Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit: Työllisyyspaketti tuskin tuo merkittävästi työpaikkoja – ”Paketit ovat kokoelma ilmaan heitettyjä palloja”

Hallituksen yrittäjyys- ja työllisyystoimet ovat ekonomistien mukaan hyvää tarkoittavia tönäisyjä oikeaan suuntaan.

Kotimaa
 
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Lindström: "Maahanmuuttajayrittäjät tuovat työpaikkoja"
Hallitus rakentaa väyliä yrittäjyyteen työttömille ja maahanmuuttajille. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vakuuttaa, että ohituskaista start up- maahanmuuttajayrittäjälle ei ole suomalaiselta työttömältä pois. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että säätiöiden verovapaus kasvuyritysten pääomatarpeita helpottamaan on työn alla. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Janne Järvinen
Fakta

Hallitus patistaa työttömiä yrittäjiksi

 Hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin hallituskauden aikana. Se tarkoittaa 110 000 uutta työpaikkaa.

 Tämän takia hallitus yrittää alentaa työllistymisen kynnyksiä, kannustaa yrittäjyyteen, vähentää säätelyä ja parantaa kilpailukykyä.

 Alkuviikosta julkaistut yrittäjyys- ja työllisyyspaketit ovat osa hallituksen kärkihankkeita, joilla se yrittää lisätä työpaikkoja.

Ekonomistien mukaan hallituksen tiistaina julkistamien yrittäjyys- ja työllisyyspakettien toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia ja talouskasvua ehkä tukevia, mutta työllisyyttä ne itsessään tuskin merkittävästi parantavat.

Ekonomistien mukaan nykytietojen perusteella on vaikea arvioida, mikä vaikutus milläkin ehdotuksella on.

Myöskään hallitus ei tiistaina arvioinut syntyvien työpaikkojen määrää, vaan ilmoitti, että toimenpiteet ovat tarkoitettu erityisesti talouskasvun tueksi ja yrittämisen edellytysten parantamiseksi.

”Ajatustasolla pakettien toimenpiteet ovat hyvää tarkoittavia, mutta hallitus ei ole niitä kovin paljon aukaissut, joten on vaikea sanoa, mitä toimet todella käytännössä tarkoittavat”, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Kari Hämäläinen.

”Yksityiskohdissa se paholainen elää”, hän sanoo.

”Otsikkotasolla esimerkiksi kannustinloukkujen purkaminen kuulostaa hyvältä, mutta se voi sisältää ihan mitä tahansa, kun mennään yksityiskohtiin.”

Hämäläinen sanoo, että esimerkiksi työttömyysetuuksien käytön laajentaminen on hyvä suunta pois passivoivasta työttömyysturvasta. Hallitus esittää, että työttömyysturvaa voisi käyttää myös muun muassa starttirahana ja palkkatukena.

”Mutta entä, jos ihminen työllistyisi ilman työttömyysturvan käyttöä. Meneekö silloin julkinen tuki hukkaan?” Hämäläinen kysyy.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sanoo, että paketti kuvaa hyvin hallituksen positiivista kokeiluhenkeä.

”Paketit ovat kokoelma ilmaan heitettyjä palloja. Voi olla jälkikäteenkin vaikea arvioida, millä toimella oli oikeasti vaikuttavuutta.”

”Minun mielestäni hyvää paketissa on esimerkiksi innovaatioseteli, joka auttaa kaupallistamaan vaikkapa teknisesti edistyksellisiä hankkeita. Kaupallistamisessa Suomessa on petrattavaa”, Ilmakunnas sanoo.

Hallitus aikoo perustaa innovaatiosetelin, jolla pienet ja keskikokoiset yritykset voivat hankkia asiantuntemusta esimerkiksi korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta.

Ilmankunnas pitää ongelmallisena esimerkiksi ehdotusta, että palkansaajan pitää ottaa vastaa hyvin nopeasti työtä, joka ei vastaa hänen koulutustaan. Ammattitaitosuoja saatetaan poistaa kokonaan tai lyhentää 1,5 kuukauteen.

Hän sanoo, että tämä voi ajaa korkeasti koulutettuja ihmisiä pois aloilta, joihin yhteiskunta on heidät kouluttanut.

”1,5 kuukauden ammatillinen suoja-aika kuulostaa lyhyeltä. Korkeasti koulutettujen töitä ei kasva puissa.”

Myös Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen pitää innovaatiosetelistä ja -pankista.

”Tykkään tästä osiosta, koska se voi kannustaa hedelmälliseen yhteistyöhön, jonka tekemiseen on nyt liian korkea kynnys.”

Mörttinen korostaa, ettei paketin käytännön vaikutuksia pysty näillä tiedoilla mitenkään arvioida.

”Saa nähdä, mitä hallitus näistä käytännössä voi toteuttaa ja millä tavoilla. Ovat hallitukset ennenkin tuoneet toiveikkaasti erilaisia verovaroin rahoitettuja ideoita, jotka eivät lennäkään sitten ihan niin kuin oli tarkoitus.”

Mörttisen mielestä paketit ovat kuitenkin ilmaisu hallituksen hyvästä tahtotilasta.

”Nyt kohdistetaan toimet itsensä työllistäjiin, yrittäjyyttä harkitseviin, työttömäksi jääneisiin ja mikroyrittäjiin. Ihan hyviä kannustimia, jotka ehkä mukavasti ja ystävällisesti tönäisevät oikeaan suuntaan”, Mörttinen sanoo.

”Ei näitä haukkua voi, mutta ei näillä kansantalous tietenkään muutu. Askel oikeaan suuntaan nämä kuitenkin ovat.”

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää tärkeimpinä hallituksen esityksiä, joissa työn vastaanottoon kannustetaan sekä helpotetaan siirtymistä yrittäjäksi ja olemista itsensä työllistäjänä.

”Työelämä pirstaloituu, ja on äärimmäisen tärkeää, että puretaan järjestelmiä, jotka estävät esimerkiksi itsensä työllistämistä.”

Hallitus aikoo helpottaa työttömien sivutoimista yritystoimintaa.

”Isossa kuvassa nämä toimet voivat tuoda vain vähän uusia työpaikkoja. Perusongelmahan on se, ettei työpaikkoja nyt synny. Pysyvien työpaikkojen syntyyn tarvitaan kilpailukyvyn parantamista ja muita toimia.”

Markus Jokela / HS
Ministerit Jari Lindström (ps, kuvassa vasemmalla) ja Olli Rehn (kesk) kertoivat tiistaisessa tiedotustilaisuudessa uusista keinoista työllisyyden parantamiseksi.
Ministerit Jari Lindström (ps, kuvassa vasemmalla) ja Olli Rehn (kesk) kertoivat tiistaisessa tiedotustilaisuudessa uusista keinoista työllisyyden parantamiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat