.

Tässä vaiheessa rakennusta ei aiota korjata mitenkään, se vain siirretään tulevan Ratapihankadun jatkeen tieltä pois. Myöhemmin kaupunki aikoo hakea talolle ostajan, joka peruskorjaisi sen käyttötarkoituksensa mukaan. Myynnillä katettaisiin sitten siirron kustannuksia.

”En pysty yhtään sanomaan, mitä bisnestä rakennuksessa aikanaan tullaan harjoittamaan”, Tietäväinen sanoo. Sijainti aivan ydinkeskustassa saattaisi tarkoittaa esimerkiksi ravintola- ja matkailutoimintaa tai toimistoja.

Aseman tieltä puretaan vielä yksi vanha puurakennus, entinen rautatieläisten seurantalo, jonka paikalle asema tulee. Tuhannet ihmiset vastustivat kansalaisaddressilla aseman purkua pari vuotta sitten.

Rakennus muistetaan myös siitä, että sisällissodan aikana siellä pidettiin ja teloitettiin punaisia vankeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat