Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajavartiolaitos: Irakilaiset turvapaikanhakijat joutuivat maksamaan salakuljettajille

Kahta Suomessa asuvaa miestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Viidessä tapauksessa turvapaikanhakijat saapuivat Suomeen Tornion kautta. Kuvassa Ruotsin ja Tornion välinen raja.
Viidessä tapauksessa turvapaikanhakijat saapuivat Suomeen Tornion kautta. Kuvassa Ruotsin ja Tornion välinen raja. Kuva: Ville Honkonen

Rajavartiolaitos on selvittänyt useita tapauksia, joissa Suomeen saapuneiden irakilaisten turvapaikanhakijoiden epäillään joutuneen maksamaan ihmissalakuljettajille. Rikosepäilyt sijoittuvat viime vuoden huhti–syyskuuhun.

Laittomasta maahantulon järjestämisestä epäillään kahta Suomessa asuvaa ulkomaalaistaustaista miestä. Heidän epäillään järjestäneen Suomeen kahdeksantoista irakilaista turvapaikanhakijaa seitsemässä eri tapauksessa ja heidän epäillään hyötyneen toiminnasta taloudellisesti. Suomessa oleskelevien miesten epäillään keränneen toiminnallaan yhteensä noin 2 500 euroa, mutta turvapaikanhakijat ovat kertoneet, että ovat joutuneet maksamaan huomattavasti suurempia summia matkan eri vaiheissa ennen Suomeen saapumista. Joukossa oli myös naisia ja lapsia.

Tutkinnanjohtaja Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä kertoo, että Suomessa oleskelevilla epäillyillä oli kaksi kontaktihenkilöä, jotka oleskelivat Kreikassa, Serbiassa ja Unkarissa. Turvapaikanhakijat päätyivät Suomeen heidän kauttaan.

Viidessä tapauksessa turvapaikanhakijat saapuivat Suomeen Tornion kautta. Yhdessä tapauksessa he saapuivat laivalla Tukholmasta Turkuun ja yhdessä tapauksessa lentäen Helsinki-Vantaalle.

Rajavartiolaitoksen mukaan turvapaikanhakijat olivat tulleet pääosin Turkista Kreikkaan ja sieltä edelleen Itävallan ja Saksan läpi Ruotsiin ja lopulta Suomeen. Esitutkinnan mukaan epäillyt ottivat irakilaiset vastaan Suomessa, majoittivat heidät sekä kuljettivat heidät pääkaupunkiseudulta esimerkiksi Kotkan poliisiasemalle hakemaan turvapaikkaa.

Tutkinnan aikana tuli ilmi myös, että toisen epäillyn kotona Vantaalla oli majoittunut yli puolen vuoden ajan irakilainen mies, joka oli laittomasti maassa. Paljastuttuaan hän haki turvapaikkaa Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat