Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhtikuun alku on ollut synkkä jäillä liikkujille – uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on huolissaan ihmisten varomattomuudesta

Paksukin jää voi pettää, jos se on muuttunut puikkoontuneeksi, muistuttaa Viisaasti vesillä -kampanjasta vastaava Laura Sulkava.

Kotimaa
 
Keski-Suomen pelastuslaitos.
Keski-Suomen pelastuslaitos nosti järveen uponneen auton huhtikuun alussa Viitasaarella.
Keski-Suomen pelastuslaitos nosti järveen uponneen auton huhtikuun alussa Viitasaarella. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos.

Kevätaurinko on saanut jäät sulamaan nopeasti. Usko jään kestävyyteen onkin viime viikkoina koitunut monen kohtaloksi.

Viime viikkoina on hukkunut useita ihmisiä, jotka ovat olleet pilkkimässä, kalastamassa, hiihtämässä tai lenkkeilemässä. Yksi hukkunut vajosi jäihin traktorilla, toinen moottorikelkalla. Hukkuneita on ollut huhtikuussa tähän mennessä kuusi.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan jäät ovat viime päivinä sulaneet maan etelä- ja lounaisrannikon järvistä. Auringonpaiste ja jäällä olevan lumen sulaminen saavat jäiden heikkenemisen kiihtymään.

Syken mukaan jäiden heikkenemistä kannattaa nyt varoa aivan maan pohjoisosia lukuun ottamatta etenkin joilla ja järvien virtapaikoilla.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on huolissaan ihmisten uhkarohkeudesta.

”Vastaavia lukuja on ollut viimeksi vuonna 2010. Vuosina 2012 ja 2013 hukkui jäihin koko huhtikuun aikana yhtä paljon ihmisiä kuin nyt alle kahdessa viikossa”, kertoo liiton Viisaasti vesillä -kampanjasta vastaava Laura Sulkava.

Hänen mukaansa moni saattaa muistella vuosia, joina jää on ollut paksu vielä huhtikuussakin. Toisaalta tutulla alueella saattaa tulla ottaneeksi enemmän riskejä.

Osaltaan kyse voi olla asenteistakin: varsinkin moni kokenut pilkkijä tai hiihtäjä saattaa väheksyä vaarojen mahdollisuutta, koska on ennenkin selvinnyt kevätjäillä.

”Uskon edelleen, että jääkerrostuma on useille tuntematon käsite”, Sulkava toteaa.

Vaikka jäät olisivat useiden kymmenten senttimetrien paksuisia, se ei auta, jos teräsjää on vaihtunut puikkoontuneeseen jäähän. Sulkava vertaa tilannetta kävelyyn lattialla, joka on tehty ohuista juomapilleistä.

Viisaasti vesillä -kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta vesillä liikkumisen vaaroista. Työ ei pääty kevään jälkeenkään: kesäkiertueella muistutetaan muun muassa humalassa uimisen riskeistä.

Jos jäiden petollisuutta haluaa välttämättä uhmata, Sulkava kehottaa ottamaan mukaan naskalit ja vihellyspillin.

”Ne auttavat pitkälle. Jos mukana ei ole välineitä, on pulassa hyisessä vedessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat